De Politiek ontmoet De Federatie Een eerste kennismaking 20 juni 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe werkt een (gemengde) VvE?
Advertisements

Samenwerken in de waterketen Paradigma: Van inhoud naar schaalgrootte en vorm.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
De rekenkamer van Venlo
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Beleidsplan Welzijn Het Beleidsplan Welzijn heeft een tweeledig doel: het formuleren van het welzijn, van aan ons toevertrouwde dieren, voor besturen en.
Welkom bij de jaarvergadering A G E N D A : Aanvang jaarvergadering: 20:00 uur: 1. Opening door de voorzitter 2. Verenigingszaken - ingekomen.
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
Maatschappelijk Aanbesteden
22 maart 2012 Meerjarenbeleid AV De Spartaan Evaluatie beleid Bepaling doelstellingen (wenselijke situatie) Alternatieven en haalbaarheid.
presentatie sectorplan justitiescholen
Ledenvergadering Btg GDW Beleidsplan ‘Van verbinding naar versterking!’ 1.
Georges Van Nevel 04 oktober 2008 Citymarketing & Communicatie.
Zorggroep Fysiotherapie Zutphen Oost Achterhoek. De stand van zaken, hoe staat het ervoor? Zorgstandaard Integrale bekostiging Ketenzorgorganisatie Monodisciplinaire.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Werkdocument meerjarenaanpak NME - NH versie november meerjarenaanpak  Voor een duurzame samenleving is commitment nodig van maatschappelijke organisaties,
Participatie en Portaal
Sportbonden en gemeenten samen aan de slag
Afdeling Ondersteunings Plan Gerrit Willems 30 september 2010 Kamer Centrale Zuid-Holland Noord.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Steeds krachtiger bestuur in:
Presentatie Missie en Visie Lomoz 2012 Anton Rijkers.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
Organisatieontwikkeling NPO (1)
Luc Kupers, voorzitter VVOS Samen op weg naar de toekomst van de VVOS.
Uiteraard is de gsm niet verboden, Trilstand wordt gewaardeerd!
2 DECEMBER 2014 COÖRDINEREND PLATFORM ECONOMIE EN ARBEIDSMARKT.
Structuurvernieuwing KBO Gelderland
Burgerinitiatieven.
Ondernemersfonds Leids Model
Zieuwent, Wi‘j doot ‘t samen!. Zieuwent? 1 van de 6 dorpen in gemeente Oost Gelre, Achterhoek Ca 2100 inwoners Ca 800 huishoudens Sociaal, actief betrokken.
Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo augustus 2015.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Kwaliteit en beleid
Tom Straeter en Pascal Belo Donderdag 27 maart 2014 Ondernemersplein Zeist.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Sociaal Domein Kop van Noord Holland Samenwerking tussen gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.
1. Workshop Kennisconferentie toptechniek op missie 2.
monumenten- en erfgoedraad 1 De MONUMENTEN- en ERFGOEDRAAD een motor in het gemeentelijke CULTUURBELEID van Borgloon.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Dorpsraad Acht Van harte welkom in het Dorpshuis Acht!
Schuldhulpverlening Tijdlijn schuldhulpverlening 2011 Beleidsplan integrale schuldhulpverlening vastgesteld 2013 (juli) start onderzoek rekenkamer in Ridderkerk.
22 maart 2011Oncologie V&VN Oncologie Afdeling V&VN 2500 leden Bundelen en verspreiden van vakkennis Kwaliteit van zorg verbeteren Ontwikkeling beroep.
Van AWBZ naar Wmo begeleiding Van AWBZ begeleiding naar Wmo ondersteuning 24 januari 2012.
DOELSTELLING Gericht op integrale aanpak voor ontwikkeling van sportbeleid door samenwerking tussen de gemeente, de georganiseerde sport en de plaatselijke.
Wijkaanpak in Gouda ‘Gebiedsgericht samenwerken aan leefbaarheid en bewonersparticipatie’ 1994 start wijkaanpak 2007 vernieuwde inhoudelijke werkwijze.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Algemene ledenvergadering 25 november Stand van zaken Beleidsvoornemens overheid: 2010 overgangsjaar / stand still Spoorboekje minister NZa-advies.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie WBVAP
Duurzaam Idskenhuizen
Raadsledenbijeenkomst 15 mei 2017
Stedenband: globale planning en stand van zaken
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Verbinden van de werkgever, de school en de gemeente
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Statuten / oprichtingsactie d.d
Problemen of kansen ? Verstedelijkingsdruk wonen / werken recreatie
Cliëntenraad Sociaal Domein
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
MR RK Josefschool Mede vormgeven aan beleid op school
De Ondernemingsraad.
Landelijke raad 8 December 2018
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
Uitkomst Quickscan Kampen
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Zuid-Holland Noord, Amstelland en Haarlemmermeer
Transcript van de presentatie:

De Politiek ontmoet De Federatie Een eerste kennismaking 20 juni 2016

Albert van der Zee Voorzitter van de Federatie van Ondernemers in Leeuwarden Ontstaan Werkwijze Eerste observaties Lopende zaken

