Basisondersteuning IB-netwerk 12 november 2015. Basisondersteuning Zie ook: -in-de-basisondersteuning/

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene Ouderavond 7 november Inspectierapport en verbeterplan
Advertisements

Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Passend onderwijs en schoolondersteuningsprofielen Jos van der Pluijm
Nu: weer samen naar school
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Bijeenkomst passend onderwijs 22 november Bestuurlijk overleg: 24 schoolbesturen Stuurgroep passend onderwijs : ▪Inhoudelijke thema’s via werkgroepen.
December 2013 Concept-ondersteuningsplan 2014 – 2016 ( 2018) Decemberconferenties scholen.
passend onderwijs en zorgplicht
Het werk van de Inspectie van het Onderwijs binnen het Praktijkonderwijs Flitsbijeenkomst 10, 17 en 25 september 2012 Paul Prior.
ondersteuningsprofielen PPO Rotterdam
Passend Onderwijs Zorg in en om de school
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Bijeenkomst GMR 10 mei 2012 GMR 10 mei Zorgplan l.
Kennisgroep Kwaliteit 1 maart 2013 info Q op bovenschools niveau.
Basisondersteuning ‘het geheel van preventieve en licht curatieve interventies die binnen de school planmatig worden uitgevoerd en is het fundament van.
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr / mr 13 juni 2013.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
OPP Groeidocument Mireille van Iperen Mary Anema WELKOM Fijn dat jullie er zijn.
27 januari 2014 Handelingsgericht Arrangeren. HA 27 januari 2014 Programma Welkom Algemene inleiding Henk Büscher Presentatie Pilot a. Evalueren.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL In het kader van de wet Passend Onderwijs de Baas Coaching en Advisering (BCA)1.
Oordeel inspectie Scholen worden jaarlijks beoordeeld door de Onderwijsinspectie; rond maart voorinzage, vanaf juni op site inspectie. Inspectie oordeelt.
Doelen, ambities en werkwijze Passend Onderwijs
Zijn we er klaar voor??. Doel van deze presentatie: “bijpraten” van de ouders over de ontwikkelingen binnen Passend Onderwijs.
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Augusta van Oene en Hilda Visser
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Toewijzing extra ondersteuning SWV VO 30.06
Ontwikkelingsperspectief
Zorgplicht in passend onderwijs
23 september 2014.
Het schoolondersteuningsprofiel Q3 Petra Heegsma
Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
Excellente Scholen Drentse excellentietraject Dorien zEVENBERGEN Inspectie van het onderwijs.
Expertise Onderwijszorgkoepel Nu en in de toekomst.
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Zorgstructuur op basisschool Pius X
Trojka Een nieuwe manier van indiceren. DE GESCHIEDENIS De Trojka is ontstaan in het kader van passend onderwijs en de ontwikkeling Centrum Jeugd en gezin.
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr 10 oktober 2012.
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Oranjerie datum onderzoek 12 mei 2015.
 5 gemeenten  25 schoolbesturen  83 scholen  ca llngen.
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Meidoorn 10 e Montessorischool datum onderzoek 31 augustus en 1 september 2015.
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
Actieplan Beter Presteren: opbrengstgericht en ambitieus Henk den Boer Coördinerend inspecteur vo Masterclass Amersfoort 17 januari 2012.
Toelichting inspectierapport. Agenda Inleiding/welkom Waar kijkt de inspectie naar? Hoe verder? Nog te beantwoorden vragen.
Roel Weener Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
De (groei)indicatoren 8.2 en 2.1 en wat vraagt de Inspectie van het Onderwijs.
LWOO en PRO Integratie in passend onderwijs 11 mei 2015.
De zorg op onze school Presentatie over de zorg met als uitgangspunt de 1-zorgroute. Petra Vinkestijn IB-er Burg. Westerbeek van Eertenschool Varik.
Presentatie door: Welkom Bij de bijeenkomst over Cyclische kwaliteitszorg Ivonne van Eerd en Jeroen Meijboom.
Datum: 20 september 2016 Auditoren: Pieter Goudappel Jan Witkam
Toezichtkader MBO CNV Onderwijs
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek gedifferentieerd toezicht De Vlindertuin datum onderzoek 19 mei 2016.
Nieuwe onderzoekskaders
Schoolondersteuningsprofiel 2017 Maaike Luttik, beleidsmedewerker SWV
Kwaliteitszorg Les 4.
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Transcript van de presentatie:

Basisondersteuning IB-netwerk 12 november 2015

Basisondersteuning Zie ook: -in-de-basisondersteuning/

Ondersteuningsplan SWV In het Ondersteuningsplan van het SWV is het kader voor basisondersteuning vastgesteld en zijn ambities ten aanzien van de basisondersteuning beschreven.

