De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Succeservaringen voor en door NT2 vrijwilligers

Verwante presentaties


Presentatie over: "Succeservaringen voor en door NT2 vrijwilligers"— Transcript van de presentatie:

1 Succeservaringen voor en door NT2 vrijwilligers 20-10-2014

2 Programma Nederlands leren en oefenen Succeservaringen uitwisselen

3 Verschillende leerritmes www.overaltaal.be/nl/nederlands-leren
Hoe was jullie intakegesprek? Wat was nieuwe of interessante info? Om verder te gaan: het vervolg als ze naar de les gaan ziet er zo uit: Filmpje klasfragmenten laten zien: wat is het verschil? Laag opgeleide mensen: Doe activiteit – produceren minder uit zichzelf – gaat trager Hoger opgeleide mensen (vanaf 7 jaar scholing) Abstract denkvermogen wordt meer aangesproken: vergelijken- produceren meer Andere vaardigheden geleerd in het leven, niet dezelfde vaardigheden als wij op de schoolbanken hebben geleerd. Bijvoorbeeld plannen: agenda beheren en eigen situatie. Ze geven les in homogene groepen. Alfabetisering: zeer secuur proces waar CBE. In de workshop van Bert van CBE: focus op de laagst opgeleiden: welke werkvormen zijn gepast?

4 Verschillende leerritmes

5 Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek
Taal verwerven Horen Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek Spreken Feedback Bron ‘Zo gezegd, zo gedaan!’ onderzoek naar kwaliteitscriteria van oefenkansen in de Provincie Antwerpen van Huis van het Nederlands Provincie Antwerpen Monitor Onderzoek HvN Provincie Antwerpen: theorieën over taal leren evolueren: Present Practice Produce grammatica aanleren: praktijk ontbrak – Krashen: taalbrokken (the natural approach) – synthese ertussenin met de kans om dingen vanuit je monitor (grammatica) uit te proberen.

6 Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek
Taal verwerven Horen Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek Spreken Feedback Bron ‘Zo gezegd, zo gedaan!’ onderzoek naar kwaliteitscriteria van oefenkansen in de Provincie Antwerpen van Huis van het Nederlands Provincie Antwerpen Als je een taal wil leren, dan moet je die taal veel horen, spreken en weten wat je fout zegt zodat je jezelf kan verbeteren. HOREN: Je hebt meer kans om taal op te pikken als de zinnen die je hoort begrijpelijk zijn, relevant, correct en authentiek. Begrijpelijk: je eet een ijsje op een druk terras in Griekenland en hoort het nieuws op de achtergrond. De kans dat je iets begrijpt is klein. Als je hetzelfde nieuws hoort in stille kamer met een nieuwslezer die traag en duidelijk spreekt terwijl een vriend je dingen extra uitlegt of herhaalt, dan begrijp je al veel meer. Relevant: Woorden die voor jou heel belangrijk zijn, pik je als eerst op (woordje voor uitgang in metro, of ‘school’, ‘papieren’,...). Correct: doe niet aan krompraten. Het is belangrijk dat je correcte zinnen hoort. Je imiteert veel als taalleerder. Authentiek: dingen die in je leefwereld zitten, pik je sneller op (bv. ouders zullen hun oren spitsen bij het thema ‘aan de schoolpoort’). SPREKEN: Je brein hoort taal en begint hypothesen op te stellen (bv. de tafel, de stoel, de kamer – hypothese: de is een lidwoord). Op een bepaald moment ga je die hypothesen uittesten door de spreken: (de kous, de jas). En dan maak je een fout (de meisje). Wanneer daar iemand FEEDBACK geeft (het meisje), dan krijg je zo opnieuw correct, begrijpelijk, relevant en authentiek taalaanbod. Op die manier blijft het radertje draaien. Oefenkansen zijn overal (bakker, schoolpoort, klas, conversatietafel). Daarnaast heb je een monitor die je vult met kennis over taal (grammatica, regels). Soms springt die monitor aan (bv iemand zegt ‘Morgen ik kom (euhm) kom ik’). Maar vaak springt de monitor niet aan, zeker niet als het snel moet gaan… (voorbeeld Frans in Parijs – je kent de regels, iemand vraagt je de weg en je vergeet de regels). Hoe kan je ervoor zorgen dat de monitor sneller aanspringt? Door regels in te oefenen via taal die kort bij je staat.

7 Taal verwerven werkt het best als je taal oefent die kort bij jou staat, binnen jouw eigen betekenisvolle context. Bijvoorbeeld woordjes over voeding (appels, brood,..) Via een oefening die ver van jou staat in en klaslokaal met tekeningen van brood en appels. Of op de markt → meer kans dat het ‘blijft hangen’.

8 Meer info www.nederlandsoefenen.be/antwerpen www.overaltaal.be
Nele Vanderheyden (nieuwsbrief NT2) Inhoud sessies


Download ppt "Succeservaringen voor en door NT2 vrijwilligers"

Verwante presentaties


Ads door Google