Een krachtige leeromgeving… Omdat we geneigd zijn te blijven doen wat we altijd al deden en omdat we fouten maken het liefst vermijden en ‘het weten’ fijner.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Advertisements

School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
De relatie tussen visie doelstellingen toetsing leertrajecten Een “innige band” !
Samen werken aan een duurzame civil society
Nieuwe leerbenaderingen voor professionele organisaties
RESULTAATGERICHT WERKEN in verbinding met de totale organisatie
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
Hogescholen in Dialoog
Reflectievaardigheden en instrumenten
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Onderzoek en publicatie voor het lectoraat
Ontwikkelingsgericht Competentie Onderzoek
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Een goede keten is een kunst! René Denis 11 april 2013
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Arbeidsvreugde voor iedereen
Deel anders, mijn organisatie
Competentiegericht leren vmbo
Klinisch redeneren en evidence based practice
Een jaar verder Vernieuwing examenprogramma CKV
Slotconferentie 12 juni 2014 ‘Leren in een werkende omgeving’
VTO, de brug van oud naar nieuw KENNISOVERDRACHT bij het departement Leefmilieu en Infrastructuur.
VOORBEREIDING LERENDE ORGANISATIE
Congres congresnaam Naam medewerk(st)er Functie medewerk(st)er Modernisering van leerarrangementen M.J.M. van den Berg.
Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots. Programma Korte kennismaking Vraaggesprek vertegenwoordiger Ministerie van VWS Deel 1 pitches deelnemende.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Sociologie en Diversiteit werkcollege 1
Praktijkervaring en reflectie
Ontwikkeling en uitvoer MOOC bij de Hanzehogeschool Groningen Workshop - Open en online onderwijs is meer dan MOOC's.
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
TEAMTEACHING Hannah Wielenga Hogeschool Utrecht / Landelijk Ontwikkelpunt NLT 5 juni 2009 Met dank aan: Sjaak Luijtjes – Vader Rijn College.
"Zorgen dat leren werkt: het E-model“ 19 APRIL 2016 'S-HERTOGENBOSCH.
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Regie van ketens en netwerken in de WMO 9 december 2010 Theo Konijn.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Wanneer is de leerling tevreden? Wat is: krachtig leren?
Mondzorg - persoonsgericht
Collectieve transitie en veerkracht
Gepersonaliseerd en persoonlijk leren Visie en praktijk bij HU
Een krachtige leeromgeving
Inhoud De netwerkorganisatie
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Tilburg University Facts&Figures 2015.
Kennisontwikkeling van studenten in het beroepsonderwijs op het grensvlak van school en de beroepspraktijk Presentatie Zorgpact- Leren in de praktijk-
morele weerbaarheid lerend onderzoeken 31 oktober 2013
De Wever Zorg Innovatie Centra
VAD bijeenkomst 1.7 Welkom, mededelingen
Marjan Vermeulen 9 oktober 2017
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Verschillen tussen leerlingen en differentiatie in de les
Coachtraining DOEN?! DAG 2
LOB in het mbo Onderzoek naar het bevorderen van
Introductie Engaging Dynamics
‘Naar zelfverantwoordelijk leren’
Werken met plezier en goed presteren
Betere verbindingen met onderzoek
Instrument Team Intervisie
Wij komen centraal te staan !
Heb jij ballen voor scrummen?
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
lerend onderzoeken, onderzoekend leren 15 november 2013
Transcript van de presentatie:

Een krachtige leeromgeving… Omdat we geneigd zijn te blijven doen wat we altijd al deden en omdat we fouten maken het liefst vermijden en ‘het weten’ fijner voelt dan het ‘niet weten’, terwijl ‘niet weten’ een krachtige bron van leren is…

Het creëren van een krachtige leeromgeving Teammiddag niveau 3 26 januari 2016 Pedagogiek - HAN Lisa van den Heuvel

Een krachtige leeromgeving… Complexe vraagstukken en de kennissamenleving maken ‘een leven lang leren’ noodzakelijk; Het leren leren wordt daarmee belangrijker; Nodigt uit tot burgerschap; Bevordert diversiteit in leren en werken Bestaat uit ervaringsleren, formeel leren (kennis), informeel leren en actieleren.

Wanneer heb jij van het leren genoten? Schrijf voor jezelf één ervaring (meer mag ook) op waarin jij met studenten, lerend aan het genieten was. Post it: Heel kort situatieschets Wie leerden er? Wat heb je als waardevol ervaren? Wissel met elkaar je ervaringen uit…. Kom tot één gezamenlijke omschrijving van het ‘krachtige appèl’ of de ‘krachtige kern’ van jullie ervaringen.

