De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Met de fiets naar het werk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Met de fiets naar het werk"— Transcript van de presentatie:

1 Met de fiets naar het werk

2 Waarom naar het werk fietsen promoten?
Vlaanderen is een fietsland bij uitstek, maar toch gebruiken de meeste mensen de auto om naar het werk te gaan, ook als ze dichtbij wonen. Fietsen naar het werk heeft voordelen voor iedereen: werknemers, werkgevers en het milieu!

3 Voordelen (1) Fietsen is goed voor de gezondheid:
Om aan bewegen gezondheidsvoordelen over te houden, moet je dagelijks minimum 30 minuten bewegen aan een matige intensiteit. Fietsen naar het werk is hiervoor ideaal, want het is één van de gemakkelijkste manieren om dagelijks toch aan voldoende minuten activiteit te komen. Wie dus voldoende fietst, maakt minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes, zwaarlijvigheid, sommige kankers, osteoporose, rugpijn, depressie, angst, ziek zijn, stress,…

4 Voordelen (2) Fietsen is goed voor de conditie Fietsen is goedkoop:
Een autokilometer kost ongeveer 32 eurocent, een fietskilometer iets minder dan 7 eurocent. Dat scheelt 250 euro per duizend kilometer en die afstand haal je eenvoudig op de fiets.

5 Voordelen (3) De fiets is snel: Parkeren is gemakkelijk!
Vooral op korte afstanden, waar meestal druk verkeer is, is een fiets sneller dan een auto. Wanneer je aan een normale snelheid fietst (20 km per uur), duurt het altijd minder dan 15 minuten om naar je werk te fietsen wanneer je op minder dan 5 km van je werk woont. Parkeren is gemakkelijk!

6 Voordelen (4) Fietsen is goed voor het milieu:
Als we meer met de fiets rijden, dan rijden we minder met de auto en wordt er minder CO2 uitgestoten. Fietsen houdt de bereikbaarheid in stand: Het verkeer slibt dicht en parkeerplaatsen zijn overal overvol. Fietsen nemen op de weg en ernaast minder ruimte in, en dat is goed voor de bereikbaarheid.

7 Voordelen (5) Fietsen is ontspannend.
Bewegen, en dus ook fietsen werkt ontspannend en gaat stress tegen. Wie regelmatig fietst, zal stressbestendiger zijn.

8 Uitvluchten (1) Het regent te vaak in België:
Volgens de statistieken regent het minder dan 7 % van de tijd, 93 % is dus regenvrij! Met goede regenkledij kom je na een plensbui toch droog aan op het werk. De afstand naar mijn werk is te groot: Voor vele werknemers is dit niet zo. Sommige werknemers die met het openbaar vervoer reizen, kunnen zich zo organiseren dat ze slechts enkele keren per week naar het werk fietsen. Of heen met de fiets en terug met het openbaar vervoer, en de volgende dag omgekeerd.

9 Uitvluchten (2) Je gaat er van zweten
Alleen als je snel fietst, maar niet wanneer je rustig fietst. Zij die graag snel fietsen kunnen ervoor zorgen dat ze verse kledij en douchespullen meenemen of klaar hebben liggen op het werk. Op het werk is representatieve kledij noodzakelijk Wanneer je niet al te ver van het werk woont (minder dan 5 km), kan je best met nette kledij fietsen.

10 Uitvluchten (3) Fietsen kost te veel tijd
Op korte afstand is de fiets zeker sneller, en je hoeft ook niet naar parkeerplaats te zoeken. Bovendien spaar je tijd die je anders spendeert met sporten Je kan niet veel meenemen met een fiets Met een goed gebruik van de bagagedrager, of met fietstassen kan je al heel wat meenemen. Met een mandje aan het stuur of een rugzak kan je nog meer meenemen.

11 Uitvluchten (4) Mijn fietsroute is onveilig door het verkeer
Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent (lichten, reflecterend jasje), draag een helm. Opteer voor een alternatieve route die misschien iets langer is, maar waar je ontspannen kan fietsen. Fietsen worden altijd gestolen: Een goed fietsslot kan wonderen doen en wanneer je fiets thuis en op het werk veilig staat, dan kan er weinig fout lopen.

