Janske Mommers & Natasia Trustfull presenteren:. Kinderen merken meer dan je denkt… Jaarlijks groeien in Nederland naar schatting 60.000 kinderen op in.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

Omgaan met vermoedens van kindermishandeling
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Gevolgen van partnergeweld op kinderen en jongeren
VAGGA-JEUGD.
Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
Workshop Knallende ruzie
Kerk collecte Jaarlijks raken veel tienermeisjes en vrouwen in ons land onbedoeld zwanger. De situatie rondom een onbedoelde zwangerschap is vaak moeilijk.
Partnergeweld Het fenomeen: Het is een universeel verschijnsel en komt voor in alle lagen van de bevolking, wat ook het sociaal statuut, seksuele geaardheid,
Sessie 8 - Gezonde start Kosteneffectiviteit van de preventie van pedagogische, psychosociale en psychosomatische problematiek door de JGZ Bert Prinsen,
BLOW. H,DE GROOF K.,VAN MENXEL G., “Vrouwen, partnergeweld en thuisloosheid”, de Draad van Ariadne nr. 25/26,Brussel, juni 2005 SADAN opdracht, 1 BaO a.
Preventieprogramma’s voor kinderen van alcoholverslaafde ouders.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
‘it takes a village to raise a child’
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Landelijk programma Huiselijk Geweld en de Politietaak
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Presentatie Steunpunt Huiselijk Geweld Kennemerland
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
PTSS (posttraumatische stress-stoornis)
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Rook-en alcoholspecifieke opvoeding
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Kanjertraining..
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Opvoedrelaties onder spanning B
Week 1: professioneel pedagogisch handelen Docent: Irina Nojoredjo Opvoedrelaties onder spanning B.
VoorZorg Primaire preventie van kindermishandeling 2015.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
In een jeugdgevangenis
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Kind en omgeving Het individu in de context
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Huiselijk geweld Van: Huyghebaert – De Graeve Jolien 1BaTP.
Levenslooppsychologie Werkcollege 1 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
De kracht van positief opvoeden
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren? Effectonderzoek naar de aanpak huiselijk geweld in de G4 Majone.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
1 Brede school in Warmond: samenwerken
Homeparty. Betekenis * Ouders van jongeren (10-16 jaar) weten soms te weinig over (groeps)gedrag rond alcohol, drugs, roken en gokken. * Ouders voelen.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Netwerkondersteuning - ondersteunend. Aanleiding Ouders of een gezin of jongeren zitten in een moeilijke fase. Voorbeelden: * Moeder dreigt oververmoeid.
Uitslag test: Er is geen reden om te verwijzen voor behandeling. Maar er is wel een probleem: depressieve klachten. Opties 1 - bespreken: uitslag testen.
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap.
Signalering in gezinnen. Aanleiding * Sleutelfiguren uit informele netwerken komen in besloten gezinnen. Dat is een kans. Maar ze missen soms de vaardigheid.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Speltherapie: als er emotionele problemen zijn
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
CKG de kleine parachute
Samenwerken aan veiligheid voor het hele gezin
Taskforce Kindermishandeling
VONK Leernetwerk Veilig Opgroeien
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Altra en de Waag- Samenwerken
Transcript van de presentatie:

Janske Mommers & Natasia Trustfull presenteren:

Kinderen merken meer dan je denkt… Jaarlijks groeien in Nederland naar schatting kinderen op in een gezin waar sprake is van huiselijk geweld. Tussen en zijn daadwerkelijk getuige dan wel slachtoffer van geweld. Zien en horen is net zo erg als zelf geslagen worden. Kinderen praten nooit vanzelf.

Opdracht

Wat zijn de mogelijke gevolgen als we niets doen? Klachten op emotioneel en sociaal gebied en op het gebied van academische vaardigheden Posttraumatische stressklachten als separatieangst en hechtingsproblematiek Gezondheidsklachten Later zelf slachtoffer of dader worden (intergenerationele overdracht)

Hoe wij helpen… Kindveiligheidsplan Gesprekken met kinderen en opvoeders Interventies (waaronder Toontje)

Doel van de interventie Tijd voor Toontje Het doel van Tijd voor Toontje is om als preventief geïndiceerd programma de gevolgen van huiselijk geweld bij kinderen tussen 0 en 10 jaar die getuige dan wel slachtoffer zijn (geweest) van huiselijk geweld te voorkomen en/of verminderen en ruimte/voorwaarden te creëren voor stabiele hechting.

Inzichten uit… Onze keuze om te werken met een handpop is gebaseerd op de Therapeutische Poppenspel Theorie van H.G. Petzold. Een manier om te kijken naar ouderschap is gebaseerd op Moderating Factors van A. van der Pas. Werken aan begrijpen en ontspannen is gebaseerd op de Traumapiramide van M.E. Blaustein & K.M. Kinniburgh en Traumamodules van J. Cohen.

Uit: Blaustein, M.E. & Kinniburgh, K.M. (2010). Treating Traumatic Stress in Children and Adolescents. How to Foster Resilience through Attachment, Self-Regulation and Competency. New York: The Guilford Press. ARC-behandelmodel

Aanpak Tijd voor Toontje wordt aangeboden als doorlopend aanbod, waaraan moeders kinderen die in de opvang verblijven vrijwillig deel kunnen nemen. Het programma bestaat uit vier onderdelen: 1. Moeder-kind groep (0 - 4 jaar) 2. Kind groep ( jaar) 3. Moeder groep (parallel aan de kind groepen) 4. Toon houden

Aanpak (vervolg) Het programma bestaat uit vier thema’s: De kracht van fijne dingen doen Veilig boos zijn Van wie hou je? Herinneringen De interventie bestaat uit acht bijeenkomsten (twee per thema)

Opdracht