De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3.3 zaadplanten bedektzadigen bomen

Verwante presentaties


Presentatie over: "3.3 zaadplanten bedektzadigen bomen"— Transcript van de presentatie:

1 3.3 zaadplanten 3.3.2 bedektzadigen 3.3.2.1 bomen
Eik Beuk Kastanje Berk Esdoorn Appel Peer Populier Wilg Iep ‘Hoge bomen vangen veel wind’. 2 Es Amerikaanse vogelkers Plataan Tamme kastanje

2 Eik Het hout van de eik is hard, wordt gebruikt om allerlei voorwerpen van te maken die lang mee moeten gaan. Voortplanting d.m.v. eikels. Eikels worden door dieren gegeten.

3 Beuk ‘Daar moet de beuk in’. Kan tot 300 jaar oud worden.
De beukennootjes zijn eetbaar. Kan enorm breed uitgroeien als daar de ruimte voor is. Wordt gebruikt als boom naast wegen en paden. O.a. in het Oude Hof veel geplaatst. ‘Daar moet de beuk in’.

4 Kastanje ‘De kastanjes uit het vuur halen’.
Voor mensen niet eetbaar, voor dieren wel, o.a. voor ree (4.8.4) Veel kastanjebomen gaan dood door een ziekte. In Bergen o.a. rond het Hertenkamp. ‘De kastanjes uit het vuur halen’.

5 Berk Het meest kenmerkende van de berk is de stam.
Verliest zijn blad in de herfst. Vaak samen met vliegenzwam (2.1) waarbij sprake is van symbiose.

6 Esdoorn Wordt gebruikt om meubels, vloeren en muziekinstrumenten van te maken. De vrucht is voorzien van twee ‘vleugels’ ofwel helikoptertjes. In de herfst kleuren de bladeren geel.

7 Appel ‘De appel valt niet ver van de boom’.
In Nederland komt één soort in het wild voor. Over de hele wereld verspreid komen duizenden verschillende soorten voor. Er komen veel verschillende soorten voor, o.a. Elstar en Goudrenet (van de laatste wordt de vrucht veel gebruikt in appeltaart). De appel groeit uit de bevruchte bloem. De appel wordt ook gebruikt voor appelsap en appelstroop. ‘De appel valt niet ver van de boom’.

8 Peer De peer groeit uit de bevruchte bloem.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen hand- en stoofperen. De eerste om zo op te eten, de tweede om te stoven of te koken. Bekende handperen zijn Conference en Doyenné du Comice. Een bekende stoofpeer is Gieser Wildeman. ‘Met de gebakken peren blijven zitten’.

9 Populier Deze snelgroeiende boom kan tot 40 m. hoog worden.
Deze soort heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Ze kunnen 200 jaar oud worden. Populier is tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke exemplaren). Het hout wordt o.a. gebruikt voor het maken van klompen, lucifers en sinaasappelkistjes.

10 Wilg Van een knotwilg is de top verwijderd, aan de zij- en bovenkant groeien takken in het voorjaar. Knotwilgen moeten eens in de twee of drie jaar geknot worden. Er bestaat ook een treurwilg en een krulwilg. Van de treurwilg hangen de takken naar beneden. De krulwilg heeft ge- draaide takken.

11 Iep De iep wordt ook wel olm genoemd.
Deze boom heeft veel last van de iepenziekte, veroorzaakt door een soort schimmel die door insecten wordt verspreid, die bomen aantast waardoor ze uiteindelijk dood gaan. Wordt in huizen gebruikt als vloer.


Download ppt "3.3 zaadplanten bedektzadigen bomen"

Verwante presentaties


Ads door Google