De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 16 februari 2006 Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 16 februari 2006 Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny."— Transcript van de presentatie:

1 Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 16 februari 2006 Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny

2 Indeling Vin Moelleux Vin Moelleux Vin Liquoreux Vin Liquoreux Vin de Liqueur Vin de Liqueur Vin Doux Naturel Vin Doux Naturel

3 Vin Moelleux Bevat natuurlijke residuele suikers Bevat natuurlijke residuele suikers Suikergehalte 45gr/liter maximaal Suikergehalte 45gr/liter maximaal Heeft geen Botrytis of Passerillage ondergaan Heeft geen Botrytis of Passerillage ondergaan Gisting gestopt door toevoeging van sulfiet, koude-kuur en filtering Gisting gestopt door toevoeging van sulfiet, koude-kuur en filtering Dikwijls lichtjes gepasteuriseerd om hergisting te voorkomen Dikwijls lichtjes gepasteuriseerd om hergisting te voorkomen

4 Voorbeelden Vin Moelleux Vendanges tardives en Auslese Vendanges tardives en Auslese Coteaux-du-Layon, Vouvray, Montlouis Coteaux-du-Layon, Vouvray, Montlouis Jurançon Jurançon Pacherenc-du-vic-bilh Pacherenc-du-vic-bilh Gaillac Gaillac

5 Likoreuze wijn Bevat natuurlijke residuele suikers hoger dan 45 gram/liter Bevat natuurlijke residuele suikers hoger dan 45 gram/liter Botrytis Botrytis Passerillage Passerillage Eiswein : natuurlijk of invriezing Eiswein : natuurlijk of invriezing

6 Botrytis Schimmel : Botrytis cinerea = smaak ! Schimmel : Botrytis cinerea = smaak ! Nevel in de ochtend noodzakelijk Nevel in de ochtend noodzakelijk Warme temperaturen in de namiddag Warme temperaturen in de namiddag Op de schil van de druif en penetreert erin Op de schil van de druif en penetreert erin Water sijpelt uit de druif Water sijpelt uit de druif

7 Sélection de Grains Nobles- Beerenausle SGN : voorbehouden aan de Elzas SGN : voorbehouden aan de Elzas Minimaal 279 gr/liter suiker voor gewurztraminer en pinot gris Minimaal 279 gr/liter suiker voor gewurztraminer en pinot gris 256 gr/liter voor muscat en riesling 256 gr/liter voor muscat en riesling Chaptalisatie niet toegestaan Chaptalisatie niet toegestaan

8 Passerillage Druiven laten uitdrogen Druiven laten uitdrogen In droog klimaat aan stok : Jurançon, Wallis (CH) In droog klimaat aan stok : Jurançon, Wallis (CH) Föhn-effect van de wind is belangrijk Föhn-effect van de wind is belangrijk Oorspronkelijk droging op strooizolders Oorspronkelijk droging op strooizolders

9 Eiswein Vooral in Oostenrijk, Duitsland en Canada maar ook in Luxemburg en heel uitzonderlijk Elzas Vooral in Oostenrijk, Duitsland en Canada maar ook in Luxemburg en heel uitzonderlijk Elzas Bevroren druiven op -5° C oogsten en onmiddellijk persen Bevroren druiven op -5° C oogsten en onmiddellijk persen Oogst heel dikwijls in de nacht Oogst heel dikwijls in de nacht Watercomponent verdwijnt en suikers concentreren Watercomponent verdwijnt en suikers concentreren

10 Tokaj Gebotrytiseerde druiven Gebotrytiseerde druiven Indrogen van druiven tot pasta Indrogen van druiven tot pasta Pasta heet Aszu Pasta heet Aszu Toevoeging aan droge witte wijn Toevoeging aan droge witte wijn Hergisting Hergisting Hoeveelheid emmertjes pasta Aszu uitgedrukt in puttonyos (van 2 tot 6) Hoeveelheid emmertjes pasta Aszu uitgedrukt in puttonyos (van 2 tot 6)

11 Likeurwijnen Gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol aan het most (al dan niet deels vergist) Gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol aan het most (al dan niet deels vergist) Hoofzakelijk aperitiefwijnen Hoofzakelijk aperitiefwijnen Vin de liqueur français Vin de liqueur français Mistelle Mistelle Vin Cuit Vin Cuit

