De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorlichtingsavond De Granaet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorlichtingsavond De Granaet."— Transcript van de presentatie:

1 Voorlichtingsavond De Granaet

2 Inhoud Voeding in het algemeen Sportvoeding Proeverij Quiz

3 Schijf van Vijf Regels : - Eet gevarieerd - Eet niet teveel en beweeg
- Eet minder verzadigd vet - Eet veel groente, fruit en brood - Eet veilig

4 Groente en fruit - verkleinen risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker - helpen de bloeddruk verbeteren - bevatten relatief weinig calorieën - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang

5 Aardappelen, brood, rijst, pasta
- leveren koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang

6 Zuivel, vlees, vis en vervangers
- leveren eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines - vlees bevat ijzer dat goed door het lichaam kan worden opgenomen en daarmee helpt om bloedarmoede te voorkomen - het eten van vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten

7 Halvarine, margarine en oliën
- leveren o.a. vitamine A, D, E en essentiële vetzuren - vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam - Probeer zo weinig mogelijk verzadigd vet te eten. Dit verhoogd namelijk de kans op hart- en vaatziekten Trucje: Onverzadigd vet = OK! Verzadigd vet = Verkeerd

8 - nodig om vochtverliezen aan te vullen
- nodig om lichaamstemperatuur te regelen - nodig voor transport van voedingsstoffen in het bloed en het afvoeren van afvalstoffen met de urine - helpt bij de opname van voedingsstoffen in de darm

9 Richtlijnen Goede Voeding
De Gezondheidsraad

10 Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 14-18 jaar 4 6 30 19-20 jaar 1,5 450 Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 14-18 jaar 4 5 7 35 19-20 jaar 1,5 450

11 Sportvoeding

12 Energie - opbouw en afbraak cellen - ruststofwisseling - beweging

13 Brandstoffen - Koolhydraten 17 KJ – 4 kcal - Eiwitten 17 KJ – 4 kcal - Vetten KJ – 9 kcal

14 Verbranding koolhydraten: Glucose + zuurstof –> kooldioxide + water + energie (1) (6) (6) (6) (38 ATP) Verbranding vetten: Vetzuur + zuurstof --> kooldioxide + water + energie (1) (23) (16) (16) (130 ATP)

15 Koolhydraten Energiebron Vezels en suikers vallen hier ook onder
Wordt opgeslagen als glycogeen

16 Bronnen van koolhydraten
Fruit Zoetigheid Granen Melk Groente

17 Hoeveel heb ik nodig? - ‘Normale’ mensen en% koolhydraten per dag - Sporters en% koolhydraten per dag Binnen 2 uur na de inspanning 100 gram koolhydraten eten

18 Eiwitten - Worden gebruikt voor opbouw en herstel van spieren

19 Plantaardige eiwitten
Dierlijke eiwitten - Vlees, vis, melk, kaas en eieren - Snacks, koek en gebak Plantaardige eiwitten - Brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddestoelen

20 Hoeveel heb ik nodig? 4-13-jarigen 14-18-jarigen volwassenen
0,95 g/kg 0,85 g/kg 0,80 g/kg Duursporters --> 1,2 tot 1,6 g/kg per dag Binnen 30 minuten na intensieve training gram eiwitten eten

21 Vocht - 60% van ons lichaam - Transport - Temperatuurbalans

22 Hoeveel heb ik nodig? - Normaal gesproken ± 1500-2000 ml per dag
- Tijdens sporten per kwartier ml water of dorstlesser - Binnen 2 uur na inspanning weer aanvullen

23 Vitamines en mineralen

24 Sportvitamines B-vitamines B1 en B3: voor voldoende energieverbruik
B11 en B12: aanmaak rode bloedcellen Vitamine D: invloed op spieren - Vitamine C: goede weerstand, antioxidant

25 Sportmineralen IJzer: zorgt voor het zuurstof transport door het hele lichaam Magnesium: voorkomt spierkrampen Natrium, chloride en kalium: zorgen voor de vochtbalans in je lichaam

26 Sportdranken

27

28

29

30 Schijf van vijf 1. Onverzadigde vetten zijn goede vetten

31 Schijf van vijf 2. Het is aanbevolen om 3 stuks fruit per dag te eten

32 Schijf van vijf 3. In margarine zitten minder calorieën dan in halvarine

33 Schijf van vijf 4. Het is belangrijk om je brood te besmeren, want in halvarine en margarine zitten onder andere de vitamines A en D

34 Schijf van vijf 5. Fruit bevat geen vezels

35 Sportvoeding 6. Het is goed om 5 minuten voor een wedstrijd iets te eten, zodat je voldoende energie binnen krijgt

36 Sportvoeding 7. In kaas zitten plantaardige eiwitten

37 Sportvoeding 8. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren

38 Sportvoeding 9. Glycogeen wordt in de spieren en de lever opgeslagen

39 Sportvoeding 10. Het is van belang om na een inspanning te eten

40 Vitaminen en mineralen 11
Vitaminen en mineralen 11. Natrium is belangrijk voor de aanmaak van botten

41 Vitaminen en mineralen 12
Vitaminen en mineralen 12. Vitamine D zorgt er voor dat spieren goed werken

42 Vitaminen en mineralen 13
Vitaminen en mineralen 13. Als je last hebt van spierkrampen zou extra magnesium kunnen helpen

43 Sportdranken 14. In sportdranken zitten suikers en zouten die snel in het lichaam worden opgenomen

44 Sportdranken 15. Hypertone sportdranken zijn goed voor tijdens het sporten

45 Sportdranken 16. Per uur sporten is het verstandig om ongeveer 1 liter vocht te drinken


Download ppt "Voorlichtingsavond De Granaet."

Verwante presentaties


Ads door Google