De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

‘Niet-productieve investeringen voor Biodiversiteit, Natuur en Landschap provincie Groningen 2017 Welkom.

Verwante presentaties


Presentatie over: "‘Niet-productieve investeringen voor Biodiversiteit, Natuur en Landschap provincie Groningen 2017 Welkom."— Transcript van de presentatie:

1 ‘Niet-productieve investeringen voor Biodiversiteit, Natuur en Landschap provincie Groningen 2017
Welkom

2 Gebied Waddengebied, Wierdenland, Duurswold en Centrale Woldgebied
Vanuit EU is er €1,5 miljoen beschikbaar tot De provincie heeft daar €1,5 miljoen bijgelegd, waardoor er in totaal €3 miljoen beschikbaar is. Wij hebben ervoor gekozen 3 openstellingen te doen, waardoor telkens een bepaald gebied in de schijnwerpers staat. Hierdoor is het mogelijk de openstelling beter te richten op het gebied. De eerste openstelling richtte zich op Westerwolde en Oldambt. De tweede openstelling staat in het teken van Wierdenland, Waddengebied, Duurswold en Centrale Woldgebied. Voor elke openstelling is €1 miljoen beschikbaar in de vorm van een 100% financiering. Dat betekent dat er geen eigen bijdrage wordt verwacht. Budget dat na de eerste openstelling is overgebleven, is meegenomen naar de tweede én derde openstelling. Daarmee wordt er in deze openstelling € opengesteld. In de toekomst volgen nog twee openstellingen voor deze maatregel, hetzij in een ander gebied. De regeling loopt tot 2020.

3 Koppeling landschap en natuur
Herstel en ontwikkeling van bestaande landschapselementen, en/of Aanleg van nieuwe landschapselementen Flinke plus op biodiversiteit Aangetoonde link met de landbouw Landschapselementen vormen de basis. Een plus kan worden behaald op natuur en biodiversiteit. Per 2017 treedt de ‘Nieuwe wet Natuurbescherming’ in werking. Dat betekent dat de provincie verplichtingen heeft met betrekking tot natuurbehoud en natuurontwikkeling. Zij heeft een visie opgesteld waarin wordt gekozen met name zorg te dragen voor de soorten met een groot aandeel in de provincie. Die staan op de Lijst die als bijlage is toegevoegd aan de maatregel. Aangetoonde link met de landbouw betekent dat de investeringen bijdragen aan de versterking en verrijking van landschap, natuur en biodiversiteit en zo de negatieve invloed van de landbouw op de natuur verminderen.

4 Wat zoeken wij? Droge en natte landschapselementen
Geschikt voor bepaalde soort(en) Droge landschapselementen – kwelderruggen, wierden, dorps- en ruilverkavelingsbosjes, dijken en wegbeplantingen; natte landschapselementen: maren, natuurvriendelijke oevers, poelen, kolken, historische verkavelingspatronen en stroomlandschappen. € ,- subsidiabele kosten Herstel en ontwikkeling van bestaande landschapselementen, en/of aanleg van nieuwe landschapselementen Welke soorten wil je bedienen? Zorg dat zij zich daarin kunnen vestigen. Blz. 9 Vanaf blz 4 Toelichting

5 Voorbeeld Kernkwaliteit openheid Dorpsbosje omvormen Doorzichten
Mantelzoomvegetatie Een dorpsbosje wordt omgevormd, om de openheid en beleving ervan te verbeteren. Er worden zichtlijnen gecreëerd, waardoor het contrast van de beslotenheid van het bos en het open landschap waar daardoor zicht op is, wordt versterkt. Langs de zichtlijnen wordt een mantelzoomvegetatie ontwikkeld. De beplanting in het monotone stakenbosje wordt aangepakt, door her en der open ruimtes te maken of te dunnen. Dit geeft meer zonlicht middenin het bosje, geeft ruimte aan een aantal bomen om groter te worden en zorgt dat ook andere soorten zich er kunnen vestigen. Zoomvegetatie is aantrekkelijk voor vogels, spinnen, vlinders en andere insecten. Niet alleen wordt er voor insecten rekening gehouden met beplanting, maar ook met locaties waar bijvoorbeeld bijen zich kunnen vestigen. Als resultaat hebben we met bovenstaande aanpak een monotoon stakenbosje omgevormd tot een gevarieerd en aantrekkelijk dorpsbosje waar recreanten de openheid kunnen beleven. De biodiversiteit zal hier toenemen door een aantal kleine ingrepen.

6 Puntensystematiek Kosteneffectiviteit Effectiviteit van de activiteit
Kans op succes/ haalbaarheid Urgentie Al je dan een goed idee hebt, kom je met een projectplan conform het format van SNN. Blz. 7 Kosteneffectiviteit – Hoogte kosten vs prestatie (staat de begroting in een reële verhouding tot de geplande prestatie?) Relevantie van de kosten – bijdrage aan juiste zaken besteed? Efficiënt gebruik van de middelen > overhead in redelijke verhouding tot de daadwerkelijke investering? Effectiviteit van activiteit 1. Afhankelijk van de te bereiken doelstelling en de mate waarin de activiteit bijdraagt aan het bereiken van de doelstellingen uit het vigerend beleid. Kans op succes/ haalbaarheid Aan de hand van kwaliteit van projectplan: In het plan opgenomen vereiste kwaliteit projectleider Hoe realistisch is het plan? Obstakelvrij? Relevante partijen aangeschoven? Realistische planning, opzet en begroting? Urgentie Mate waarin aannemelijk gemaakt wordt dat de investeringen gaan bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit voor de soorten van de Lijst, een toename van de al aanwezige soorten alsook nog andere soorten van de Lijst. Des te meer de biodiversiteit toeneemt, des te hoger de urgentie en hoger de score. Bij meerdere projecten met gelijke score heeft project met hogere score op ‘Effectiviteit van de activiteit’ de voorrang Als subsidieplafond wordt overschreden kunnen Gedeputeerde Staten besluiten het subsidieplafond te verhogen met het benodigde bedrag om de projecten doorgang te geven

7 Afsluitend Inhoudelijke vragen?


Download ppt "‘Niet-productieve investeringen voor Biodiversiteit, Natuur en Landschap provincie Groningen 2017 Welkom."

Verwante presentaties


Ads door Google