Themagroep Biodiversiteit Ideeën en advies voor inrichting 11 april 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Landelijke basis verdrogingsmonitoring
Advertisements

Zaden op reis.
Samen naar goed water in Rozenburg!
Jong-leren in Kwintelooijen
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Nieuw profiel Groen Wat betekent dat voor onze schoolexamens?
Bloemen, vruchten, zaden
1 Natuurvriendelijke oever (NVO) Vogelenzang Gemeente Bloemendaal en Hoogheemraadschap van Rijnland Presentatie: Willem van der Heeden / Janine Veenstra.
Floriade 2012 Through Animal Eyes. Presentatie voor alle vrijwilligers die als gastheer/vrouw optreden namens de samenwerkingspartners.
C2C en Gebiedsontwikkeling
Green Presents Workshop 2 Innovatieve trends Deel B.
De zeven spelregels van de ecologische siertuin,
Invloed vanuit de cliëntenraad
HERFST Met het tweede leerjaar op speurtocht …
Spreekbeurt van Nina Bakker. 28 oktober 2008.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Verkeersveiligheid en voorstel sanering borden in Enspijk 2.
De kleine watersalamander
Groene Conferentie | "Rotterdam de groene stad" | 14 december Groene verbindingen in de stad Niels de Zwarte.
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
De planten. 29 mei 2008 De dukdalf.  Wij zijn met de hele klas naar buiten gegaan. Toen kregen we een paar planten voor het groepje, want we hadden.
“Commissie Kerkopbouw Zeist” Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Mijn naam.
Het lijkt misschien zo,dat dit klimaat op zee voorkomt.
Aanbevelingen inrichting plangebied Ossehaar
14 oktober 2008Werkgroep “t nauwe Gein” Introductie werkgroep “’t nauwe Gein” Bewoners Kerkstraat, Stationsstraat, Gein-Noord, Gein-Zuid Aanmelding klankbordgroep.
Elke plant zijn eigen plek
een les over kikkers (en padden) voor groep 1 t/m 3
Groenvisie Amersfoort
Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)
Voortplanting Vogels H 1 Watervogels.
Beheer van bermen in het Heuvelland
Je eigen groenten en kruiden kweken Wanneer moet je ze zaaien? Hoe verzorg je ze? Wanneer kun je ze oogsten? Wat kun je er van maken?
FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, 20 oktober.
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013.
Mijn gemeente Mijn omgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden. HR netwerkbijeenkomst Tineke de Visser In voor zorg!Merel van der Ham 13 april 2016Aafje Academie.
Waar gaan we heen met het weidevogelbeheer De Groene Motor 06 november 2014 “de Zwaan” Berkenwoude Ron van Wetten.
Heroriëntatie landschap Lennart Graaff 7 oktober 2011.
Vogels in de winter.
Graslanden Deze presentatie gaat over graslandtypen, natuurwaarden, graslandbeheer.
TIJDELIJKE NATUUR PERMANENTE WINST Ineke Kroes
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
Streefbeeld Stedelijk gebied met natuurfunctie.
Herinrichting Koningspark Raamsdonksveer.
QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR????. 1.Ze zitten diep onder de grond, waar het niet vriest. 2.Ze bevatten veel vet. 3.Ze bevriezen wel, maar daar kunnen.
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Ontdekkingen in de zomer
Hoe sturen weersomstandigheden en teeltbeslissingen de groei en ontwikkeling van uien 7 maart 2012, Chris de Visser.
SNOEIEN BOSPLANTSOEN.
Integraal beekdalherstel bij Staatsbosbeheer
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
‘Niet-productieve investeringen voor Biodiversiteit, Natuur en Landschap provincie Groningen 2017 Welkom.
Plattelandsontwikkelingsprogramma
Soortenlijst Flora faunawet
Nieuwe Natuurwet De nieuwe Wet Natuurbescherming vervangt straks 3 wetten; de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. De wet gaat.
Landschapselementen J.Tijssen.
Kleinschalige landschapselementen
Vliegbasis Twenthe biotoop
Groen en watergangen Marco Roos & Helias Udo de Haes
Onderzoek naar Amsterdamse waterleiding duinen
Natuurlijke selectie.
Educatieve reservaten
Vliegbasis Twenthe biotoop
Ontdekkingen in de herfst
Transcript van de presentatie:

Themagroep Biodiversiteit Ideeën en advies voor inrichting 11 april 2016

Samenstelling groep Laura Reinink Roos Los Johan Goudzwaard Peter van Helsdingen Wil Tamis Milan Oostwouder Esther van der Meer

Klinkenbergerplassen Een waterrijk gebied met een zeer diepe en minder diepe plas Reliëf aan de oost-zijde Redelijk grote ecologische potenties

Opbouw advies Algemene uitgangspunten Uitwerking Bijzondere inrichting en objecten Nulmeting en monitoring Beheer en beheerplan

