De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Partnergeweld Het fenomeen: Het is een universeel verschijnsel en komt voor in alle lagen van de bevolking, wat ook het sociaal statuut, seksuele geaardheid,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Partnergeweld Het fenomeen: Het is een universeel verschijnsel en komt voor in alle lagen van de bevolking, wat ook het sociaal statuut, seksuele geaardheid,"— Transcript van de presentatie:

1 partnergeweld Het fenomeen: Het is een universeel verschijnsel en komt voor in alle lagen van de bevolking, wat ook het sociaal statuut, seksuele geaardheid, leeftijd, beroep, cultuur… De cijfers: 68% van de belgische vrouwen is slachtoffer (of is dat geweest) van fysiek of seksueel geweld. En bij ongeveer 1 op de 2 gevallen is de partner de dader (48%).

2 Partnergeweld is geworteld in een ongelijke machtsverhouding tussen enerzijds een partner die domineert en anderzijds een partner die gedomineerd wordt

3 Verschillende soorten van geweld
Psychologisch geweld Fysiek geweld Verbaal geweld Geweld tegen voorwerpen en dieren Seksueel geweld Economisch geweld

4 De cyclus van geweld Bron: WALKER L.E. the battered women, New York, Harper & Row, 1979.

5 Spanningen: opeenstapeling van frustraties
Explosie en agressie: De gewelddaad Vergeving: Het geweld wordt vergeven Herhaling: De cyclus wordt herhaalt en het geweld neemt toe.

6 Standpunt van het slachtoffer
De meeste vrouwen twijfelen of het om partner geweld gaat. Factoren die doen praten: Inzicht dat partner niet zal veranderen. De geleidelijke toename van de ernst. Voorval van geweld tegen bvb. De kinderen. De kinderen komen in gevaar.

7 De rol van deskundigen Machteloosheid
Want deze problematiek houdt verband met diepmenselijke relaties. Maar, de veiligheid moet gegarandeerd worden. Ook al ondervinden de deskundigen moeilijkheden. De juiste attitude ontwikkelen voordat ze optreden (los van alle vooroordelen).

8 Het probleem benoemen Het slachtoffer onthult niet altijd precies het probleem aan de politieagent. Een slachtoffer dat bvb: schaamte en/ of schuld ervaart. In shock is zwijgt omdat haar partner strafrechtelijke risico’s loopt.

9 Proces-verbaal Ter bescherming van de mishandelde persoon.
Als het slachtoffer ‘agressie’ minimaliseert geeft dit de politiediensten niet het recht hetzelfde te doen. Medisch getuigschrift is een nuttig bewijs. Slechts 2 op 3 mishandelde vrouwen raadplegen een arts.

10 Richtlijnen voor politieagenten (A. Bourguignont)
Geweld is onaanvaardbaar De politieagenten moeten het vertrouwen van het slachtoffer winnen. Er moet de nodige tijd worden genomen om het slachtoffer te horen en haar woorden trouw weer te geven.


Download ppt "Partnergeweld Het fenomeen: Het is een universeel verschijnsel en komt voor in alle lagen van de bevolking, wat ook het sociaal statuut, seksuele geaardheid,"

Verwante presentaties


Ads door Google