De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat voedt jou deel 1..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat voedt jou deel 1.."— Transcript van de presentatie:

1 Wat voedt jou deel 1.

2 Schijf van vijf Wat weet je al over de schijf van vijf?

3 Hier schrijf je de producten vanuit het vorige verhaaltje in de juiste vakken. ( Zie voorbeeld dia’s, les 3)

4 Regels Schijf van Vijf 1. Eet gevarieerd 2. Niet te veel en beweeg
3. Minder verzadigd vet 4. Veel groente, fruit en brood 5. Veilig De 5 regels geven aan waar gezonde voeding om draait. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

5 1. Eet gevarieerd Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate heeft. Wie gevarieerd eet, krijgt alle stoffen binnen die nodig zijn. Het risico op het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen gespreid. Vegetariers?

6 2. Niet te veel en beweeg Om op een gezond gewicht te blijven, is het belangrijk gevarieerd en gezond te eten met niet te veel calorieën en veel te bewegen. Een gezond lichaamsgewicht verkleint de kans op chronische ziekten. Iemand met een te hoog gewicht heeft meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Niet te veel eten betekent ook zuinig zijn met zout en matig met alcohol.

7 3. Minder verzadigd vet Door het gebruik van verzadigd vet te beperken wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Vet is wel nodig als bron van onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie. Kies daarom voor grotendeels onverzadigde vetten, zoals halvarine, plantaardige oliën en vloeibaar bak- en braadvet. Het eten van twee keer vis per week (waarvan ten minste één keer per week vette vis) is van belang vanwege de gezonde visvetzuren.

8 Veel voedingsmiddelen bevatten vet zonder dat dat meteen zichtbaar is:
vet vlees vette vleeswaren volle melk volvette kaas gebak koekjes chocolade snacks zoutjes harde margarine hard frituurvet

9 Kies liever: magere varianten van melk(producten) magere varianten van vlees(waren) halvarine vloeibaar bak- en braadvet olie

10 4. Veel groente, fruit en brood
Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Er wordt dus niet snel te veel van gegeten. Dit is belangrijk voor mensen die letten op hun gewicht. Bovendien verlaagt een ruime consumptie van groente en fruit het risico op chronische ziekten.

11 5. Veilig In voedsel kunnen ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar honderd procent veilig voedsel bestaat niet. Thuis zijn consumenten zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Met het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen kan besmetting en ziekte, bijvoorbeeld het risico van een voedselinfectie of -vergiftiging, worden verkleind of voorkomen.

12 Gezond weekmenu

13 Gezond weekmenu Do  Stel met je projectgroep een gezond weekmenu samen.  Maak het menu digitaal.  Onderscheid de maaltijdmomenten.  Pas de richtlijnen van de schijf van vijf toe.  Maak passende tekeningen bij het menu en verwerk deze digitaal.  Print het menu uit. Zorg dat het een overzichtelijk en aantrekkelijk menu is. Check & act Wissel van weekmenu met een andere projectgroep. Bestudeer het menu. - Controleer of de maaltijdmomenten zijn onderscheiden. - Controleer of de tijden en eenheden duidelijk zijn weergegeven. - Controleer of de schijf van vijf en de regels voor goede voeding zijn toegepast. - Stel elkaar vragen en geef elkaar feedback. - Verbeter jullie eigen weekmenu als dat nodig is. Lever je gezond weekmenu uitgeprint in een snelhechter in.


Download ppt "Wat voedt jou deel 1.."

Verwante presentaties


Ads door Google