De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zaden op reis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zaden op reis."— Transcript van de presentatie:

1 Zaden op reis

2 De herfst is nu echt begonnen
De herfst is nu echt begonnen. Overal in het bos kun je zaden tegenkomen. Kastanjes, beukennootjes, eikels... je vindt ze overal. Maar hoe komen ze daar eigenlijk? Jij gaat kijken naar verschillende manieren van zaadverspreiding. Er zijn zelfs planten die hun zaden wegschieten.

3 1. Wind Sommige zaadjes gaan met de wind mee op reis.
Hele lichte zaadjes hebben pluisjes. Net zoals de paardenbloem. Iets zwaardere zweven met vleugeltjes, zoals esdoornzaadjes.

4 2. Water Zaden van waterplanten zijn van binnen soms hol. Andere zaden hebben een kurklaagje. Daarmee kunnen ze op het water drijven. Na een tijdje zinken ze wel naar de boden, maar dan zijn ze al wel een heel eind weggedreven. Ook de zaden van planten langs de sloot gaan zo op reis. Die zaden spoelen dan op een andere plek weer aan.

5 Zo krijgen ze dan een gratis lift.
3. Liften Heb je wel eens een lifter gezien langs de weg? Die mensen willen graag meerijden met een ander. Onder de planten zijn ook lifters. Hun zaadjes hebben kleine haakjes, die dan blijven hangen in de vacht van dieren. Of aan jouw kleren! Zo krijgen ze dan een gratis lift.

6 4. Eten Bessen willen ook op reis. Vogels zijn dol op bessen.
Ze eten de bes met pit en al op. Die pitten poepen ze dan ergens anders weer uit. Zo worden de pitten met mest en al gezaaid. Snap je nu waarom bessen er zo lekker sappig uitzien?

7 Soms springen die met een knal open. De zaden schieten dan weg.
5. De plant zelf Sommige planten zorgen zelf voor hun reis. Hun zaden zitten vaak in doosjes. Soms springen die met een knal open. De zaden schieten dan weg. Of de doosjes hebben strooigaatjes. Op lange stengels zwiepen ze dan heen en weer in de wind zodat de zaadjes eruit gestrooid worden. Er zijn ook harde, ronde vruchten. Na het vallen rollen of stuiteren ze weg.

8 Uit die achtergebleven zaden groeien in de lente weer nieuwe planten.
6. Verstoppen Heb je wel eens gezien hoe een eekhoorntje in de winter aan zijn eten komt? In de herfst verstopt hij zaden en vruchten. Dan kan hij in de winter nog eten. Maar hij kan natuurlijk niet alle zaden en vruchten meer terug vinden. Uit die achtergebleven zaden groeien in de lente weer nieuwe planten.

9 De zaden kunnen dus op een heleboel verschillende manieren worden verspreid.
En uiteindelijk groeien er op die plaats weer allerlei mooie bomen en planten!


Download ppt "Zaden op reis."

Verwante presentaties


Ads door Google