De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spijsvertering Samenstelling van voedsel. Waarom is voeding belangrijk? Elk levend wezen heeft voedsel nodig! Voedsel bevat: Energierijke stoffen  levert.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spijsvertering Samenstelling van voedsel. Waarom is voeding belangrijk? Elk levend wezen heeft voedsel nodig! Voedsel bevat: Energierijke stoffen  levert."— Transcript van de presentatie:

1 Spijsvertering Samenstelling van voedsel

2 Waarom is voeding belangrijk? Elk levend wezen heeft voedsel nodig! Voedsel bevat: Energierijke stoffen  levert voor arbeid en lichaamstemperatuur; Bouwstoffen  belangrijk bij het groeien, vervanging oude cellen en verwonding; Beschermende stoffen  belangrijk voor de goede werking van de organen en bescherming tegen ziekten. Voedingsstoffen opsporen Gezonde voedingsgewoonten Belang voeding Samenstelling voedsel

3 Welke samenstelling heeft het voedsel? Voedingsmiddelen: levensmiddelen waarmee we ons voeden. Vb. brood, stuk vlees, melk, fruit, … Zijn opgebouwd uit: Voedingsstoffen: stoffen in voedingsmiddelen. Suikers: energiebron, reservestof Vetten: energiebron, bescherming, opbouw Eiwitten: energiebron, bescherming, opbouw Mineralen: opbouw, bescherming Water: opbouw, transportmiddel Vitaminen: bescherming Voedingsvezels: bescherming Voedingsstoffen opsporen Gezonde voedingsgewoonten Belang voeding Samenstelling voedsel

4 Wat zijn gezonde voedingsgewoonten? Variatie aan voedingsmiddelen: voedingsstoffen in voedingsmiddelen zijn verschillend; Juiste hoeveelheid: brandstoffen, bouwstoffen, beschermende stoffen. Actieve voedingsdriehoek: samenstellen van evenwichtige voeding + aansporen meer bewegen. Voedingsmiddelentabel: informatie over voedingsstoffen in voedingsmiddelen. Geen maaltijden overslaan! Tijd nemen voor de maaltijd! Voedingsstoffen opsporen Gezonde voedingsgewoonten Belang voeding Samenstelling voedsel

5 Hoe kun je voedingsstoffen opsporen? Indicatoren of opsporingsmiddelen: bij toevoeging aan voedingsmiddel, treedt er kleurverandering op  aanwezigheid van voedingsstof. VoedingsstofOpsporings- middel Kleurverandering ZetmeelLugol Bruingeel  paars (zwart) GlucoseClinistix Roze  blauwpaars EiwittenAlbustix Geel  groen VettenVetvlekproefVetvlek zichtbaar WaterKobaltchloride- papier Blauw  roze Voedingsstoffen opsporen Gezonde voedingsgewoonten Belang voeding Samenstelling voedsel

6 Actieve voedingsdriehoek Restgroep Smeer- en bereidingsvet Vlees, vis, eieren, vervangproducten Fruit Graanproducten, aardappelen Water Beweging Melkproducten Groenten

7 Clinistix verkleuren van roze naar blauwpaars bij aanwezigheid van glucose.

8 Albustix verkleuren van geel naar groen bij aanwezigheid van eiwitten.

9 Kobaltchloridepapier wordt bewaard in een vochtvreter. Kobaltchloridepapier verkleurt van blauw naar roze bij aanwezigheid van water.

10 Een flesje lugol Lugol verkleurt van bruingeel naar paars (zwart) bij aanwezigheid van zetmeel.

11 Vetvlekproef voor het contact met vetten. Vetvlek na het contact met vetten.


Download ppt "Spijsvertering Samenstelling van voedsel. Waarom is voeding belangrijk? Elk levend wezen heeft voedsel nodig! Voedsel bevat: Energierijke stoffen  levert."

Verwante presentaties


Ads door Google