Dinsdag 6 maart - Lamot Mechelen. Workshop 5: Planning & organisatie Begeleid door: Ann Vancompernolle, Directeur Personeel van vzw Borgerstein, Sint-Katelijne.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

Opleidingsadviseur Fundeon
Onze kernwaarden.
DVC De Triangel.
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
Combinatie werk en gezin
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
Workshop Werkenbijhogescholen.nl 3 november 2009.
Samenwerking school - voorziening. Vaststellingen Beiden pedagogische opdracht Veel misverstanden en wrijvingen (naast positieve ervaringen) Onduidelijkheid.
Werken met HeRMAN Webtoepassing voor het beheren van de competenties in elk aspect van het personeelsbeleid.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Efficiënt besturen in de social profit
Hogescholen in Dialoog
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Loopbaancentrum Zwolle
Hogeschool Gent. Missie De Hogeschool Gent wil excelleren in onderwijs, onderzoek, dienstverlening en beoefening van de kunsten. Via de competentie van.
E-portfolio NL Een Leven Lang Leren René Schreurs & Yvonne Kremers
Beleidscyclus P&O. Planning beleidsrapport P&O 2003.
Leeftijdsbewust Personeelsbeleid
Onthaalbeleid stad Dendermonde
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Ondernemingsplanning VREG Netwerk organisatiebeheersing – 24/03/2011.
Netwerk Organisatiebeheersing 30 september 2010 Een matuur HRM-beleid.
Integrale kwaliteitszorg (IKZ)
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
PROCES GROEI EN DOORONTWIKKELING Ruth Claes
Jeanette Kok Meeuwsen Ten Hoopen
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Missie, visie, strategie & jaarplan
OCMW Roeselare | directie P&O | dienst prestatie- en ontwikkeling Leiderschapstraject OCMW Roeselare Geïntegreerd leertraject voor alle hoofdverpleegkundigen.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
EAD Consulentendag 2011 Diversiteitswerking Sectorconvenants 16 september 2011.
Het aanwezige talent beheren in de social profitsector Christa Van Criekingen - Algemeen Directeur van de VZW Rusthuizen ZvB Paul De Schepper - Manager.
Workshop bejegening en informatievoorziening
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
Doelen Soorten vormgeving.
Een ondersteuning vanuit het personeelsbeleid.  Student: Maatschappelijk Advisering  Stagecontext: UNIZO Jobkannaal  W.I.P. Kortgeschoolde jongeren.
Onthaal en service.
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord HRM-beleid
Samen sterk in verandering
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
Visie & Strategie.
STELLINGENSPEL.
GRIP krijgen op werkdruk en stress met het JD-R model
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
PILOOTPROJECT BEWONERSPARTICIPATIE
Tumbador vzw.
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
Waarden & organisatiecultuur
PERSONEELSMANAGEMENT 2. 1 Onderdeel : 2. Omgeving PPT : 1
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Naar een duurzaam HRM beleid
 E-learning business case Frank Klabbers. Infolearn  Infolearn  Leeromgevingen, content-multimedia ontwikkeling training en onderwijskundig advies.
De 25 beste ideeën voor een meer inspirerende planning en control Henk Doeleman Jean-Pierre Thomassen.
Dinsdag 6 maart - Lamot Mechelen. Workshop 3: Rendement van Talent Erna Sterckx, business manager van Acerta Consult gaat in dialoog met San Cooreman,
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
27/10/2016 Medische zorgen bij de politie Opportuniteiten voor uitbesteding, rationalisering en vereenvoudiging DGR.
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Samenvatting Strategische Dag Consent 2007
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw
Instrument Team Intervisie
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Leiderschapsontwikkeling
Transcript van de presentatie:

Dinsdag 6 maart - Lamot Mechelen

Workshop 5: Planning & organisatie Begeleid door: Ann Vancompernolle, Directeur Personeel van vzw Borgerstein, Sint-Katelijne Waver Dirk Wijns, partner Legal Consult van Acerta Consult Discussiethema: Uitdagingen en keuzes in de werkorganisatie als je de wensen en mogelijkheden van de medewerkers en de aandacht en zorg die de personen met een handicap en de oudere mensen behoeven met elkaar wil verzoenen

Stellingen Mijn organisatie moet vooral continuïteit bieden in zijn HR aanpak en moet via vaste afspraken de belangrijkste hr-processen zo stabiel mogelijk houden De huidige generatie Y is narcistisch en neemt zichzelf als norm. Als werkgever moeten we dit niet nog meer gaan versterken door onze werking op hun verwachtingen af te stemmen. We moeten hen integendeel leren omgaan met andere normen en weerbaar maken voor mogelijke botsingen in hun loopbaan De leiding van mijn organisatie moet alle medewerkers maximale inspraak geven bij het organiseren en plannen van het werk (de werkroosters), weliswaar steeds in functie van de noden van de klanten of zorgbehoevenden. De arbeidsvrije dagen of uren voor oudere werknemers hebben er bij mijn organisatie toe bijgedragen dat de werkdruk voor de medewerkers beter beheersbaar is en dat het beroep aantrekkelijker geworden is

Stelling inzake organisatie stabiel HR-proces Mijn organisatie moet vooral continuïteit bieden in zijn HR aanpak en moet via vaste afspraken de belangrijkste HR-processen zo stabiel mogelijk houden

Stelling inzake organisatie stabiel HR-proces Enquête 84% akkoord – 16% niet akkoord Opmerkingen Akkoord, maar regelmatige toetsing aan beleid en correcte implementatie ervan Akkoord,constante opdracht om tevreden medewerkers te behouden Niet akkoord als je nog in ontwikkelingsfase bent Workshop?