VBL (vooroverleg) Gemeente CCL Zwette HemrikOZL LOC Dorpen zuid Grou VBL (Overleg) Oude situatie: Losse samenwerking Individuele vertegenwoor diging Reactief Niet serieus genomen Belangrijke ontwikkelingen: Kamer van koophandel verdwijnt als sponsor Gemeente wordt uitgebreid Het speelveld veranderd De Centrale Binnenstad management Stiens Mantgum

TIJD VOOR VBL 2.0

Stappen: 1.Oriënterend gesprek met enkele ondernemers 2.Het VBL wordt … De Federatie 3.In gesprek met gemeente en ondernemersverenigingen 4.Oprichten van de vereniging 5.Werken vanuit een heldere positionering 6.Vaststellen van het beleid voor de komende jaren 1.Het VBL dient zich te formaliseren in een federatie waarbij alle ondernemersverenigingen aan kunnen sluiten en die beschikt over eigen financiële middelen. 2.Het VBL dient proactief te werken om het economisch beleid van de gemeente te verbeteren. Hiervoor dient een visie en beleid te worden geformuleerd. 3.De zichtbaarheid van het VBL dient te worden vergroot door de communicatie met de ondernemers te vergroten. Dat geldt in het algemeen, bij het bepalen van standpunten en ook bij het adviseren van derden over gewenste ontwikkelingen. Afstemmen van de blauwdruk met geïnteresseerde organisaties Sluiten van convenanten over de deelname van en aan De Federatie De Federatie streeft er naar dat ondernemers in de gemeente Leeuwarden optimale omstandigheden hebben om ondernemingen te starten en succesvol door te ontwikkelen. Blauwdruk De Federatie Van ondernemers in de gemeente Leeuwarden Notarieel oprichten van de vereniging Opstellen van statuten en huishoudelijk reglement Houden eerste Algemene Ledenvergadering Installeren van een bestuur voor het eerste jaar Eerste vergadering ledenraad Inventarisatie van wensen en behoeftes bij de aangesloten organisaties Vaststellen van het te voeren beleid in de ALV Uitvoeren van het vastgestelde beleid door het bestuur

De Federatie De Zwette (150 ondernemers) De Hemrik (150 ondernemers) De Centrale (40 ondernemers) Binnenstadsmanagement (10 verenigingen, 400 ondernemers) VBBL (6 verenigingen, 224 ondernemers) OZL (24 ondernemers) CCL (300 ondernemers) Twee meeleesleden: Lekkumerend, De Schrans 22 van meer dan 30 verenigingen betrokken, 1325 ondernemers aangesloten

Samenwerken Bijdragen aan een gezamenlijk resultaat, ook wanneer de samenwerking een onderwerp betreft dat niet van direct persoonlijk belang is.

Komen tot standpunten Informatie verzamelen: – op basis van kennis en informatie aanwezig in het bestuur; – door overleg met deskundigen en betrokkenen; – via de ledenraad, hierin zit van ieder lid een afgevaardigde; – via de besturen van de ondernemersverenigingen; – door de ondernemers elektronisch of in een bijeenkomst naar hun standpunten te vragen. Adviezen – Analyse van de situatie – Schetsen van alle belangen, nuance – Standpunt vanuit onze visie, of anders niet

Werken vanuit een visie De Federatie streeft er naar dat ondernemers in de gemeente Leeuwarden optimale omstandigheden hebben om ondernemingen te starten en succesvol door te ontwikkelen.

Speerpunten van het beleid 1.Samenwerken a.Zorgen voor een krachtige samenwerking binnen De Federatie b.Zorgen dat het collectief altijd voor gaat op onderlinge concurrentie c.Er voor zorgen dat we een gelijkwaardige partner zijn voor overheid en onderwijs 2.Gebiedsontwikkeling en positionering a.Bewaken dat bedrijven terreinen worden ontwikkeld vanuit een heldere positionering b.Bij uitgifte van nieuwe gebieden altijd zorgen voor een plan hoe om te gaan met de effecten op de bestaande gebieden c.Nieuwe gebieden altijd ontwikkelen vanuit een heldere identiteit d.Zorg dragen voor een versterking van de positionering van de huidige gebieden 3.Overheid a.Bijdragen aan een slagvaardige overheid b.Voorkomen van onnodig overheidsingrijpen in de private sector c.Zorgen voor een lijst met gewenste aanpassingen in de infrastructuur en actief de realisatie hiervan nastreven 4.Investeren a.Komen tot de oprichting van een op Leeuwarden gericht investeringsbedrijf

Onze eerste observaties over de Leeuwarder politiek Over het algemeen gaat het goed – Grou – Contacten en betrokkenheid bedrijfsleven Invloed politiek, soms onbedoeld effecten – Backfiring of good intentions – Subsidie verslaving Protectionisme: De supermarkt fetisj Overregulering: Het wereldrestaurant

Lopende zaken Uitdaging voor ons: Verbinding naar individuele ondernemers leggen Met u: Een genuanceerde visie van 22 verenigingen in 3 minuten inspraak De Atlas van Ondernemend Leeuwarden Whitepapers ten behoeve van de politieke partijen