De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voldoende Bewegen op het werk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voldoende Bewegen op het werk"— Transcript van de presentatie:

1 Voldoende Bewegen op het werk

2 Waarom werken aan gezondheid op het werk? (1)
27% van de werknemers vindt dat zijn gezondheid bedreigd wordt door het werk. 43% van de werknemers werkt in moeilijke houdingen, 27% is blootgesteld aan intens lawaai, 31% draagt zware gewichten, 31% werkt in extreme temperaturen. 50% van de werknemers werkt minstens 25% van de tijd aan een zeer hoog tempo of tegen strikte deadlines. DEZE ALGEMENE CIJFERS KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR CIJFERS VAN HET BEDRIJF ZELF!!

3 Waarom werken aan gezondheid op het werk? (2)
31% van de werknemers verricht repetitieve arbeid, 32% heeft weinig of geen controle over het werk en 23% heeft een job met hoge taakeisen. 14% mist sociale ondersteuning bij het oplossen van problemen. Een combinatie van hoge taakeisen en gebrek aan regelmogelijkheden lokt stress uit. 15% van de werknemers is niet tevreden met zijn job. DEZE ALGEMENE CIJFERS KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR CIJFERS VAN HET BEDRIJF ZELF!!

4 Waarom aan gezondheid werken op het werk? (3)
Meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen: Rugpijn: 33% Stress: 28% Spierpijn (nek en schouders): 23% Algemene vermoeidheid: 23% Andere klachten zijn: Hoofdpijn: 15% Spierpijn armen: 13% Spierpijn benen: 12% Prikkelbaarheid: 11% Slaapproblemen: 8% DEZE ALGEMENE CIJFERS KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR CIJFERS VAN HET BEDRIJF ZELF!!

5 Waarom aan beweging werken?
Werken aan gezondheid op het werk kan op veel verschillende manieren (roken, voeding, veiligheid). Werken aan beweging is slechts 1 mogelijkheid. Voldoende bewegen heeft voordelen op zoveel verschillende vlakken dat elk degelijk gezondheidsbeleid ook aan beweging werkt. Stijgend voorkomen van beschavingsziekten waarop voldoende beweging een positieve invloed kan hebben: hart- en vaatziekten, sommige kankers, obesitas, diabetes, hypertensie, osteoporose, lage rugpijnen, depressie,… Onderzoek toont aan dat 52% van de bevolking ten minste 1 chronische aandoening heeft, 29% zelfs 2.

6 Voordelen van beweging (1)
Voor de algemene gezondheid : Minder kans op: Vroegtijdig overlijden Cardiovasculaire aandoeningen Diabetes Obesitas Osteoporose en Osteoartritis Sommige kankers (colon-, borst- en prostaatkanker) Lage rugpijnen Depressie en angst Stress Verbetering van: Gemoedstoestand Zelfbeeld Levenskwaliteit Levensduur Functionele capaciteit

7 Voordelen van beweging (2)
Voor de werknemers: Minder kans op beroepsziekten en ongevallen. Minder kans op ziekte en afwezigheid. Hogere arbeidstevredenheid wanneer gezondheid belangrijk geacht wordt. Beter zelfbeeld t.o.v. collega’s Meer kracht en uithouding voor bepaalde taken. Betere stressbestendigheid. Meer plezier, sfeer, teambuilding en minder conflicten op het werk.

8 Voordelen van beweging (3)
Voor de werkgevers: Minder kosten door absenteïsme en werkongevallen. Meer opbrengsten door verhoogde productiviteit en betere werkprestaties. Tevreden en gezond personeel. Betere werksfeer en teambuilding bij het personeel. Kleiner personeelsverloop. Positief bedrijfsimago Een gezond bedrijf met meer winst.

9 Hoeveel beweging is voldoende?
Internationale richtlijn: Dagelijks minimum 30 minuten beweging aan een matige intensiteit. Dit mag opgesplitst worden in stukken van 10 minuten gespreid doorheen de dag. Meer gezondheidsvoordelen naarmate men meer bewegingsactiviteiten doet en naarmate de intensiteit toeneemt.