12 Mistelle-Vin Cuit-Vin de Liqueur Mistelle = toevoeging van wijnalcohol aan niet vergist sap : ratafia de Champagne, Carthagène du Languedoc Mistelle = toevoeging van wijnalcohol aan niet vergist sap : ratafia de Champagne, Carthagène du Languedoc Vin Cuit = Gestabiliseerd en geconcentreerd door warmte, soms gearomatiseerd Vin Cuit = Gestabiliseerd en geconcentreerd door warmte, soms gearomatiseerd Vins de Liqueur Français = Gemuteerd met eau-de- vie uit dezelfde geografische regio: cognac voor pineau-de-charentes, armagnac voor floc-de- gascogne, marc de Franche-Comté voor macvin de Jura Vins de Liqueur Français = Gemuteerd met eau-de- vie uit dezelfde geografische regio: cognac voor pineau-de-charentes, armagnac voor floc-de- gascogne, marc de Franche-Comté voor macvin de Jura

13 Andere likeurwijnen Xéres : zeer veel interne verschillen Xéres : zeer veel interne verschillen Malaga Malaga Porto Porto Madeira Madeira

14 Vin Doux Naturel Ook gemuteerde wijn maar voorbehouden als benaming voor Frankrijk Ook gemuteerde wijn maar voorbehouden als benaming voor Frankrijk Gemaakt in het zuiden van Frankrijk : Roussillon, Languedoc, Vallée du Rhône, Corsica Gemaakt in het zuiden van Frankrijk : Roussillon, Languedoc, Vallée du Rhône, Corsica Neutrale alcohol afkomstig van gedestilleerd druivenmost (dus natuurlijk) Neutrale alcohol afkomstig van gedestilleerd druivenmost (dus natuurlijk) Eau-de-vie niet toegestaan Eau-de-vie niet toegestaan Wettelijke bepalingen voor regio, terroir, druiven… Wettelijke bepalingen voor regio, terroir, druiven…

15 Vin Doux Naturels Roussillon : Muscat-de- Rivesaltes, Maury en Banyuls (rood op basis van Grenache Noir) Roussillon : Muscat-de- Rivesaltes, Maury en Banyuls (rood op basis van Grenache Noir) Languedoc : Muscat-de- Lunel, Muscat-de- Frontignan… Languedoc : Muscat-de- Lunel, Muscat-de- Frontignan… Vallée du Rhône : Rasteau, Muscat-de-Beaumes-de- Venise Vallée du Rhône : Rasteau, Muscat-de-Beaumes-de- Venise Corsica : Muscat-du-Cap- Corse Corsica : Muscat-du-Cap- Corse

16 Pelee Island, Late Harvest, Vidal, VQA, Ontaria, Canada, 2005 Ontaria : grootste wijngebied van Canada met hectare Ontaria : grootste wijngebied van Canada met hectare Domein ligt in Kingsville op Pelee Island Domein ligt in Kingsville op Pelee Island Meest zuidelijke bewoonde punt in Canada Meest zuidelijke bewoonde punt in Canada Overdekt met wijngaarden, boerderijen, stranden en wouden Overdekt met wijngaarden, boerderijen, stranden en wouden Zelfde lengte als Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland Zelfde lengte als Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland

17 Pelee Island

18 550 hectares 550 hectares Enkel natuurlijke mest Enkel natuurlijke mest Pesticiden streng beperkt Pesticiden streng beperkt Ondergrond : Klei met leisteen Ondergrond : Klei met leisteen Sterke wind : voorkomt rot Sterke wind : voorkomt rot Wit: Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Vidal, Pinot Gris, Seyval Blanc Rood: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Baco Noir, Shiraz, Tempranillo, Chambercin, Gamay, Zweigelt Wit: Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Vidal, Pinot Gris, Seyval Blanc Rood: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Baco Noir, Shiraz, Tempranillo, Chambercin, Gamay, Zweigelt

19 Pelee Island

20 Wijnmaker Walter Schmoranz Eigenaar en wijnmaker Eigenaar en wijnmaker Geboren in Rüdesheim Geboren in Rüdesheim In 1985 naar Canada In 1985 naar Canada Eén van de pioniers van de Canadese wijnbouw Eén van de pioniers van de Canadese wijnbouw

21 Vidal 100 % samengestel uit Vidal 100 % samengestel uit Vidal Frans-Amerikaanse hybride met relatief hoog suikergehalte Frans-Amerikaanse hybride met relatief hoog suikergehalte Groeit in koudere klimaten Groeit in koudere klimaten Zuren mooi hoog en fruitige smaak Zuren mooi hoog en fruitige smaak

22 Vitners Quality Alliance (VQA) Symbool voor Canadese kwaliteitswijnen Symbool voor Canadese kwaliteitswijnen Garantie voor goede productiemethode, goede druivensoorten en jaar juiste verhouding, herkomst uit het juiste gebied en controle op jaargang Garantie voor goede productiemethode, goede druivensoorten en jaar juiste verhouding, herkomst uit het juiste gebied en controle op jaargang Twee indelingen : -volgens provincie = Ontaria -volgens geografisch gebied : o.a. Pelee Island Twee indelingen : -volgens provincie = Ontaria -volgens geografisch gebied : o.a. Pelee Island

