De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke.

Verwante presentaties


Presentatie over: "KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke."— Transcript van de presentatie:

1 KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke beperking in Vlaanderen. In Vlaanderen worden jaarlijks 250 jongeren met een verstandelijke beperking uitgesloten van een volwaardige beroepsopleiding. Ze worden onvoldoende voorbereid op (ondersteunde) tewerkstelling in een gewone werkomgeving. Vanuit de samenleving kijkt men naar deze jongeren alsof zij niets kunnen en moeten verzorgd worden. Hun beperking bepaalt dat hun leven er anders uitziet. Ze worden voorbereid op een beschermd leven met weinig uitdaging. Ze krijgen weinig tot geen leerkansen. Ze krijgen geen kansen om te werken in een gewone werkomgeving. Nochtans hebben deze jongeren veel mogelijkheden. Vanuit Konekt geloven we dat als we inzetten op opleiding en tewerkstelling, dragen we bij tot: een betere kwaliteit van leven van deze jongeren een inclusievere samenleving Dit is de missie van Konekt: leef voluit in een inclusieve wereld. Wij zijn van mening dat er job opportuniteiten zijn voor iedereen.

2 Werk vanuit je talent Er is een job voor iedereen Missie
Uitgangspunt Er is een job voor iedereen Missie Elke Vlaamse jongere met een verstandelijke beperking, die dat wil, kan een beroepsopleiding volgen. Deze opleiding resulteert binnen het jaar in een (ondersteunde) job in een gewone werkomgeving. Vanuit dit uitganspunt vertrekt ook onze missie die tweeledig is: 1: Elke Vlaamse jongere met een verstandelijke beperking, die dat wil, kan een beroepsopleiding volgen. Dit is op vandaag nog steeds een hiaat in onderwijs. Wanneer je een beperking hebt en je bent doorverwezen naar het BuSO wordt je onvoldoende voorbereid op het hebben van een job en zijn er geen kansen tot het volgen van een beroepsopleiding. 2: Deze opleiding resulteert binnen het jaar in een (ondersteunde) job in een gewone werkomgeving.

3 Werk vanuit je talent Gestart in schooljaar 2010-2011
Praktijkgerichte opleidingen tot co-begeleider en co-medewerker Voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme (18+) die in een gewone werkomgeving aan de slag willen of zijn n - BuSO leerlingen (OV1, OV2) ION leerlingen Begeleid Werkers (heroriëntering, bijscholing) Van hieruit zijn we in 2010 gestart met het aanbieden van praktijkgerichte opleidingen tot co-begeleider. Intussen hebben we 3 soorten, opleidingen: om te werken in een kleuterklas, woonzorgcentrum of in een bedrijf en dit in elke Vlaamse provindie.

4 Opleidingsmodel Wij doen concreet 4 zaken:
In een voortraject worden jongeren toegeleid tot de opleiding. Wij screenen voornamelijk op basis van motivatie. Tijdens de opleiding leren we hen basisvaardigheden en kennis aan over het meewerken in een bedrijf, kleuterschool of woonzorgcentrum. Dit leren ze tijdens 14 opleidingsdagen. 3) We stellen talentgericht een profiel op van iedere jongere (welk soort bedrijf zou een goede match zijn, taken, afdeling) We faciliteren matching met de werkplek: we gaan op zoek naar een match met een bedrijf en medewerker binnen het bedrijf en stellen een op maat stagepakket samen 4) We ondersteunen de begeleiding op de werkvloer (via stagebegeleiders, coaching van medewerkers). Nadien is het ideale plaatje dat een jobcoach van een dienst Begeleid Werken de jongere verder kan opvolgen.

5 Impact Uit bevragingen wordt de volgende impact aangegeven:
Voor de cursist is de impact van het volgen van de opleiding: Zicht op talent wordt vergroot (focus op het kunnen, niet de beperking) Hoger zelfwaardegevoel Dankzij het gaan werken en opleiding volgen wordt het sociaal netwerk vergroot Grotere kans op werk Voor de werkplek: Duurzame motivatie medewerkers: medewerkers zijn trots dat hun werk zich hiervoor openstelt en zijn blij zelf iets te kunnen betekenen hierin Sensibiliseren. Een positieve ervaring. Een beter begrip van diversiteit  door het te ervaren Uitstraling van het bedrijf naar klanten en leveranciers toe: het verschil kunnen maken (zeker in bedrijven)

6 Resultaten #290 Onze resultaten:
Vorig jaar haalden we bijna de kaap van 300 cursisten. 83% van de cursisten die vorig jaar opleiding volgden, konden blijven werken op hun werkplaats. Het effect van opleiding en begeleiding is dat mensen meer uren gaan werken en minder uren in de ‘zorg’ terechtkomen

7 Drempels in de doorstroming naar écht werk die wij tegenkomen
Het thema werk ligt op het snijpunt van # beleidsdomeinen. “In een maatwerkbedrijf word ik wel betaald, maar ik wil een gewone job/ écht werk.” Vrijwilligerswerk doen kan niet in de profit sector. Schrik om uitkering te verliezen bepaalt de keuze om de stap naar bezoldigd werk al dan niet te nemen. Enkelingen stromen na de opleiding door naar betaalde arbeid. In Vlaanderen: Begeleid Werk = onbezoldigde arbeid. Verhoogde complexiteit dankzij # overheidsbevoegdheden: vervangingsinkomen via FOD (federaal) Ondersteuningsbudget/ ondersteuningsvorm Begeleid Werken via Welzijn (Vlaams) Toeleiding naar betaald werk via VDAB (Vlaams) Begeleid werken is een ondersteuningsvorm binnen Welzijn = Vlaamse materie Complexiteit in Belgie heeft ook te maken met onze verschillende overheden: Uitkering van PmB beperking: vervangingsinkomen via FOD federaal) , ondersteuningsbudget / ondersteuningsvorm Begeleid Werken Welzijn Vlaanderen / toeleiding naar betaald werk gebeurd door de VDAB (Vlaams)

8


Download ppt "KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke."

Verwante presentaties


Ads door Google