De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een handleiding voor deleerkracht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een handleiding voor deleerkracht"— Transcript van de presentatie:

1 Een handleiding voor deleerkracht
Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor het derde leerjaar

2 Doelstelling van deze presentatie
De leerlingen van je klas krijgen dit schooljaar een medisch onderzoek op school.

3 Wat gebeurt er vooraf? Bij je leerling worden, wanneer nodig, bijkomende onderzoeken gedaan . Dit kan als er specifieke vragen zouden zijn. Voorbeelden van enkele regelmatig voorkomende problemen: Gehoor, zicht… Spraak, taal, psychomotorische ontwikkeling… Hygiëne, moeheid… Wanneer je vragen hebt bij één van je leerlingen dan kan je dit melden. Jij kent je leerlingen zeer goed, wij houden graag rekening met jouw ervaring.

4 Wat gebeurt er vooraf? (2)
Boekjes van Kind en Gezin of inentingskaart en de oudervragenlijst zijn beschikbaar op school op de dag van het onderzoek. Je laat je leerlingen kennismaken met het onderzoek: Deze presentatie bevat foto’s, tips die je hierbij kan gebruiken.

5 Wat gebeurt er nadien ? Na het onderzoek wordt het volgende meegegeven: Korte brief met resultaten en adviezen voor de ouders; Het boekje van ‘Kind & Gezin’. De CLB – verpleegkundige bespreekt (mits toestemming van de ouders) de relevante resultaten met jou.

6 Wegen

7 Wegen Wat? Het gewicht wordt nagekeken in functie van leeftijd, lengte en geslacht. Hoe? Bij het wegen staat de leerling goed stil op de weegschaal met beide armen naast het lichaam.

8

9 Meten

10 Meten Wat? De lengte wordt gemeten en vergeleken met de groeicurve. Hoe? Bij het meten staat de leerling flink recht, met beide armen langs het lichaam, de voeten naast elkaar, de hielen tegen de muur en het hoofd rechtop.

11

12 Oogtest ( Logmar test)

13 Oogtest ( Logmar test) Wat? Met deze test krijgen we een idee over
de gezichtsscherpte op afstand van de leerling.

14

15

16 Nog enkele gezondheidstips
Wat je als kind eet heb je voor het leven beet!

17

18 Elk kind heeft brandstof nodig: energie om goed te kunnen werken
Elk kind heeft brandstof nodig: energie om goed te kunnen werken. Die brandstof zit in koolhydraten (brood, aardappelen, deegwaren, peulvruchten) en in vetten (boter, olie, kaas, eieren ). Elk kind heeft bouwstoffen nodig om te groeien (eiwitten en mineralen). Die zitten vooral in melk, kaas, ei, vis en vlees. Elk kind heeft beschermende stoffen nodig om niet vlug ziek te worden: vitaminen, mineralen, vezels en water. Die zitten vooral in groenten en fruit, bruine broodsoorten

19 De restgroep: zoetigheden, snoepjes, mayonaise
De restgroep: zoetigheden, snoepjes, mayonaise. Aanbeveling: zijn niet nodig in een evenwichtige voeding. Smeer- en bereidingsvet: levert energie. Aanbeveling: matigen. Een mespunt smeervet op de boterham, één eetlepel bereidingsvet per persoon bij een warme maaltijd Vlees, vis, en eieren: of vervangproducten als soja, peulvruchten en noten zorgen voor eiwitten.

20 Zuivelproducten: (melk, yoghurt, smeerkaas, platte kaas) zijn een belangrijke bron van calcium, eiwitten en vitamine B. Calcium zorgt voor sterke botten. Groenten en fruit: leveren vitaminen, mineralen en vezels. Graanproducten: (beschuit, brood, ontbijtgranen, rijst, deegwaren) en aardappelen vormen de basis van een gezonde voeding. Water: is een onmisbaar deel van ons lichaam.

21 Tanden poetsen Tandenkoffer kan je bij de logo’s ontlenen
 

22 Elke dag minstens één uur bewegen door
Tot slot: Elke dag minstens één uur bewegen door te spelen, te sporten, te ravotten…


Download ppt "Een handleiding voor deleerkracht"

Verwante presentaties


Ads door Google