De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De leefwereld van jongeren als vertrekpunt

Verwante presentaties


Presentatie over: "De leefwereld van jongeren als vertrekpunt"— Transcript van de presentatie:

1 De leefwereld van jongeren als vertrekpunt

2 Wie zijn wij? Wie ben jij? Rondje doen - Wie zijt gij? - Wat doet gij?
- Wat zijn uw verwachtingen van deze sessie?

3 Welkom op de studiedag Waarom een studiedag?
JES ontwikkelde zich door de jaren heen als een jeugdorganisatie met een unieke expertise in werken met jongeren, en dus ook jonge vrijwilligers, in de stad en we zien het als onze opdracht om deze expertise te delen met anderen. In de voormiddag leggen we de focus op de kennismaking met onze JES praktijk, waarbij we telkens vanuit een andere focus (eigen aan onze manier van werken) zoveel mogelijk de jongeren hun verhaal laten vertellen. In de namiddagsessies gaan we een stap verder en gaan we in op inhoudelijke thema’s, waarbij we experts, jullie en onszelf uitnodigen om te reflecteren op onze praktijk.

4 Leefwereld, what’s in a name?
Wat versta jij onder “leefwereld van vrijwilligers” en hoe uit zich dat binnen jouw werkveld. Bevraging van de deelnemers: Wat verstaan zij onder leefwereld van jongeren/vrijwilligers in hun werkcontext, hoe uit het zich in hun werkcontext

5 Competentiegericht werken op JES
Film Empowered by JES - ruimte laten voor de nabespreking van het filmpje.

6 Middel Doel Stadslabo Participatie Engagement Traject
Leefwereld op JES Middel Doel Stadslabo Participatie Engagement Traject AAN TE VULLEN DOOR JELLE

7 UrbanRecStudios UrbanRecStudio
In Borgerhout kunnen jongeren terecht in onze UrbanRecStudio. Deze studio biedt jongeren de ruimte om te experimenteren met opname en productie van hun eigen songs. Jongeren kunnen gratis terecht in deze studio. Onze jeugdcultuurmedewerkers staan hun bij met raad en daad. Maar de vraag naar deze studio is niet bij te houden door onze medewerkers. Samen met hun vrijwilligers ondersteunen zij jongeren uit het Antwerpse die met muziek aan de slag willen gaan. Onze vrijwilligers zijn jongeren met een passie voor muziek. Zij zijn vaak al voor langere tijd verbonden aan de studio. Samen met hen is de afgelopen jaren een enorm competentietraject doorlopen. Zo kregen zij onder meer de mogelijkheid om zich om te vormen tot studiomedewerkers. In deze functie helpen zij andere jongeren met het maken van hun muziek. Jongeren inspireren anderen jongeren met hun eerste stappen in de muziekscene. Daarnaast zijn de vrijwilligers mede-eigenaar van de muziekstudio. Zij denken tijdens hun maandelijkse vrijwilligerscafe’s mee na over het beleid van de studio, en projecten die ruimte moeten krijgen binnen de werking van de studio.

8 UrbanRecStudios Film Studio

9 BEAM

10 SHOOT SHOOT is een buurtfeest dat dit jaar voor de 11e maal werd georganiseerd in Borgerhout. De centrale focus van SHOOT is voetbal, maar het evenement is veel meer dan dat. Het is een feest waar ook cultuur en ontmoeting centraal staan. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met onze collega’s van KRAS Jeugdwerk. SHOOT bereikt jongeren vanuit de hele stad. Ploegen van tal van districten trekken in april richting “Den Bleek” om te strijden. Strijden in de positieve zin van het woord, waarbij emoties de kans krijgen om de vrije loop te gaan. Voetbal is datgene wat vele jongeren in Antwerpen verbindt. Door de simpliciteit van het spel is het voor iedereen toegankelijk, waardoor het voor velen een enorme grote rol in hun leven opneemt. Zelf jongeren die minder vaardig zijn met de bal, zijn gepassioneerd door het spel. De eeuwige discussie tussen Barça en Real, is een gegeven dat Borgerhout jaarlijks enkele malen in de ban houdt. Voetbal brengt de jongeren jaarlijks samen. Maar niet enkel de jongeren. Het voetbaltornooi is een waar buurtfeest geworden. Barbecue, kinderanimatie en een aanbod voor tieners leidt ertoe dat alle generaties van de buurt aanwezig zijn. Dit is enkel mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers die zich jaarlijks talrijk inzetten. Zowel diegene die instaan voor de organisatie van het voetbaltornooi, diegene die de kinderanimatie mee op poten zette, zij die de barbecue bemannen als diegenen die helpen met het nachtelijke opruimen. Zij zetten zich in voor hun buurt. Die buurt waarin zij enorm veel tijd doorbrengen, en die zij mee kleur willen geven. Ze hebben een positieve invloed op de buurt waarin zij wonen en creëren een open en aangenaam klimaat. Jongeren zijn mede-eigenaar in dit verhaal zij denken mee na over de invulling van het programma. Dit jaar werd voor de eerste maal LadiesSHOOT georganiseerd. Het vrouwenvoetbal gedeelte dat eindelijk een plaats heeft gekregen binnen het evenement. Geen eenvoudig verhaal, niet voor alle meisjes is het even eenvoudig om te openlijk te voetballen in de openbare ruimte. Om het voetbaltornooi zoveel mogelijk op maat van de meisjes te brengen, is de organisatie van het tornooi ontwikkeld met verschillende vrouwelijke vrijwilligster uit verschillende JES-werkingen. Eén ding stond centraal bij deze meisjes, die onvoorwaardelijke liefde voor het voetbal. Het leidde er niet enkel toe dat onze vrijwillgers een nieuw knooppunt kregen in hun traject, waarbij ze konden werken aan tal van competenties. Eveneens bracht het veel andere meisjes van over heel Antwerpen samen, die de mogelijkheid kregen om een balletje te trappen. Net zoals hun mannelijke collega’s.

11 SHOOT Film Shoot

12 Kunstbende

13 Let’s get physical DANS

14 DanceDust & Stadsavontuur

15 DanceDust & Stadsavontuur
Film Ilona

16 De vrijwilligers aan het woord

17 Uitwisseling Wat neem je mee naar uw werking Welke tips kan je geven Kritische opmerking …


Download ppt "De leefwereld van jongeren als vertrekpunt"

Verwante presentaties


Ads door Google