De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voldoende Bewegen op het werk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voldoende Bewegen op het werk"— Transcript van de presentatie:

1 Voldoende Bewegen op het werk

2 Doelen Voorstel stappenplan: <Voldoende beweging @ work>
Creëren van een draagvlak voor een bewegingsbeleid bij management. Verkrijgen van een mandaat om een stuurgroep op te richten en een bewegingsbeleid te ontwikkelen.

3 Waarom aan beweging werken?
Cardiovasculaire aandoeningen en kankers zijn de belangrijkste doodsoorzaken. Stijgend voorkomen van beschavingsziekten met een belangrijke gedragscomponent zoals obesitas, diabetes, hypertensie, osteoporose, lage rugpijnen, depressie,… Onderzoek toont aan dat 52% van de bevolking ten minste 1 chronische aandoening heeft, 29% zelfs 2. Zieke werknemers zijn duur en onproductief, een investering in de gezondheid van de werknemers is een investering in het bedrijf.

4 Voordelen van beweging (1)
Voor de algemene gezondheid : Minder kans op: Vroegtijdig overlijden Cardiovasculaire aandoeningen Diabetes Obesitas Osteoporose en Osteoartritis Sommige kankers (colon-, borst- en prostaatkanker) Lage rugpijnen Depressie en angst Stress Verbetering van: Gemoedstoestand Zelfbeeld Levenskwaliteit Levensduur Functionele capaciteit

5 Voordelen van beweging (2)
Voor de werknemers: Minder kans op beroepsziekten en ongevallen. Minder kans op ziekte en afwezigheid. Hogere arbeidstevredenheid wanneer gezondheid belangrijk geacht wordt. Beter zelfbeeld t.o.v. collega’s. Meer kracht en uithouding voor bepaalde taken. Betere stressbestendigheid. Meer plezier, sfeer, teambuilding en minder conflicten op het werk.

6 Voordelen van beweging (3)
Voor de werkgevers: Minder absenteïsme en werkongevallen. Verhoogde productiviteit en betere werkprestaties. Tevreden en gezond personeel. Betere werksfeer en teambuilding bij het personeel. Kleiner personeelsverloop. Positief bedrijfsimago. Een gezond bedrijf met meer winst.

7 Hoeveel beweging is voldoende?
Internationale richtlijn: Dagelijks minimum 30 min. beweging aan een matige intensiteit; dit mag opgesplitst worden in stukken van 10 min. Gespreid doorheen de dag. Activiteiten met hoge intensiteit (om fitheidseffect te verkrijgen) zijn niet noodzakelijk om gezondheidsvoordelen te bekomen. Voorbeelden van matig intense activiteiten: fietsen, stevig doorwandelen, recreatief zwemmen, tuinieren, auto wassen, trap nemen, dansen,…

8 Intensiteit  Voordelen

9 Is werken aan beweging nodig?
Uit onderzoek blijkt dat ruim 50 % van de bevolking onvoldoende beweegt om er gezondheidsvoordelen aan over te houden Inactiviteit is hoger in België in vergelijking met andere Europese landen. Slechts 17 % van de werknemers neemt initiatieven om de beweging van de werknemers te verhogen.

10 Inactiviteit in Europa

11 Is werken aan beweging bij <bedrijfsnaam invoegen> nodig?
Bedrijfsgegevens: Voorkomen van chronische aandoeningen gerelateerd aan beweging: <invoegen> % Voorkomen van zwaarlijvigheid: <invoegen> % Voorkomen van beweging: Ruim voldoende (intensieve activiteiten): <invoegen> % Voldoende (dagelijks 30 min. matig): <invoegen> % Onvoldoende: <invoegen> % Helemaal inactief: <invoegen> %

12 ‘In zeven stappen naar een gezonde en actieve onderneming’.
Hoe tewerk gaan? Het uitwerken van een degelijk bewegingsbeleid dat effectief is dient gepland, doordacht, gestructureerd en stapsgewijs plaats te vinden:  STAPPENPLAN ‘In zeven stappen naar een gezonde en actieve onderneming’.

13 Inhoud per stap (1) STAP 1: STAP 2: STAP 3:
Creëer een draagvlak voor gezondheid en bewegingsbeleid op het werk. STAP 2: Ontwerp een overlegstructuur voor een gezond bewegingsbeleid. STAP 3: Breng het bewegingsaanbod en de behoeften van de werknemers in kaart.

14 Inhoud per stap (2) STAP 4: STAP 5: STAP 6: STAP 7:
Ontwikkel een beleidsdocument voor een bewegingsbeleid op het werk. STAP 5: Voer het bewegingsplan uit. STAP 6: Evalueer het bewegingsbeleid. STAP 7: Herzie en veranker het bewegingsbeleid.

15 Misverstanden Bewegingsbeleid = fitheidsbeleid
Fout: investeren in fitnessapparatuur kan, maar is absoluut niet noodzakelijk. Bewegingsbeleid = fietsbeleid Fout: initiatieven om fietsen naar het werk te stimuleren zijn slechts een onderdeel van een goed beleid. Bewegingsbeleid = duur Fout: een goed bewegingsbeleid kan ook goedkoop zijn, niet alle initiatieven zijn duur en tijdrovend. Bewegingsbeleid = eenvoudig Fout: een goed beleid vraagt tijd, inzicht, planning, continuïteit en doorzettingsvermogen.

16 Besluit Gezondheid en voldoende bewegen zijn belangrijk en brengen vele voordelen met zich mee. De meeste werknemers bewegen niet voldoende om van gezondheidsvoordelen te kunnen genieten, er is dus nood aan initiatieven om voldoende beweging te promoten. De ontwikkeling van een bewegingsbeleid aan de hand van een stappenplan kan een meerwaarde betekenen voor de werknemers en werkgevers van het bedrijf.


Download ppt "Voldoende Bewegen op het werk"

Verwante presentaties


Ads door Google