Stelling: HR-organisatie moet de WN niet steeds in zijn normen te bevestigen De huidige generatie Y is narcistisch en neemt zichzelf als norm. Als werkgever moeten we dit niet nog meer gaan versterken door onze werking op hun verwachtingen af te stemmen. We moeten hen integendeel leren omgaan met andere normen en weerbaar maken voor mogelijke botsingen in hun loopbaan.

Stelling: HR-organisatie moet de WN niet steeds in zijn normen te bevestigen Enquête: Niet voorgelegd Workshop?

Stelling: maximale inspraak werknemers ifv noden van de klant/zorgbehoevende De leiding van mijn organisatie moet alle medewerkers maximale inspraak geven bij het organiseren en plannen van het werk (de werkroosters), weliswaar steeds in functie van de noden van de klanten of zorgbehoevenden.

Stelling: maximale inspraak werknemers ifv noden van de klant/zorgbehoevende Enquête 91% akkoord – 9% niet akkoord Opmerkingen Akkoord, maar inhoud “maximaal” Akkoord, maar moet in lijn zijn met organisatiedoelstellingen Workshop?

Stelling: arbeidsvrije dagen ouderen zijn goed voor beheersing werkdruk en aantrekkelijkheid beroep De arbeidsvrije dagen of uren voor oudere werknemers hebben er bij mijn organisatie toe bijgedragen dat de werkdruk voor de medewerkers beter beheersbaar is en dat het beroep aantrekkelijker geworden is

Stelling: arbeidsvrije dagen ouderen zijn goed voor beheersing werkdruk en aantrekkelijkheid beroep Enquête 25% akkoord – 75% niet akkoord Opmerkingen Akkoord, vooral nuttig bij aanwervingen Akkoord, mits vrijkomende uren door aanwervingen kunnen worden ingevuld Niet akkoord, zelfde werk soms uit te voeren door minder WN Niet akkoord, werkdruk is verschoven naar de jongeren Workshop?

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart Workshop 5 Planning & Organisatie

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart I. Voorstelling van de organisatie 1 vzw – 600 medewerkers 3 zorgdomeinen: GZ – OZ - WEBO 1 missie

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart Missie van de organisatie... een professionele begeleiding bieden aan personen met een handicap en aan ouderwordenden, en dit vanuit een fundamentele houding van respect voor de authenticiteit en de eigenwaarde van elke persoon...

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart II. Visie op personeelsbeleid Integrale dienstverlening = voor volledige organisatie + alle medewerkers = ondersteuning bieden aan - de afdelingen: realisatie doelstellingen - het personeel: verschillende facetten tewerkstelling.

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart II. Visie op personeelsbeleid Via competentie-ontwikkeling (CO) – link met missie + bedrijfsresultaat – uniforme taal - coherentie – positieve benadering

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart III. Planning en Organisatie Diverse invalshoeken 1.ORGANISATIE (strategisch) =welke richting? kunnen omgaan met ∆ 2.TEAM/DIENST (operationeel) = opmaak werkrooster

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart Planning en Organisatie (vervolg) TEAM/DIENST (operationeel) opmaak werkrooster -complexiteit -verschillende belanghebbenden -bron van werk(on)tevredenheid -maatwerk

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart III. Case STRATEGISCH : invoering principes van CO: –competentiegericht aanwerven (2010) –VTO-beleid (2011) –coachend leiderschap (2012) databank personeelsgegevens als basis voor rapportering welzijn op het werk (werkdruk, absenteïsme)

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart III. Case OPERATIONEEL : automatiseren van planning reglementair kader sectorkenmerken rol vakorganisaties rol leidinggevende spanningsveld: inspraak vs uniformiteit –belang van communicatie

ACERTA - Dag van de Social Profit 6 maart Contact? 015/

Slot-Tip of Conclusie In principe is iedereen het erover eens dat we maximaal moeten proberen om de vragen van de medewerker te verzoenen met de behoeften van de organisatie Blijkt in elk geval een moeilijke oefening Voor eenieder spreekt het vanzelf dat één en ander slechts kan binnen de missie van de organisatie waarin de medewerker zich moet inschrijven De wetgever beperkt in belangrijke mate de planningsmogelijkheden. Dit leidt er geregeld toe dat werkgever niet tegemoet kan komen aan vragen van WN Interessante vaststelling is dat niemand van de deelnemers aan de enquête hierop heeft gewezen!

Together we run faster!