De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderzoek van het 1ste middelbaar

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderzoek van het 1ste middelbaar"— Transcript van de presentatie:

1 Onderzoek van het 1ste middelbaar
Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 1ste middelbaar

2 Waarom een medisch onderzoek ?
Meestal gaat alles goed met je en dan lijkt zo’n doktersbezoek wel overbodig. Maar iedereen kent de spreuk ‘voorkomen is beter dan genezen’. Als er iets is dat minder goed lijkt dan kunnen de arts en verpleegkundige dat erg vroeg zien. Dan ben je er snel bij om er iets aan te doen. Kwestie van gezond te blijven!! 

3 Wachten is een mooie deugd
Het onderzoek van je klas duurt drie uren. Breng een strip, boek, kaarten, dvd mee dan valt het wachten mee. Er liggen stapels folders; wat je nodig hebt, mag je meenemen Als de verpleegkundige je komt roepen, begint het onderzoek.

4 Onderzoek bij de CLB-verpleegkundige
Je hebt een kleedhokje waar je je kan omkleden. Je gaat dan meteen door naar de volgende ruimte bij de verpleegkundige.

5 Opvolgen van de groei meten
Elke keer als je op onderzoek komt, meten we je lengte. We proberen in te schatten hoe groot je zal worden…

6 Opvolgen van de groei wegen
Alleen jij krijgt te horen hoeveel je weegt.

7 Zie je goed? Je ogen worden getest: van op drie meter afstand lees je letters die steeds kleiner worden, natuurlijk met bril of lenzen als je die reeds nodig hebt.

8 Lekker fris Iedereen zweet maar de ene meer dan de andere.. Op jouw leeftijd zijn je zweetklieren erg actief, zeker bij sporten,stress,pijn.. De lichaamsdelen die het sterkst geuren zijn de oksels,voeten,lies. Daarom is het belangrijk dat we ons zelf goed verzorgen en wassen. Hier volgen enkele tips:

9 Lekker fris Baden of douchen: minstens enkele keren per week. Overdadig gebruik van badschuim kan je huid uitdrogen. Gebruik liefst een Ph-neutrale zeep Haren wassen: minstens één keer per week met een gewone milde shampoo. Oren wassen: bij baden of douche, overtollig oorsmeer verwijderen met tip van handdoek Gezicht wassen: tweemaal per dag met water. Oksels wassen: dagelijks met een Ph-neutrale zeep. Als je vlug zweet, kan je best een deodorant gebruiken. Geslachtsorganen wassen bij het baden of douchen. Meisjes wassen de schaamstreek met lauw water. Doe dit van voor naar achter. Jongens schuiven de voorhuid van de penis terug tot achter de eikel en wassen dit met lauw water.

10 Lekker fris Voeten wassen: dagelijks met zeep. Droog je voeten goed af ook tussen de tenen. Doe elke dag propere kousen aan. Tanden poetsen: best na elke maaltijd. Je krijgt er een heerlijk ruikende adem van. Gebruik een goede tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta. Om gezonde sterke tanden te houden, kan je elke dag een stukje fruit eten en drink je best niet teveel frisdrank en vruchtensappen want daar slijt het tandglazuur van af. Nagels onderhouden: knip je teennagels wekelijks mooi recht af met een nagelknipper. Vingernagels kan je ook met een nagelschaartje mooi rond knippen. Merk je dat je nagel ingroeit of brokkelt en verkleurt dan kan je best raad vragen aan een arts.

11 Invullen van een vragenlijst
Bij de verpleegkundige vul je een vragenlijst in over je voeding, gezondheid, welbevinden, sport en andere gewoonten.

12 Onderzoek bij de CLB-arts
De volgende halte – bij de CLB-arts – is wellicht nog het spannendst van alles. De schoolarts maakt een praatje aan de hand van je (ingevulde!) vragenlijst. Wat je vertelt aan de arts blijft dus vertrouwelijk. Dit is ook voorjou het moment om informatie te vragen aan de arts.

13 Onderzoek bij de CLB-arts
Dan begint het onderzoek. De arts vraagt je om je kleren uit te doen: je vindt dit allicht niet fijn maar het is wel nodig om je groei en pubertaire ontwikkeling te volgen.

14 Onderzoek bij de CLB-arts
Wat kijkt de arts na: oren, tanden bloeddruk longen, hart buik houding: rug, benen, voeten en hoe je stapt Om te kijken of je een goede houding hebt, sta je rechtop met je handen naast het lichaam. Dat doe je in je ondergoed. Zo kan de dokter heel goed zien of je schouders, bekken, benen, knieën en voeten juist staan. En of je sterke spieren hebt. Moesten die bedekt zijn met je kledij dan zou dat uiteraard niet kunnen. Je moet ook naar voren buigen om te kijken of je rug recht is.

15 Onderzoek bij de CLB-arts
Geslachtsorganen De arts gaat na of je ontwikkeling normaal verloopt. Bij de jongens kijkt de arts de beharing, de voorhuid en teelballen na om te kijken of ze normaal groeien. Bij de meisjes wordt er nagekeken of er beharing is rond de vagina, of de borsten zich ontwikkelen en de arts doet een bevraging naar de maandstonden.

16 Brief voor jou en je ouders
Iedereen krijgt een brief met de resultaten van dit onderzoek. Soms vindt de arts dat je best nog verder langs gaat bij je huisarts of een specialist – dan staat dit in die brief.

17 Een wist-je-datje Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt !
Wat heb je elke dag nodig: 1,5 liter Water , Voldoende drinken, bij voorkeur water. Maximum 0,5 liter light-frisdranken/dag. Meer drinken bij sporten. Graanproducten en aardappelen Brood (bruin) sneden Aardappelen (gekookt)  3,5 - 5 stuks ( g) Matig de frequentie van gefrituurde gerechten tot 1x per week. Groenten 300 gram, Gewoonte aannemen om dagelijks groenten te eten. Fruit 3 stuks , Gewoonte aannemen om dagelijks fruit te eten. Ideaal als tussendoortje. Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten Melk (halfvolle)  3 - 4 glazen ( ml) voorkeur halfvolle producten. Kaas, 2 sneden (40 g) Vlees, vis, eieren en vervangproducten, 100 gram  Gebruik van deze groep matigen. Voorkeur om 1x per week plantaardige vleesvervangers te gebruiken. Smeer- en bereidingsvet Margarine op brood 5 g per sneetje

18 Niet vergeten Meebrengen naar het onderzoek
boekje van « Kind en Gezin » en/of inentingskaart vragenlijst van de ouders je bril – als je die al hebt –

19 Nog vragen aan de CLB-medewerkers ivm je niet goed voelen
Je zit ergens mee…je voelt je slecht..    Vaak niet gemakkelijk om mee om te gaan.  Denk maar aan faalangst, pesten, moeilijkheden thuis, , spijbelen, een echtscheiding, een ziekte, gedragsproblemen, verdriet… Dan valt naar school gaan niet mee.  Leerlingen of ouders kunnen bij het CLB terecht voor informatie, advies en begeleiding. Dit kan ook onafhankelijk van de school. 


Download ppt "Onderzoek van het 1ste middelbaar"

Verwante presentaties


Ads door Google