De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

<Datum> <Naam school> <Naam presentator>

Verwante presentaties


Presentatie over: "<Datum> <Naam school> <Naam presentator>"— Transcript van de presentatie:

1 <Datum> <Naam school> <Naam presentator>

2 Lekker Fit! Lekker Fit! is een lespakket voor groep 1 t/m 8 op de basisschool. Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken.

3 Inhoud presentatie Gezonde leefstijl Het lespakket
Fitte kinderen op school Aan bod komt het belang van een gezonde leefstijl, het gebruik van het lespakket en hoe we samen willen zorgen voor fitte kinderen.

4 Overgewicht Meer kinderen met overgewicht. 1 op de 7. In sommige wijken al 1 op de 3. Oorzaak: verstoorde balans voeding-bewegen 1 op de 7 kinderen in Nederland heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs al 1 op de 3. De verwachting is dat het aantal kinderen met overgewicht de komende jaren snel zal toenemen. De oorzaak van over- en ondergewicht ligt in een langdurige verstoring van energie-inname en energieverbruik. De oplossing voor een gezond gewicht moet dan ook voornamelijk worden gezocht in het veranderen van leefstijl. Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen, zijn minder vaak ziek, concentreren zich beter en zitten lekkerder in hun vel. Bovendien verlaagt een gezonde leefstijl de kans om op latere leeftijd aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, artrose, diabetes, gewrichtsproblemen en bepaalde vormen van kanker te krijgen. Het lespakket Lekker Fit! biedt leerstof om hier als school iets aan te doen. Percentage jongens en meisjes met overgewicht en obesitas in 1980, 1997 en 2009 naar leeftijd (Bron: Schönbeck et al, 2011; Derde, Vierde en Vijfde Landelijke Groeistudie)

5 Gezonde leefstijl Aan de slag op school Jong geleerd, is oud gedaan!
Voorbeeldgedrag: ouders en leerkrachten We willen als school investeren in de gezondheid van onze kinderen en hen een gezonde omgeving bieden waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen. De school kan samen met ouders een gezonde leefstijl stimuleren bij de kinderen. We gaan aan de slag met het lespakket Lekker Fit!. Want jong geleerd, is oud gedaan. Het is belangrijk dat de lesstof wordt ondersteund doordat ouders en leerkrachten het goede voorbeeld geven.

6 Ondersteund door De Hartstichting zet zich in voor een hartgezonde toekomst van alle kinderen. Te veel of ongezond eten én te weinig bewegen, spelen een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk dat kinderen al vroeg kennismaken met gezonde gewoontes. En de reden dat de Hartstichting het lespakket Lekker Fit! omarmt.

7 Wat is het lespakket Lekker fit!?
Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken. Gezondheidsonderwijs hele basisschool, groepen 1 t/m 8 Positieve boodschap: Fit zijn is fijn! Een stappenplan IK DOE, IK WEET, IK GA DOEN, IK BLIJF DOEN Ervaringsgericht leren Het lespakket Lekker Fit! biedt leerstof waarin drie thema’s altijd duidelijk herkenbaar zijn. Dat zijn voeding, bewegen en gezonde keuzes. Lekker Fit! is geschikt voor alle groepen van de basisschool, dus van groep 1 tot en met 8. Ook ouders en verzorgers worden bij de lesstof betrokken. De boodschap van Lekker Fit! voor de leerlingen is positief: bewegen is leuk. En fit zijn is fijn. Via verschillende stappen, ik doe, ik weet, ik ga doen en ik blijf doen denken kinderen na over hun eet- en beweegactiviteiten en worden ze gestimuleerd om, indien nodig, hun eet- en beweeggedrag aan te passen. Het lespakket bevat zowel theorie- als praktijkopdrachten. Het geleerde wordt direct in de praktijk geoefend.

8 Uitgangspunten Positieve en speelse benadering
Theorie- en praktijklessen Cognitief, ervaringsgericht en samenwerkend leren Aansluiten bij kennisniveau, belevingswereld en persoonlijke situatie van de leerling Aandacht voor verschillen in leerstijl De lesmethode is opgezet volgens bepaalde didactische uitgangspunten.

9 De methode Werkboekjes: 2 werkboekjes per jaar. Nieuw en actueel
1 werkboekje per 2 groepen (groepen 1/ 2, 3/ 4, 5/ 6 en 7/ 8) Afsprakenposter: voor ouder en kind en de leerkrachten. Sport- en beweegkaarten: voor gymzaal en/ of schoolplein Wat ziet u terug op school? Kinderen krijgen 2 werkboekjes per jaar. De inhoud is steeds nieuw en actueel. Er is een afsprakenposter. Hierop noteert de groepsleerkracht met de leerlingen welke groepsafspraken gemaakt worden. Ook voor deze afspraken zullen we uw medewerking vragen (denk aan een voorbeeld: het eten van fruit in de ochtendpauze). Ook zijn er beweegkaarten die leuke, speelse oefenvormen bevatten om leerlingen meer te laten bewegen en sportkaarten met aansprekende activiteiten uit verschillende takken van sport. Vertel hoe de lessen worden behandeld. Worden ze verdeeld over het schooljaar of in een bepaalde periode.

10 Werkboekjes & Beweegkaarten
[

11 Ouderbrochure

12 Voorbeeld inhoud werkboekjes

13 Voorbeeld thuisopdracht

14 Verdere info www.lekkerfitopschool.nl
Ouderbrochure. Staat ook op onze website. Digitale maandelijkse nieuwsbrief Lekker Fit! Mogelijkheid tot bijwonen ouderworkshop via Hartstichting Spreekbeurtpakket groep 7-8 Op is meer informatie te vinden. Voor zowel ouders en leerkrachten. U kunt hier de ouderbrochure vinden, de nieuwsbrieven van Lekker Fit! waar u zich voor kunt aanmelden, een spreekbeurtpakket voor groep 7-8. En bovendien is het mogelijk om door de Hartstichting een Lekker Fit! workshop of voorlichting voor ouders te laten verzorgen.


Download ppt "<Datum> <Naam school> <Naam presentator>"

Verwante presentaties


Ads door Google