CIKO Historiek en visie CIKO oprichting aan de UA.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onderwijsbeleidsplan
Advertisements

VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Groene ICT en Duurzame Ontwikkeling in het HO 25 november 2010Amandus Lundqvist, voorzitter SURF.
Basiskwalificatie onderwijs in een internationale context Lezing 31 oktober 2006 Riekje de Jong.
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Sint-Donatusinstituut Middenschool Merchtem
Ontwerpprojecten In de praktijk
Resultaten organisatiestudie Zorgsystemen Ondernemingsraad 28 augustus 2008.
Titel, Onderwijsraad, februari Ruim baan voor stapsgewijze verbeteringen, Onderwijsraad, juni 2012 Ruim baan voor stapsgewijze verbeteringen Toelichting.
Challenge the future Delft University of Technology Onderwijs en Kwaliteitszorg Visitatie-ervaringen Paul Rullmann 15 oktober 2013.
Handicap + studie nieuwe stijl Congres OCW Studeren met een functiebeperking Utrecht, 24 november 2011.
Mensen maken de wijk Herijking wijkgericht werken Wim Kemp Wethouder voor welzijn, onderwijs, cultuur en wijkontwikkeling 10 december 2010.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Kwaliteitsprofielen voorstel voor gelede rapportage.
13 maart Kwaliteitszorg in internationalisering Deel 2: indicatoren Actie 2 van de Vlaamse Bologna-experten
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Hogeschool Gent. Missie De Hogeschool Gent wil excelleren in onderwijs, onderzoek, dienstverlening en beoefening van de kunsten. Via de competentie van.
Een Taskforce voor Integrale Vroeghulp Na 3 jaar succesvol experimenteren met IVH en Vroeg, Voortdurend, Integraal (VVI) Verankering Integrale Vroeghulp.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
PDS en WERKPLEKLEREN “OPLEIDEN IN SCHOOL”
Hogeschool en Bedrijf Amsterdam – 19 januari 2010
SAMENWERKING FOCUS - FONTYS
Transparantie bij evaluatie van stages Ann Deketelaere Dienst Onderwijs Faculteit Geneeskunde 19 november 2009 Studiedag Associatie: waarderen van leren.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Onderwijscentrum VU W E E T W A T O N D E R W IJ S W A A R D I S.
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
E-NABLING E-LEARNING Hoe succesvol is e-learning in het informaticaonderwijs? Bert Zwaneveld.
ICT in het Onderwijs bij TBM
Kwaliteitszorg ● Huidige accreditatie (status)
BELANG VOOR SCHOLEN (1) Werkvloer –Meer handen in de klas –Studenten leveren bijdrage aan kleinschalige schoolontwikkeling –Professionalisering van zittende.
Verbeteren van onderwijs door professioneel reflectief handelen De rol van onderzoek Paula Willemse en Rob Vink © IVA.
Het voortgangsbezoek Inspectie Basisonderwijs schooljaar
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
ICT-er als coach. Stelling "De rol van ICT-coördinator bestaat uit het plannen en begeleiden van een veranderingsproces dat onderwijzend personeel (en.
Leerlijn Beroepspraktijk onder de LOEP Faculteit Gezondheidszorg
Professie & Hoger Onderwijs 2013 Centraal staat het verder ontwikkelen en uitdragen van projectmanagement als vak Dit doen we door: het stimuleren van.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Uitdagingen voor regionale (samen)werking in Midden-West-Vlaanderen
Copyright 2013 | Annemarie van Dalen | Organisatieadvies Transitie WMO vraagt om anders organiseren.
Klassieke benadering ‘Theory of classical management’ Henry fayol:
Prof. dr. Jacqueline de Graaf, internist 1992 gepromoveerd - vasculaire geneeskunde 1997 Internist Radboudumc 2007 – nu opleider interne geneeskunde 2011.
BELEIDSBRIEF BESTUURSZAKEN Samen werken aan een kwaliteitsvolle Vlaamse overheid Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken.
Opleiding voor schoolsecretariaten
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
Interne kwaliteitszorg NVAO
Medische Vervolgopleidingen UMCG
Opleiden in de school vanuit het perspectief van de VO-raad Bijeenkomst voorbereiding Opleidingsschool Rijnmond Bas de Wit 9 december 2014.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Medezeggenschap Juridisch kader: Doel, taken en bevoegdheden Marije Coenen-Dijs Juridische Zaken.
Copyright 2013 | Annemarie van Dalen | Organisatieadvies Zorgvernieuwing vraagt om anders organiseren.
Blended Learning Hoe realiseer je dat op instellingsniveau? Making a supertanker change its course Pieter Cornelissen
Jaarplan 2016 Hogeschool VHL Vastgesteld door het College van Bestuur van Hogeschool VHL op 2 juli 2015.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Onderzoek & Advies Voor een kennisgedreven toekomst voor West-Vlaanderen: Visie op de uitbouw van het hoger onderwijs en het onderzoek in de provincie.
Het accreditatiestelsel: het verleden en het heden.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Transitiepaden AFL Van school  Naar kenniscentrum AFL Van werken binnen teams in opleidingen  Naar samenwerken binnen en tussen domeinen en met de 5.
Onderwijskwaliteit: een zaak voor peers onder elkaar, of voor politiek en democratie?
Regiofonds Noordoost Brabant Presentatie: Informatieve raadsbijeenkomst Datum: 18 januari 2010.
Lokaal Sociaal Beleid.
Klik om te starten Visie op toekomstige professional 2017
ondersteuningmodel sessie drie: ondersteuningsteams
ICTO-beleid van de Nederlandse universiteiten