Algemene uitgangspunten Denken aan: - zo veel mogelijk behouden wat nu al goed is in het terrein - ontwikkeling van ecologische systemen en samenhang - voor beplanting inheemse soorten gebruiken * - beplanting zo veel mogelijk clusteren * - overgangen (zoomvegetaties) rond bosaanplant * - Z-geëxponeerde open plekken voor warmte-minnende insecten * - waar nodig struweel als begrenzing en begeleiding van paden - rond noordelijke plas overal dicht struweel aanbrengen - poelen met moerasvegetatie langs de zuidrand van het terrein * - kwaliteit grond goed genoeg voor eten van planten

Uitwerking Voor beplanting inheemse soorten gebruiken Inheemse soorten bieden de beste kansen voor inheemse aan vegetatie gebonden fauna. Plant-dier relaties met veel insecten die honing en stuifmeel halen bij bepaalde planten terwijl de larven van bladen, stengels of wortels van andere planten afhankelijk zijn. Niet inheemse soorten hebben vaak geen binding met fauna. Beplanting zo veel mogelijk clusteren Zoomvegetaties rond bosaanplant Er mogen natuurlijk best hier en daar losse bomen staan, maar een groepje bomen met een zoomvegetatie geeft meer dekking en variatie voor bewoning en gebruik: meer nestgelegenheid, ontwikkeling strooisellaag.

Uitwerking (vervolg) Poelen met moerasvegetatie langs de zuidrand van het terrein In plaats van drijvende eilandjes (kwetsbaar door bezoek van honden) zullen ondiepe poeltjes met moerasvegetatie aantrekkelijk zijn voor kikkers, salamanders en waterinsecten. Z-geëxponeerde open plekken voor warmte-minnende insecten Sommige insecten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van warme plekken waar de eieren in de grond worden gelegd en door de warmte goed tot ontwikkeling kunnen komen.

Uitwerking – nog meer ideeën Denken aan het belang planten en struiken met eetbare vruchten en zaden, met name voor vogels. Rekening houden met pollenallergie. NB. Wij missen nog de plekken waar bloemrijke vegetaties kunnen worden ontwikkeld.

Bijzondere inrichting en objecten Zwaluwwand Aan de noordoever van de noordelijke pla s Eiken Speciale aandacht voor eiken vanwege hun enorme ecologische waarde Graanakkertje Als er plaats is kan er misschien een akkertje worden aangelegd met een graansoort en akkeronkruiden, enorm belangrijk voor vogels Stenen muurtjes Graag kalksteen gebruiken waarop gemakkelijk planten kunnen groeien Bijenlandschap Groene Cirkels In aansluiting op regionale ontwikkelingen ter bevordering van bijen Informatiepanelen Bij de ingangen panelen met soorten planten en dieren die te zien zijn

Nulmeting en monitoring Een doelstelling is om de biodiversiteit in het gebied te vergroten Om na een aantal jaren te zien of je daarin geslaagd bent moet je vastleggen hoe het nu daarmee gesteld is (nulmeting). Daarna kun je door onderzoek het resultaat meten (monitoring). Onmogelijk om dat voor alle organismen te doen. Keuze maken. Nulmeting in 2016 voor vegetatie (bomen, kruiden, mossen), paddenstoelen, vogels, vissen, bijen, libellen. Monitoring in volgende jaren aan die zelfde groepen.

Beheer en beheerplan De themagroep biodiversiteit biedt aan mee te helpen bij het opstellen van een beheerplan voor de vegetatie en de bijzondere objecten (zwaluwwand, open plekken voor insecten, poelen). Wij adviseren minimaal beheer op sommige punten. Rietkragen hoeven niet te worden gemaaid. Maaien onderbreekt een ecologische ontwikkeling. VRAAG De werkgroep zou graag van de gemeente willen weten of zij bereid is op een later tijdstip te investeren in veranderingen in de inrichting wanneer uit de meetgegevens (monitoring) blijkt dat de doelstelling niet of onvoldoende wordt gehaald.

Noordelijke plas Bestemming vooral rustige recreatie en natuurbeleving Omgrenzen met dicht struweel langs de steile oevers Paden omgrenzen met dicht struweel Zwaluwwand op een eilandje aan de noordoever Ondiepe uitloper aan de NW- zijde met moerasvegetatie Waterplanten in de plas Open plekken in bosaanplant aan O-zijde Aanlijngebod voor honden

Zuidelijke plas Bestemming meer gericht op recreatie Reliëf aan O-zijde ecologisch benutten (Z-hellinkjes met open structuur voor insecten en kruiden) Poeltjes graven aan de Z- zijde voor reptielen en amfibieën

Onze bijdrage aan kostenbeheersing - de zwaluwwand kan veel goedkoper dan begroot - onderhoud van de zwaluwwand wordt door ons uitgevoerd - vogelkijkwand of vlonder kan wat ons betreft vervallen - drijvende eilandjes worden ontraden - riet maaien is onwenselijk - als er in het ontwerp plaats is voor een akkertje kan dat door vrijwilligers worden ingezaaid en onderhouden