Leren op verschillende niveaus

Individu, gemeenschap en omgeving Het lerende individu heeft een rol en taak in het grotere geheel en een leerwens! De lerende gemeenschap heeft een gezamenlijke ambitie, dit geeft haar bestaansrecht en is de motor van het collectieve leren. De lerende omgeving stelt vragen, is nieuwsgierig en biedt leermogelijkheden aan (lerende organisatie, organisaties/ praktijk met een probleem/vraagstuk).

De kern van krachtig… Je voelt je niet zo maar Als een vis in het water…

Krachtige leeromgeving Gevarieerd leren = combineren schools leren en werkplekleren Ervaringen opdoen als basis voor het leren (ervaringsleren) Actuele kennis aanbieden, en de leerresultaten ook toetsen zodat studiepunten geborgd zijn (formeel leren) Vrije ruimte creëren waarin relaties en netwerken opgebouwd kunnen worden (informeel leren) Ondernemen van gerichte acties om individuele én collectieve (leer)doelen te realiseren (actieleren)

Studenten, opdrachtgevers (praktijk) en docenten waarderen vooral… 1. Gelijkwaardigheid, oprechte interesse, het krijgen van erkenning. 2. De diversiteit. Dit ervaart men als complementair en verrijkend. Vooral door de kennismaking met elkaars perspectieven. 3. Het gezamenlijk en regelmatig delen van kennis. De ‘gestructureerde’ evaluaties en dialogen bevorderen reflectie, wederzijds begrip en zelfkennis. 4. Voor veel betrokkenen is het belangrijk en motiverend om tot het leren te worden uitgenodigd!

Vervolg: wat wordt gewaardeerd 5. Alle betrokkenen ervaren de meerwaarde van echte opdrachten. 6. Studenten, docenten en opdrachtgevers zijn blij met de verbindingen die tot stand zijn gebracht. 7. Het samen, met elkaar leren, is anders dan leren om persoonlijke resultaten te bereiken. Het sociale leerproces wordt regelmatig genoemd als ‘waardevolle leeropbrengst’.

Basis principes Het leren faciliteren door uit te nodigen en te variëren. In een gemeenschap kom je kennis halen en brengen.

Ervaringen opdoen Aanvullen met (formele) kennis. Uitwisselen van de kennis, betekenis geven aan de kennis. (formeel informeel) Actie leren: Gericht leren als groep en als individu Verdiepende kennis en ervaringen opdoen, om doel te realiseren Betekenisvol leren en wederkerig leren door gezamenlijke analyse van de resultaten, ervaringen en theorieën. Op zoek naar dieper liggende patronen. Transdisciplinaire bijeenkomsten… Expertise en leeropbrengsten delen Het Civil Society Lab 8

Faciliteren van een lerende gemeenschap Wat wil je leren en wat is jouw rol en taak? Hoe definieer je de gemeenschap? Wat is de gezamenlijke ambitie/ gezamenlijke wens? Hoe wordt kennis gedeeld? Welke collectieve acties dragen bij aan de collectieve ambitie? Hoe worden de resultaten gepresenteerd en hoe wordt er geëvalueerd? Wie faciliteert het leerproces van de gemeenschap? Hoe wordt de facilitator van het leerproces gefaciliteerd?

Faciliteren van de krachtige leeromgeving Welke ervaringen kunnen waardevol zijn in relatie tot de ambitie? Welke formele kennis doet er toe? Hoe kan het actieleren vorm krijgen? Op welke manier kan er (vrije) ruimte gecreëerd worden om ook informeel met elkaar te kunnen leren.

Leren in de CSL gemeenschap

Aanbevelingen Een krachtige leeromgeving maak je samen! Maak een team verantwoordelijk en creëer tijd om het proces te faciliteren! Creëer meer ruimte voor collectieve leertijd. Maak het toetsen ondersteunend aan het collectieve proces. Ga over op een proces van duurzaam toetsen waarbij zelfbeoordeling en peer-beoordeling instrumenten zijn om het leren te sturen.

Bronvermelding afbeeldingen De foto’s die verwerkt zijn in de presentatie, zijn gemaakt gedurende de uitvoering van het onderwijsprogramma van de minoren Samen werken aan een duurzame civil society en Stad & Land. ( en 2015 – 2016). Model leergemeenschap/ krachtige leeromgeving (5) is gemaakt door Lisa van den Heuvel o.b.v. onderzoek naar de ervaringen van studenten, docenten en opdrachtgevers.Lisa van den Heuvel Variatie op model Progressive Inquiry (11) is gemaakt door Lisa van den Heuvel. Afbeelding van de van Honig fabriek (1): Gerard Verschooten via Afbeelding van de vis (6):

Meer weten? HAN Instellingsplan en het Civil Society Lab HAN Instellingsplan en het Civil Society Lab Resultaten van het onderzoek in beeld gebracht Resultaten van het onderzoek in beeld gebracht Wordpress pagina