Het functioneren van een OC, nu en na de wetswijziging
Monitoren Kwaliteit van opleiden
Titel, Onderwijsraad, februari 2009
Van toezicht op scholen naar toezicht op besturing in het onderwijs
Flexibel programmeren van onderwijs en toetsen
Hogeschool Rotterdam “teams aan zet” 9 mei 2019
Transcript van de presentatie:

CIKO Historiek en visie CIKO oprichting aan de UA

Historiek 1998: Oprichting Onderwijscommissies 1999: UA ontwikkelt basisinstrumentarium voor kwaliteitszorg. Centrale evaluaties van opleidingen en opleidingsonderdelen 2001: UA-visie op onderwijsinnovatie Richting innovatie = keuze voor studentgecentreerd onderwijs en competentiegericht leren 2002: Opdrachtverklaring van de UA Omvattende visie op het UA onderwijs + visie flexibilisering) Apr 2003: Structuurdecreet Herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen Sep 2003: UA Onderwijsontwikkelingsplan Plan tot 2006 ter realisatie van onderwijsvisie Mar 2004: Oprichten CIKO’s per faculteit

Hoofdkenmerken Intern Kwaliteitszorgsysteem UA Systeem op maat van opleidingen Referentiekader = UA-visie op onderwijsinnovatie Faculteiten / Onderwijscommissies zijn hoofdverantwoordelijk Systeem is complementair met externe kwaliteitszorg

Kwaliteitszorg Structuurdecreet – art 101: Opdracht aan associaties van universiteiten en hogescholen om een gezamenlijk systeem voor interne kwaliteitszorg voor onderwijs op te zetten UA OOP: Beleidsvoerend vermogen inzake kwaliteitszorg en innovatie in het onderwijs ter hoogte van de faculteiten en de OC’s opvoeren

Onderwijsbeleid is zaak van … Macroniveau: overheid, centraal universitair bestuur Mesoniveau: faculteiten, onderwijscommissies Microniveau: docent of vakgroep « Change from the middle out »

OC’s en CIKO’s 1998: Oprichting Onderwijscommissies 1 per opleiding Verantwoordelijk voor studieprogramma’s en kwaliteitszorg onderwijs 2004: Oprichting CIKO’s Cel voor de Innovatie en de Kwaliteitszorg in het Onderwijs 1 per faculteit Doel: de kwaliteitszorg en de onderwijsinnovatie op facultair niveau en in de OC’s te versterken en te systematiseren. De CIKO’s ondersteunen en adviseren de OC’s.

CIKO WET Visie en Opdracht van de CIKO WET

CIKO Algemeen Algemene opdracht: De kwaliteitszorg van het onderwijs in de faculteit te organiseren en de onderwijsinnovatie te stimuleren, dit met het oog op het behalen van een accreditatie voor elke opleiding. Plaats in organogram: De CIKO’s zijn ingebed in de faculteit en ondersteunen en adviseren de OC’s. Een CIKO moet gedragen worden door vertegenwoordigers van de OC’s. (ZAP-leden) Onderwijsraad kijkt toe op de werking van de CIKO’s.

Opdrachten - generiek Kwaliteitszorg Verbeteren en borgen van de kwaliteit van de opleidingen Organiseren, opvolgen van de onderwijsevaluaties Stimuleren van de OC’s en docenten tot kritische reflectie op hun onderwijs Ondersteunen van de voorbereiding en opvolging van de visitaties Onderwijsinnovatie Ondersteunen, stimuleren en coördineren van onderwijsinnovatieprojecten binnen faculteit Bijdragen aan initiatieven onderwijskundige professionalisering van het ECHO

Opdrachten in kader van accreditaties Eerdere visitatiecommissies geven aan dat een integraal kwaliteitszorgsysteem verder dient te worden uitgewerkt, waarbij: Hogere evaluatie-frequentie Betere afstemming programma-evaluaties en docentenevaluaties Betere opvolging van evaluatieresultaten Terugkoppeling van evaluatieresultaten naar studenten Dringend uitvoeren van betrouwbare studietijdmetingen

CIKO WET visie De faculteit Wetenschappen wil verzekeren dat: 1.De CIKO WET functioneert in goed overleg met de OC’s en ondersteunt hen i.v.m. hun behoeften op gebied van kwaliteitszorg en onderwijsinnovatie 2.De CIKO WET informeert de faculteitsraad over haar plannen en resultaten

CIKO WET visie De fac Wetenschappen wil volgende bijkomende opdrachten prioritair laten opnemen: 1.Plannen, organiseren en coördineren actievere studentenwerving Wetenschappen 2.Versterking PR-communicatie fac Wetenschappen 3.Toezicht houden op onderwijsinformatie 4.Coördineren OC’s bij opmaken curricula

CIKO WET samenstelling Facultair coördinator: K. Janssens Stafmedewerker Onderwijs: J. Vos Voorzitters OC’s (initieel) 1 AAP-lid 1 student 1 administratieve kracht ? Team moet efficiënt en daadkrachtig zijn. Inrichting van subgroepen is mogelijk.