23 Château de Viella, Pacherenc du Vic Bilh, Frankrijk, 2005 Streek van Gers in het Franse zuiden en begrensd door de Pyreneën. Streek van Gers in het Franse zuiden en begrensd door de Pyreneën. Afkomstig van een kleine wijngaard van ongeveer 5 hectares waarvan de druiven geplukt worden in november en december Afkomstig van een kleine wijngaard van ongeveer 5 hectares waarvan de druiven geplukt worden in november en december Oogst is volledig manueel want hij gebeurt in diverse malen (tris succéssifs). Men zoekt gewild naar smaken van honing en geconfijte abrikozen. Oogst is volledig manueel want hij gebeurt in diverse malen (tris succéssifs). Men zoekt gewild naar smaken van honing en geconfijte abrikozen. Viella is een dorpje gelegen in het hart van de Madiran Viella is een dorpje gelegen in het hart van de Madiran familie Bortolussi staat voor stabiliteit in kwaliteit familie Bortolussi staat voor stabiliteit in kwaliteit

24

25 Appellatie Vic Bilh 220 hectares en uitsluitend witte wijn 220 hectares en uitsluitend witte wijn Druivensoorten : Arrufiat, Courbu Blanc, Petit Manseng, Gros Manseng, Sauvignon blanc en Sémillon Druivensoorten : Arrufiat, Courbu Blanc, Petit Manseng, Gros Manseng, Sauvignon blanc en Sémillon Max 40 hl per hectare Max 40 hl per hectare Naam komt van het Gascon : Bi de Bits Pacherads = Vin de vignes en échalas (ondersteunde stok voor planten) Naam komt van het Gascon : Bi de Bits Pacherads = Vin de vignes en échalas (ondersteunde stok voor planten) Kalkrijke kleigrond met zand en maritiem klimaat Kalkrijke kleigrond met zand en maritiem klimaat

26 Samenstelling Gros Manseng : productiever maar minder aromatisch dan Petit Manseng : citrus, vijg en perzik Gros Manseng : productiever maar minder aromatisch dan Petit Manseng : citrus, vijg en perzik Petit Manseng : kleine druifje met mooie zuren en toch honingzoet. Kaneel, kruidnagel en perzik Petit Manseng : kleine druifje met mooie zuren en toch honingzoet. Kaneel, kruidnagel en perzik Arrufiac of Raffiat : zeldzaam, gedroogd fruit, citrus en abrikozen Arrufiac of Raffiat : zeldzaam, gedroogd fruit, citrus en abrikozen Enkel in het Zuid-Westen van Frankrijk Enkel in het Zuid-Westen van Frankrijk

27

28 Pinot Gris, Vendanges Tardives, Domaine Schlumberger, Elzas, Frankrijk, 2005 Microklimaat met grote temperatuursverschillen tussen zomer en winter Microklimaat met grote temperatuursverschillen tussen zomer en winter Lente en herfst zacht en weinig regen : invloed van de Vogezen Lente en herfst zacht en weinig regen : invloed van de Vogezen Zomer veel zon en relatief droog Zomer veel zon en relatief droog Winter veel neerslag en relatief koud Winter veel neerslag en relatief koud

29 Vechtwijn Arme grond dus moeten de wortels diep gaan zoeken naar voedingsstoffen Opname van veel terroirelementen

30 Pinot Gris Mutatie van Pinot Noir Mutatie van Pinot Noir Zoet, floraal, rijk en bijna olieachtig in de Elzas Zoet, floraal, rijk en bijna olieachtig in de Elzas Combinatie met kruidige gerechten Combinatie met kruidige gerechten Tokay als voorvoegsel mag niet meer gebruikt worden Tokay als voorvoegsel mag niet meer gebruikt worden

31 Vendanges Tardives Voorbehouden voor de Elzas Voorbehouden voor de Elzas Enkel Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat Enkel Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat Aroma’s en kracht versterkt door uitdroging Aroma’s en kracht versterkt door uitdroging Hoeft geen Botrytis te hebben want zodra de schimmel verschijnt noemt men het een Sélection de Grains Nobles Hoeft geen Botrytis te hebben want zodra de schimmel verschijnt noemt men het een Sélection de Grains Nobles

32 Schlumberger Prestigieus en groot domein Prestigieus en groot domein Op de hellingen van Guebwiller Op de hellingen van Guebwiller Nicolas Schlumberger stichter in 1810 Nicolas Schlumberger stichter in 1810 Oorspronkelijk domeinen van de prins-abten van Murbach Oorspronkelijk domeinen van de prins-abten van Murbach Op terrassen gebouw Op terrassen gebouw Nog steeds eigen tonnelier Nog steeds eigen tonnelier 4 paarden die meehelpen aan bewerken wijngaard 4 paarden die meehelpen aan bewerken wijngaard

