#EBJ16.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Competentieprofielen 10 juni Overzicht 10 juni 2014 • 2 • 2.
Agenda Kennismaken met elkaar Workshop Pauze Gesprekspunten Deze powerpoint is bekeken door de buitenkring van utrecht en binnenkringen van Utrecht en.
Hoe stimuleren we de doorstroming van een stedelijk jongerenpubliek naar het hoger onderwijs? Marjan Van de maele - JES vzw.
Opzet Pop toetst flexibel en competent
Provincie Limburg Workshop mentorschap 17/5/2013
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Veerle Opstaele Brecht De Schepper
Integraal Automotive Onderwijs Ellen Klatter Fontys, Pedagogisch Technische Hogeschool 11 september 2012 Opening onderwijsjaar AutomotiveCampusNL Helmond.
Eric de Zeeuw Plan Morgen Plan Morgen Brotherwood, Apeldoorn 23 april 2012.
Opzet van de workshop Kennismaken
Ouderbetrokkenheid is altijd een persoonlijk verhaal !
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Stichting Jeugdwerk Pottenberg.
Convenant tussen de VGC en JES vzw. Het DNA van JES vzw: De stad groeit, verjongt en verkleurt Innovatief stadslaboratorium Een geïntegreerde aanpak.
Gedeelde identiteit in een verkaveld werkveld Door Bjorn Lenoir.
Competentieprofielen
“Passend onderwijs op maat”
Motiveren van vrijwilligers
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming 10 juni 2014.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen. E-learning module “Aan de slag blijven” Miranda Grootscholte Chantal Huinder Projectleider SBCMProjectleider STOOF.
Ondernemendheid in het vmbo
Tijdsplanning (intern voor Monica en Antoinet)
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
INFORMATIEAVOND 25 FEBRUARI Onderwijs dat leeft!.
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Studiemiddag vakdidactiek/opleidingsdidactiek PTH Windesheim 3 december Verzorgd door ECENT/OTIB Op uitnodiging van Theo Last en Wim Sterken n Peter Smulders.
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
SPORTCENTRUM HELSDINGEN: OOG VOOR JOUW KIND! Oog voor jouw kind. Dat is wat wij belangrijk vinden. Onze bevlogen zwemonderwijzers kijken waar jouw kind.
Samenwerken met vrijwilligers. Leerdoelen Je benoemt de verschillende motieven om vrijwilligerswerk te doen. Je benoemt de onderdelen van een goede communicatie.
Schoolopbouwwerk Menen
Informatiedag verenigingen
Mondzorg - persoonsgericht
#EBJ16 Vrijwilligerswerk als krachtige leeromgeving.
JES vrijwilligsters can!
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Anders kijken, anders doen
Derde training Verloop traject Systematisch werken
#EBJ16.
Succeservaringen voor en door NT2 vrijwilligers
#EBJ16.
Inspiratiemoment ‘Kinderen Baas’ Participatieve trajecten tussen jeugd en cultuur Dinsdag 6 juni ARGOS.
Jongeren de kracht van zorg & welzijn laten zien!
De leefwereld van jongeren als vertrekpunt
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
Wereldspelers: een verhaal
De Kwaliteit Verbetercyclus
Aan de slag met onderzoek!
Het omgevingsboek van de school (en het inschakelen van experten)
Federatie Tilburgse Zangverenigingen – 31 maart 2018
Toekomstvisie Scouting Nederland
Logo Eye Opener: gemaakt door Taco Bals
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
Naar een stad waarin iedereen meedoet
ONDER WIJS CENTRUM GENT
Federatie Tilburgse Zangverenigingen – 31 maart 2018
#EBJ16.
Fusion Teams Ikrame Kastit.
Hoe tracht buurtsport de persoonlijke ontwikkeling van jongeren te stimuleren? Pieter Debognies.
KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke.
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Ik wil jongeren in mijn bedrijf
Transcript van de presentatie:

#EBJ16

Intro JES – wie zijn wij Kracht van vrijwilligerswerk JES is een jeugdorganisatie actief in Brussel, Gent en Antwerpen. JES gelooft in de stad als krachtige leef- en leeromgeving, en wil die stad ook samen met jongeren vormgeven. De wortels van JES liggen in het jeugdwerk, maar van bij aanvang hebben we er werk van gemaakt om de muren tussen jeugdwerk, onderwijs, welzijn, tewerkstelling, ... te slopen om jongeren volop kansen te geven om zich verder te ontwikkelen. JES kiest er voor om voornamelijk actief te zijn in buurten waar de jonge bewoners vaak minder gebruik (kunnen) maken van de kansen die de stad biedt en waar de stedelijke problematieken pieken. Al 30 jaar werkt JES met jonge vrijwilligers in de stad. We geloven sterk in de kracht van vrijwilligerswerk. Waar vrijwilligers aanvankelijk werden ingeschakeld om grote evenementen te draaien, is het vrijwilligerswerk binnen JES geëvolueerd naar een setting naast plezier in de eerste plaats aan jongeren de kans biedt om te experimenteren en te leren. Recent wordt er ook meer en meer ingezet op vrijwilligerswerk als een manier om iets in de buurt te betekenen. In ons werk vandaag gaat onze aandacht vooral naar de coaching van vrijwilligers in leertrajecten. Graag tonen we een animatiefilmpje dat onze competentiegerichte manier van werken weergeeft. JES ontwikkelde zich door de jaren heen als een jeugdorganisatie met een unieke expertise in werken met jongeren, en dus ook jonge vrijwilligers, in de stad en we zien het als onze opdracht om deze expertise te delen met anderen. Vandaar ook deze studiedag. In de voormiddag leggen we de focus op de kennismaking met onze JES praktijk, waarbij we telkens vanuit een andere focus eigen aan onze manier van werken zoveel mogelijk de jongeren zelf hun verhaal laten vertellen. In de namiddagsessies gaan we een stap verder en gaan we in op inhoudelijke thema's, waarbij we experts, jullie en onszelf uitnodigen om te reflecteren op onze praktijk. We zijn onder de indruk van jullie, het publiek dat enthousiast op onze uitnodiging tot deze studiedag is in gegaan. We zijn erg verheugd met de grote opkomst, en met de diversiteit: een diversiteit aan actoren uit een diversiteit aan sectoren. We willen jullie dan ook uitnodigen om vanuit deze diversiteit te reflecteren op onze praktijk. Zodat jullie hopelijk niet enkel leren uit onze praktijk, maar dat we onze praktijk morgen en overmorgen nog meer kunnen onderbouwen, scherper kunnen stellen én kunnen verbeteren.

Aan de slag met vrijwilligers in leertrajecten

Filmpje

Aan de slag met vrijwilligers in leertrajecten Filmpje Wie is Wie? Abdou – oefening en verhaal Leertrajecten & EVC Nabil – oefening en verhaal Kadervorming & competenties Simon – oefening en verhaal Ervaringsleren & ... Jullie – Uitwisseling & Vragen Abou – Count the F’s? Nabil - ? Simon -

Wie is Wie? Wie ben je? Van welke organisatie kom je? Waarom ben je hier?

Vrijwilligers in een leertraject Leertrajecten en EVC

OPDRACHT

Leertrajecten en EVC Competentiegericht werken - filmpje EVC – what’s in a name

Kadervorming en competenties Van competentieprofiel naar rollen Kadervorming en competenties

OPDRACHT

Kadervorming & Competenties Competentieprofiel Animator, Hoofdanimator, Instructeur Rollen voor zelfreflectie en feedback

Visualiseren van competenties

De rollen van de animator Regisseur Activiteiten Organiseren De Coach Kinderen en Jongeren begeleiden Indiaan Over zichzelf reflecteren als animator Zeeman Samenwerken Clown Enthousiasmeren Echt gebruiken van rollen tijdes uitleg, feedback, etc. Superheld De veiligheid van kinderen en jongern waarborgen Gentleman Respectvol handelen

De Coach – Begeleiden van kinderen en jongeren COMMUNICEREN - je past je manier van communiceren aan de kinderen en jongeren aan JE GROEP KENNEN - je weet wat kinderen en jongeren kunnen en kennen en je houdt hier rekening mee JE GROEP KENNEN - je kent de leefwereld van de kinderen en jongeren, je kent hun interesses en speelt daar op in AANDACHT VOOR IEDEREEN - je hebt aandacht voor elk kind of elke jongere en zijn plaats in de groep Voorbeeld van verkorting

Kadervorming als middel

Ervaringsleren Tell me, and I will forget Show me, and I may remember Involve me, and I will understand -Confucius- Ervaringsleren

OPDRACHT

Als begeleidershouding Als methodologie Als filosofie Ervaringsleren Als begeleidershouding Als methodologie Als filosofie

Vragen & Uitwisseling