De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wereldgezondheidsdag Annemarie Bevers, www.idf.org, partnerwww.idf.org WHO – World Health Organization 7 april 2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wereldgezondheidsdag Annemarie Bevers, www.idf.org, partnerwww.idf.org WHO – World Health Organization 7 april 2014."— Transcript van de presentatie:

1 Wereldgezondheidsdag Annemarie Bevers, www.idf.org, partnerwww.idf.org WHO – World Health Organization 7 april 2014

2 Vandaag is het Wereldgezondheidsdag, uitgeroepen door de WHO (World Health Organization, de Wereld Gezondheid Organisatie). Elk jaar kiest de WHO een thema voor deze dag, dus ook dit jaar: Vector-Borne Diseases (vectoren: muggen, vliegen, teken, parasieten), b.v. malaria. In 2011 b.v. stond resistentie voor antibiotica centraal, in 2013 hoge bloeddruk. Vector borne diseases veroorzaken vaak een epidemie. Maar ook niet- overdraagbare aandoeningen nemen epidemische vormen aan.

3 Epidemie Epidemie: een opmerkelijk, binnen een bepaald tijdsverband optredende toename van het aantal gevallen van een bepaalde ziekte in een bevolking Obesitas staat vaak aan de basis van diabetes Kinderen (4-20 jr): 11% matig overgewicht Volwassenen: 6,5 miljoen Nederlanders met matig tot ernstig overgewicht (41%) Wereldwijd hadden in 2013 382 miljoen mensen diabetes, in 2035 zullen dat er 592 miljoen zijn.

4 Diabetes wereldwijd; groei te zien in de IDF diabetes atlas

5 Twee soorten diabetes ‘t bekendst Type 1: Pech Je lichaam gaat per ongeluk vechten met zichzelf. Na dit grote gevecht zijn de cellen die insuline maken helemaal kapot. Dan heb je diabetes. Hier kun je niks aan doen: Pech… Het is nog steeds niet bekend wat er precies in je lichaam gebeurt als je type 1 krijgt. Hier wordt wel hard naar gezocht, met grote steun van onder andere het Diabetes Fonds en Diabetes Onderzoek Nederland (goede doelen voor een sponsorloop! Type 2: Oud of te dik Oudere mensen hebben vaak te weinig insuline in hun lichaam. Hun lichaam is een beetje versleten. Je kunt ook diabetes krijgen als je véél te dik bent, ook als je jong bent. Versleten: je lichaam kan minder gevoelig zijn voor insuline waardoor je meer insuline moet maken om de energie in je spieren te krijgen. En daardoor moet je alvleesklier zo hard werken dat die verslijt. En als je veel eet, moet je meer insuline maken om de suikers in je bloed weer op peil te krijgen. En ook hierdoor moet je alvleesklier zo hard werken dat die verslijt.

6 Diabetes in Nederland Aantal Nederlanders die weten dat ze diabetes hebben: 834.100 Mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld: Minstens 200.000 Totaal aantal Nederlanders met diabetes Minstens 1 miljoen (1 op de 16) Aantal Nederlanders in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen. Van hen krijgt éenderde binnen zes jaar diabetes: 750.000; 1 op de 21 Nederlanders. 1 op de 3 hier. Aantal diagnoses ‘diabetes’ per jaar in ons land: 52.700 8,5 op de tien mensen met diabetes hebben type 2. Dit is de variant waarbij leefstijl en erfelijkheid (genetische aanleg) een grote rol spelen.

7 Diabetes bij kinderen en jongeren Bijna alle kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Hoeveel kinderen en jongeren er zijn met diabetes type 1 weten we niet, want er is geen landelijke registratie. Naar schatting ongeveer 6.000 kinderen tussen de 0-18 jaar. Geteld van 0-25 jaar ongeveer 10.000 tot 12.000, gelijk verdeeld over jongens en meisjes. Het is onbekend hoeveel kinderen en jongeren diabetes type 2 hebben. Bron: Diabetes Fonds

8 7 april Wereldgezondheidsdag

9 Westerse leefstijl

10 Gevolgen leefstijl Problemen met: Lever Nieren Hart Vaten Botten Spieren

11 Wat is je advies voor deze vrouw? En zou je deze adviezen ook opvolgen, als ze je werden gegeven?

12 IDF: Protect our Future Dus op naar DOEN! Hoe kan jij de epidemie in jouw omgeving beperken?

13 WHO: Stop obesitas, pas de omgeving aan De Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde eind februari een nieuw rapport over de gezondheidsstatus van 53 Europese lidstaten. Hieruit blijkt dat het aantal kinderen met overgewicht alarmerend hoog is. Ze roepen dan ook op tot actie. Meer over Nederland bij de WHO

14 Aan de slag Let op: er is geen goed of fout bij deze opdracht. Er zijn veel initiatieven in ons land die hiermee aan de slag zijn, maar er is geen toverformule. Waar we naar op zoek zijn, zijn ideeën die werken in JOUW omgeving. Bij jou op school, op de sport, in de buurt, noteer het maar! En stuur ze daarna op naar je burgemeester!

15 Voorkomen…..

16 Een gezonde uitsmijter voor vandaag: bewegen is gezond, dus ook dansen Dank voor je aandacht en succes met jouw beweegprogramma!dansen


Download ppt "Wereldgezondheidsdag Annemarie Bevers, www.idf.org, partnerwww.idf.org WHO – World Health Organization 7 april 2014."

Verwante presentaties


Ads door Google