10 Welke intensiteit is voldoende?
Activiteiten met hoge intensiteit zijn NIET noodzakelijk om gezondheidsvoordelen te bekomen. Fitheidseffect is NIET noodzakelijk. Hoge intensiteit: veel dieper en sneller ademhalen, je begint te zweten; vooral sportactiviteiten. Matige intensiteit: dieper en sneller ademhalen, je begint net niet te zweten; activiteiten uit het dagelijkse leven. Lage intensiteit: bijna geen verschil met de rustsituatie.

11 Intensiteit  Voordelen

12 Welke activiteiten zijn goed?
Voorbeelden van matig intensieve bewegingsactiviteiten: Fietsen Stevig doorwandelen Recreatief zwemmen Tuinieren (spitten, snoeien, gras maaien,…) Auto wassen Uitkloppen van tapijten Trappen nemen Dansen Buiten spelen met de kinderen

13 Is werken aan beweging nodig?
Uit onderzoek blijkt dat ruim 50 % van de bevolking onvoldoende beweegt om er gezondheidsvoordelen aan over te houden. In België is meer inactiviteit dan in andere Europese landen. Slechts 17 % van de werknemers neemt initiatieven om de beweging van de werknemers te verhogen.

14 Inactiviteit in Europa

15 Is werken aan beweging bij <bedrijfsnaam invoegen> nodig?
Bedrijfsgegevens: Voorkomen van chronische aandoeningen gerelateerd aan beweging: <invoegen> % Voorkomen van zwaarlijvigheid: <invoegen> % Voorkomen van beweging: Ruim voldoende (intense activiteiten): <invoegen> % Voldoende (dagelijks 30 min. matig): <invoegen> % Onvoldoende: <invoegen> % Helemaal inactief: <invoegen> %

16 Het bewegingsbeleid <bedrijfsnaam invoegen> beseft dat de gezondheid van zijn werknemers belangrijk is en dat voldoende bewegen vele voordelen biedt en heeft daarom besloten om een multifactorieel bewegingsbeleid uit te werken om zodoende zijn werknemers te helpen en te stimuleren om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen.

17 Inspanningen van het bedrijf (1)
Voorlichting en sensibilisatie: Promotiecampagne via verschillende communicatiekanalen. Infosessie over voldoende bewegen op/via het werk. Infosessie over fietsen naar het werk. Advies op maat via het internet voor alle werknemers. Mogelijkheid tot fitheidstesting. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

18 Inspanningen van het bedrijf (2)
Bewegingsactiviteiten: Organiseren van lunchwandelingen, -joggen, -zwemmen, -volleybal,… Organiseren van bedrijfscompetitie. Organiseren van sport- of teambuildingdag. Jaarlijkse deelname aan twee grote sportevenementen. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

19 Inspanningen van het bedrijf (3)
Infrastructurele aanpassingen: Fietsenstallingen. Douches en kleedkamers. ‘Actieve’ werkomgeving. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

20 Inspanningen van het bedrijf (4)
Beleidsmaatregelen: Fietsvergoedingen. Gedeeltelijke vergoeding van abonnement van fitnesscentrum. Aankoop van sportmateriaal. Flexibele werkuren voor bewegingsactiviteiten. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

21 Doelgroepen van het beleid
Alle werknemers die niet voldoende bewegen. Werknemers met gezondheidsproblemen. Oudere en zwaarlijvige werknemers. Werknemers die al voldoende actief zijn, worden niet geviseerd door het bewegingsbeleid, maar zij kunnen eventueel wel deelnemen aan de activiteiten en zodoende de niet actieve werknemers stimuleren om actiever te worden.

22 Doelstellingen van het beleid
De meeste werknemers bewegen voldoende en hun gezondheid verbetert. Betere werksfeer en teambuilding creëren. Stijging in het aantal werknemers dat de fiets gebruikt. Er is continuïteit in het aanbieden van bewegingsactiviteiten. Productiviteit en imago verbeteren, personeelsverloop en absenteïsme nemen af.


Download ppt "Voldoende Bewegen op het werk"

Verwante presentaties


Ads door Google