Ambities voor 1 augustus 2016 Ambities van de Amsterdamse schoolbesturen: 1.De scholen voldoen aan de indicatoren uit het inspectiekader. 2.De leerlingenondersteuning is handelingsgericht. Alle scholen werken volgens de standaarden en de cyclus van handelingsgericht werken. 3.Ondersteuningsteam en samenwerking met SBO, SO en ketenpartners. Elke school heeft een ondersteuningsteam dat goed in staat is om - indien nodig - handelingsgericht te arrangeren (-). 4.Preventieve en curatieve interventies. Actie SWV: Na evaluatie wordt door de schoolbesturen een besluit genomen over aanpassing van het overzicht ‘Licht preventieve en curatieve interventies.’ 5.Het inzetten van een ontwikkelperspectiefplan bij elke vorm van extra ondersteuning. Actie SWV: Na evaluatie wordt door de schoolbesturen een besluit genomen over aanpassing van het OPP/Groeidocument.

Ambitie nr. 1 De scholen voldoen aan de indicatoren uit het inspectiekader: startsituatie 1 aug 2014: 42 basisscholen scoren afgaande op recente inspectieoordelen (2011 en 2012) en 2 of lager op de indicatoren zorg en begeleiding en daarmee een onvoldoende; ambitie 1 aug 2016: alle basis- en SBO-scholen scoren per 1 aug 2016 minimaal een 3 op de indicatoren van de inspectie die betrekking hebben op leerlingenondersteuning en planmatig werken.

10 indicatoren basisondersteuning ‘oude’ inspectiekader Kwaliteitsaspect Zorg 8.1 De school signaleert vroegtijdig welke leerlingen zorg nodig hebben. 8.2 Op basis van een analyse van de verzamelde gegevens bepaalt de school de aard van de zorg voor de zorgleerlingen. 8.3 De school voert de zorg planmatig uit. 8.4 De school evalueert regelmatig de effecten van de zorg. Kwaliteitsaspect Kwaliteitszorg volgens Inspectie 9.1 De school heeft inzicht in de onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie 9.2 De school evalueert jaarlijks de resultaten van de leerlingen. 9.3 De school evalueert regelmatig het onderwijsleerproces. 9.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. 9.5 De school borgt de kwaliteit van het onderwijsleerproces. 9.6 De school verantwoordt zich aan belanghebbenden over de gerealiseerde onderwijskwaliteit.

7 indicatoren basisondersteuning ‘nieuwe’ inspectiekader Onderwijsproces 2.1 Aanbod 2.2 Zicht op ontwikkeling 2.3 Didactisch handelen 2.4 Ondersteuning Kwaliteitszorg en ambitie 4.1 Evaluatie en verbetering 4.2 Kwaliteitscultuur 4.3 Verantwoording en dialoog

Meest recente inspectiebezoeken aan de STAIJ-scholen Tussen 2012 en 2015 zijn 15 scholen volgens het oude kader beoordeeld. Beoordeling van de 10 indicatoren: 5 scholen: volledig voldoende/goed 2 scholen: 1 onvoldoende 4 scholen: 3 onvoldoendes 2 scholen: 4 onvoldoendes 1 school: 8 onvoldoendes In 2015 zijn 5 scholen volgens het nieuwe kader beoordeeld. Beoordeling van de 7 indicatoren: 5 scholen: volledig voldoende/goed 1 nieuwe school is nog niet beoordeeld.

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Inhoud SOP: Analyse van de vraag die de populatie stelt. School beschrijft de staat van de basisondersteuning, en eventuele ontwikkelings- en verbeterpunten. School beschrijft de invulling van de extra ondersteuning en ambities. (Bijna) alle scholen van STAIJ hebben een SOP. Meeste scholen hebben in 2015 het SOP geactualiseerd. Het SOP mag niet ouder zijn dan vier jaar. MR van de school heeft inspraakrecht.

Vragen voor nu……. Welke vragen roept hoofdstuk 3 van het Ondersteuningsplan op? Kun je op dit moment goed uit de voeten met de opgestelde tekst? Is de tekst bruikbaar op school? Welke verbeterpunten zie je voor de toekomst? Wat zou je willen meegegeven aan de schrijvers van het nieuwe plan?