5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Wij geloven in de kracht van de kerk •Wij stimuleren de kerk in haar functie van steungever. •Wij ondersteunen pastoraat, diaconaat en gemeenteleden. •Wij.
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Prenataal en Postnataal
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Kinderen online.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Diversiteit & Jeugdzorg
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Passend Onderwijs en Zorg voor Jeugd in Noord en Midden Drenthe Presentatie Bijeenkomst Voorlopers 23 april 2012.
Pedagogische Ruggengraat van het CJG
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Ondersteuning van kinderen van ouders met problematisch middelengebruik Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening, werkgroep gezin, werkgroep onderwijs.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Het nieuwe jeugdzorgstelsel op hoofdlijnen
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Centrum voor Jeugd en Gezin
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Passende zorg zo dichtbij en snel als mogelijk
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Kansen voor transformatie
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Competentie gebieden Kerntaak 1.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Zorg voor de jeugd Marjolein Berger Hoogleraar Huisartsgeneeskunde Universitair medisch Centrum Groningen.
Jeugdgezondheidszorg Wat doet de JGZ als ruggengraat van het Centrum voor Jeugd en Gezin? , Gabrielle Geerdink.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Veiligheidshuis Centra Jeugd en Gezin Agenda 21.30Inleiding door Burgemeester en Wethouder - Stand van zaken / Plan van aanpak - Samenhang 21.40Presentatie.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Masterclass 9-6-’11.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
1 Gemeenteraad Gouda 17 september 2008 Ineke van Kampen JGZ GGDHM Rita Siegers.
VETC - Voorlichting in Eigen Taal en Cultuur Drs. Robin Kaplan Medewerker Gezondheidsbevordering - VETC Kennis & Expertise Centrum (KEC)
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Preventieve zorg Kind en Gezin. Prenataal aanbod Kennismakingsbezoek in de kraamkliniek/thuis 2 basishuisbezoeken voor alle gezinnen met pasgeboren baby.
Netwerkondersteuning - ondersteunend. Aanleiding Ouders of een gezin of jongeren zitten in een moeilijke fase. Voorbeelden: * Moeder dreigt oververmoeid.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie Nijmegen en regio Noord-Veluwe Doel Doelgroep Afsprakenkader Werkwijze Overeenkomsten en verschillen.
Stichting Jeugdformaat
MEE maakt meedoen mogelijk
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
CKG de kleine parachute
Welkom w.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Gezondheidseffecten van armoede op jeugd; wat weten we ervan en wat zijn aangrijpingspunten?
> Een veel belovend model voor opvoedondersteuning
Overzicht modules CKG Glorieux
Overzicht modules CKG Glorieux
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Transcript van de presentatie:

5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen

Mw. A. meldt zich op het allochtonen spreekuur van het STIP. Zij is een alleenstaande Marokkaanse moeder met twee kinderen, een zoon van twaalf jaar en een dochtertje van acht. Vooral haar zoon kan erg brutaal zijn en is vaak chagrijnig. Hij stoot zijn moeder van zich af en geeft zijn moeder overal de schuld van. Hij zit uren lang achter de computer te internetten en wanneer zijn moeder hem aanspreekt, wordt hij erg brutaal. Hij negeert haar instructies. Ook kan hij kan heel ver gaan in het pesten van zijn zusje. Hij maakt moeilijk vriendjes. Mw. A. ervaart hem ook als een jongen die gevoelig en aanhankelijk kan zijn. Mw. A. lijdt onder de sfeer in huis en ze is uitgeput. Zij geeft aan dat zij de opvoeding alleen eigenlijk niet meer aan kan. De opvoedingssituatie is chaotisch. Het huwelijk was zeer problematisch. Er is veel ruzie geweest en ook nu is het contact tussen de ouders slecht. De vader ziet de kinderen eens in de twee weken en verwent hen volgens moeder.

De medewerker van STIP herkent de complexiteit van dit gezin. Hij overlegt met BJZ over de diversiteit van de problematiek en de mogelijkheden voor hulp aan het gezin. Mw. is angstig en terughoudend voor hulpverlening omdat zij verhalen heeft gehoord over uithuisplaatsing. BJZ geeft aan dat de preventieve training Triple-P van GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen goed aansluit bij de opvoedingsproblematiek. Vanwege de laagdrempeligheid en het preventieve karakter zou dit een eerste stap naar hulpverlening kunnen zijn. Het sluit goed aan bij de hulpvraag van moeder wat betreft de opvoeding. De medewerker van STIP begeleidt moeder in de aanmelding van Triple-P. In een kennismakingsgesprek bij GGZ Kinderen en Jeugd preventie krijgt moeder informatie over de training en wordt gekeken of dit aanbod aansluit bij haar huidige situatie.

GGZ preventie -Wat is Triple-P? -Hoe ziet het aanbod eruit? -Is dit aanbod voldoende? -Doelgroep -Signalering -Vraaggericht

Positief Opvoeden 1 Veilige, stimulerende omgeving 2 Leren door positieve ondersteuning 3 Aansprekende discipline 4 Realistische verwachtingen 5 Goed voor jezelf zorgen Interventie

Behandeling Zoon: GGZ Kinderen en Jeugd -individuele begeleiding -consultatie school -systeemtherapie Moeder: GGZ Midden Holland -Altrecht NOAGG (specifieke taal en cultuur) -STIP (ondersteuning)

Ketenzorg (1) en Triple-P Niveau 1 (campagne) Samenwerkende lokale en regionale instellingen Niveau 2 (voorlichting op maat) JGZ, medewerkers 0-4, leerkrachten,Ib-ers, huisartsen Niveau 3 (gericht advies) JGZ professionals, medewerkers opvoedbureau, maatschappelijk werk Niveau 4 (vaardigheidstraining) Instellingen voor geïndiceerde jeugdzorg, BJZ, GGZ Niveau 5 (gezinsgericht)Instellingen voor geïndiceerde jeugdzorg, BJZ, GGZ

Triple-P Media (7%) School (54%) JGZ (11%) BJZ (7%) GGZ (18%) Overig (3%0) Individuele begeleiding kind Individuele begeleiding ouder -Therapie GGZ -Begeleiding BJZ -Cursus sociale vaardigheden -Begeleiding school -Aangemeld GGZ Ketenzorg (2)

Dank voor uw aandacht!