De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezonde voeding. Het belang van een gezond aanbod HET BELANG VAN EEN GEZOND AANBOD Het moet Op dit moment is zo’n 15% van de Nederlandse jongeren flink.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezonde voeding. Het belang van een gezond aanbod HET BELANG VAN EEN GEZOND AANBOD Het moet Op dit moment is zo’n 15% van de Nederlandse jongeren flink."— Transcript van de presentatie:

1 Gezonde voeding

2 Het belang van een gezond aanbod HET BELANG VAN EEN GEZOND AANBOD Het moet Op dit moment is zo’n 15% van de Nederlandse jongeren flink te zwaar. Daarvan zijn ook steeds meer kinderen en jongeren veel te zwaar (obees). Alhoewel meisjes nog altijd vaker (ernstig) overgewicht hebben dan jongens, wordt dit verschil steeds kleiner. Bovendien: pubers in alle maten hebben essentiële voedingsstoffen hard nodig.

3 Het belang van een gezond aanbod HET BELANG VAN EEN GEZOND AANBOD Het werkt Op scholen die al een gezonde schoolkantine hebben, zien leerlingen, ouders en docenten het effect. Het aanbod is gezonder. Leerlingen kiezen bewuster. Het is aannemelijk dat wat leerlingen eten en drinken verband houdt met de leerprestaties. Gezonder kiezen en meer bewegen zorgen voor een betere gezondheid, een gezond gewicht, minder vermoeidheid en minder sombere gevoelens.

4 Het belang van een gezond aanbod HET BELANG VAN EEN GEZOND AANBOD Het kan Er zijn veel lekkere producten met relatief weinig calorieën en veel vezels, vitamines en mineralen. Van een broodje 30+-kaas, ham of zalm tot fruit, smoothies en salades.

5 Stelling Mijn kind eet altijd op wat het mee naar school neemt

6 Stelling Er zijn zoveel mogelijkheden om snacks te kopen, Aanpassen van de schoolkantine helpt daarom niet

7 Waarom gezond eten op school? WAAROM GEZOND ETEN OP SCHOOL? 1. Puberleeftijd: cruciaal moment voor interventie Als jongeren naar de middelbare school gaan lijken ze vooral meer te gaan snacken. Een goed moment dus om in te grijpen, omdat het ongezonde eetgedrag voor een deel nog kan worden voorkomen.

8 Waarom gezond eten op school? WAAROM EEN GEZOND AANBOD OP SCHOOL? 2. Gezond eten kan leerprestaties beïnvloeden Het is heel aannemelijk dat er een verband is tussen voeding, gedrag en leerprestaties. De hersenen hebben, net als de andere lichaamsdelen, voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

9 Ontbijt WAAROM GEZOND ETEN OP SCHOOL? Stelling: Ontbijt, de eerste maaltijd van de dag (thuis) Niet belangrijk???

10 Waarom gezond eten op school? WAAROM EEN GEZOND AANBOD OP SCHOOL? 3. Ongezond aanbod verleidt tot ongezond eten Mensen worden in hoge mate beïnvloed door omgevingsfactoren en zullen eten wat er aanwezig is. Leerlingen geven aan verleid te worden door het ongezonde aanbod in de kantine.

11 Waarom gezond eten op school? We eten wat er is… Weekvoorraad van een gezin in Tsjaad (bron: Hungry Planet, 2005)

12 Waarom gezond eten op school? We eten wat er is… Weekvoorraad van een gezin in Duitsland (bron: Hungry Planet, 2005)

13 Stelling: Mijn kind houdt nou eenmaal niet van gezonde producten zoals groente en brood

14 Waarom gezond eten op school? WAAROM EEN GEZOND AANBOD OP SCHOOL? 4. Jongeren beïnvloeden elkaar … en dat is een voordeel! Jongeren kunnen elkaar negatief beïnvloeden. Ze nemen meer snacks en frisdrank wanneer vrienden dat ook doen en het gemakkelijk te krijgen is in de schoolkantine. Omgekeerd kan het ook! Zij kunnen elkaar positief beïnvloeden om de gezonde keuze te maken als de school juist gezond eten aanbiedt.

15 1. Gezond aanbod op school Een gezond aanbod bestaat uit voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf: = de basisvoedingsmiddelen die we dagelijks nodig hebben om gezond te blijven

16 Sheet 16 Vocht Brood en aardappelen Groente en fruit Margarine, halvarine en olie Vlees, vis en melkproducten Vakken van de schijf van vijf

17 Aanbevolen hoeveelheden Brood Aardappelen Groente Fruit Melkproducten Kaas Vlees, vis, kip, ei of tahoe Vleeswaar Halvarine, margarine of boter op brood Vet of olie voor de bereiding 5-7 sneden 4-5 stuks 4 grote lepels 2 vruchten 3 glazen 1 plakken 100-120 gram 1-2 plakjes 5 gram per snee 15 gram

18 Stelling Ik ben op de hoogte van het assortiment van de schoolkantine

19 Gezonde voeding: wat kiest u?


Download ppt "Gezonde voeding. Het belang van een gezond aanbod HET BELANG VAN EEN GEZOND AANBOD Het moet Op dit moment is zo’n 15% van de Nederlandse jongeren flink."

Verwante presentaties


Ads door Google