12 <bedrijfsnaam invoegen>
Slechts <invoegen> % van onze werknemers komt met de fiets naar het werk. Echter, <invoegen> % van onze werknemers woont op minder dan 2 km van het werk, <invoegen> % woont op minder dan 5 km en <invoegen> % woont op minder dan 10 km. Veel werknemers komen dus onnodig met de auto naar het werk en hoeven geen onredelijke inspanningen te doen om toch met de fiets naar het werk te komen.

13 Het fietsbeleid <bedrijfsnaam invoegen> beseft dat de gezondheid van haar werknemers belangrijk is en dat voldoende fietsen vele voordelen heeft. Daarom heeft het bedrijf besloten om een multifactorieel fietsbeleid uit te werken om zodoende haar werknemers te helpen en te stimuleren om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen.

14 Inspanningen van het bedrijf (1)
Infosessies, posters en brochures Om het bewustzijn van het belang en de noodzaak van voldoende fietsen te creëren bij de werknemers. Fietscoördinator Dit is de verantwoordelijke van het fietsbeleid en het aanspreekpunt voor vragen en problemen over het fietsbeleid. Tips en suggesties die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het fietsbeleid zijn altijd welkom. <invoegen van alle nodige contactgegevens> DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

15 Inspanningen van het bedrijf (2)
Fietsvergoeding Je krijgt voor elke kilometer een vergoeding. Aan de hand van een routeplanner wordt nagekeken hoe ver je van het bedrijf woont en op welke vergoeding je recht hebt. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende mogelijkheden: Traject: je fietst rechtstreeks van je woonplaats naar het werk. Voortraject: afstand van je woonplaats tot waar je van het openbaar vervoer gebruikt maakt (station). Natraject: afstand van waar je niet meer gebruik maakt van het openbaar vervoer tot aan het werk. Voor- en natraject: combinatie. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

16 Inspanningen van het bedrijf (3)
Bedrijfsfietsen Het bedrijf stelt <aantal invoegen> fietsen ter beschikking van zijn werknemers. De fietsen zijn en blijven eigendom van het bedrijf. De fietsen kunnen gebruikt worden voor: Verplaatsingen in dienstverband (korte afstanden). Tijdens de middagpauze (boodschappen). Als tijdelijke vervanging voor de eigen fiets die gerepareerd moet worden. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

17 Inspanningen van het bedrijf (4)
Veilige, ruime fietsenstallingen Voortaan staat je fiets veilig op het werk, enkel werknemers kunnen de nieuwe fietsenstallingen betreden en er is plaats voor iedereen. Herstellingsplaats voor fietsen In de werkplaats van ons bedrijf wordt materiaal voorzien dat je kunt gebruiken bij het herstellen van je fiets: plakmateriaal, fietspomp, remkabels, remblokjes, gloeilampjes, dynamodopjes,… DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

18 Inspanningen van het bedrijf (5)
Douches en kleedkamers Wanneer je bezweet bent van het fietsen kan je een douche nemen en verse kleren aantrekken. Je voorziet zelf in douchespullen. Deze faciliteiten kunnen ook voor andere bewegingsactiviteiten gebruikt worden (bijvoorbeeld: voor wie ‘s middags jogt). Flexibiliteit Wanneer je van ver komt, kan in samenspraak met het bedrijf flexibel met je werkuren omgesprongen worden. Op voorwaarde dat je gemiste werktijd op een ander ogenblik inhaalt. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

19 Inspanningen van het bedrijf (6)
Reductie op regenkledij Wanneer je regenkledij aankoopt, krijg je <percentage reductie invoegen> procent reductie. Op bewijs van aankoopbon krijg je het geld terug. Alleen indien je recht hebt op een fietsvergoeding. Fietsactiviteiten Tijdens de middagpauze wordt ‘lunchfietsen’ georganiseerd: met enkele collega’s een half uurtje ontspannen gaan fietsen. Met het bedrijf deelnemen aan de Gordel. Enkele keren per jaar een fiets- of mountainbike tocht organiseren in het weekend (of op de bedrijfssportdag). DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

20 Inspanningen van het bedrijf (7)
Fietswedstrijd De werknemers met het hoogste aantal gefietste kilometers per jaar van en naar het werk maken kans op het winnen van handige fietsbenodigdheden: Fluo jasje om zichtbaar te zijn in het donker Fietshelm Fietslichtjes op batterijen Fietsslot Fietspomp DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

21 Nog veel fietsgenot!!


Download ppt "Met de fiets naar het werk"

Verwante presentaties


Ads door Google