33 Séverine Schlumberger

34 Kessler De wijn is afkomstig van de Grand Cru Kessler De wijn is afkomstig van de Grand Cru Kessler meter meter Manuele oogst in kleine kistjes, laag rendement Manuele oogst in kleine kistjes, laag rendement Zachte persing Zachte persing Gisting gedurende 1 tot 3 maanden Gisting gedurende 1 tot 3 maanden

35 Hochstadter Roter Berg, Beerenauslese, Pfalz, Ortega, Duitsland, 2001 Pfalz: belangrijke wijnregio met hectares Pfalz: belangrijke wijnregio met hectares 20 % van de totale oppervlakte wijngaard in Duitsland 20 % van de totale oppervlakte wijngaard in Duitsland Veel overeenkomsten met Elzas Veel overeenkomsten met Elzas Smalle strook van 10 km breed en 80 km lang Smalle strook van 10 km breed en 80 km lang Beschermd door Haardtgebergte Beschermd door Haardtgebergte

36

37 Het domein Hochtstadt : 2500 inwoners Hochtstadt : 2500 inwoners Sinds meer dan 1000 jaar wijnbouw Sinds meer dan 1000 jaar wijnbouw Wijnboer Heinz Weib met familie Wijnboer Heinz Weib met familie 7 hectares wijngaard en 14 druivensoorten 7 hectares wijngaard en 14 druivensoorten Oogst is manueel met de ganse familie en vaste plukkers-vrienden Oogst is manueel met de ganse familie en vaste plukkers-vrienden

38

39 Duitse Kwalificatie Klasse 1: tafelwijnen -Deutcher Tafelwein is de laagste categorie, geen controle, min. 8° alcohol -Deutcher Landwein is afkomstig uit 15 afgebakende gebieden, min 8,5 ° alcohol Klasse 1: tafelwijnen -Deutcher Tafelwein is de laagste categorie, geen controle, min. 8° alcohol -Deutcher Landwein is afkomstig uit 15 afgebakende gebieden, min 8,5 ° alcohol Klasse 2 : kwaliteitswijnen Klasse 2 : kwaliteitswijnen -Qualitätswein Bestimmter Anbaugebiete (QBA) : min 9° alcohol en 13 afgebakende gebieden

40 Qualitätswein mit Prädikat Kabinett Kabinett Spätlese Spätlese Auslese Auslese Beerenauslese : speciaal geselecteerde overrijpe druiven die likoreuze wijn geeft, druif voor druif geplukt Beerenauslese : speciaal geselecteerde overrijpe druiven die likoreuze wijn geeft, druif voor druif geplukt Trockenbeerenauslese Trockenbeerenauslese Eiswein Eiswein

41 Ortega Kwaliteitsdruif van Hans Breider genoemd naar Spaanse filosoof Ortega Kwaliteitsdruif van Hans Breider genoemd naar Spaanse filosoof Ortega Kruising tussen Müller Thurgau en Siegerrebe Kruising tussen Müller Thurgau en Siegerrebe Heel aromatisch : honing, perencompote, kweepeer, rijpe bananen, gedroogde abrikozen Heel aromatisch : honing, perencompote, kweepeer, rijpe bananen, gedroogde abrikozen Wespen lusten ze ook heel graag Wespen lusten ze ook heel graag

42 Loire Zoete wijnen worden exclusief van de Chenin- druif gemaakt Zoete wijnen worden exclusief van de Chenin- druif gemaakt Vooral in Anjou en Touraine Vooral in Anjou en Touraine Andere naam : Pineau de la Loire (geen verband met Pinot familie) Andere naam : Pineau de la Loire (geen verband met Pinot familie) Kan ook droge witte wijnen opleveren of demi-sec Kan ook droge witte wijnen opleveren of demi-sec Kan bijzonder lang bewaren door zuurtegraad Kan bijzonder lang bewaren door zuurtegraad Rabelais : Gargantua begin 16de eeuw Rabelais : Gargantua begin 16de eeuw

43

44 Château Bellerive, Quart de Chaume, Quintessence, Loire, 1997, Frankrijk Mini-appellatie van 50 hectares (slechts 30 hectares in gebruik) Mini-appellatie van 50 hectares (slechts 30 hectares in gebruik) Uitsluitend zoete witte wijn Uitsluitend zoete witte wijn Gemeente Rochefort-sur-Loire Gemeente Rochefort-sur-Loire Totaal 700 hectoliter productie Totaal 700 hectoliter productie 22 hectoliter per hectare maximaal 22 hectoliter per hectare maximaal Naam : 4de deel van de oogst afstaan Naam : 4de deel van de oogst afstaan

45 Het Domein Ligt in het hart van de kleine appellatie Ligt in het hart van de kleine appellatie Microklimaat rond het dorp Chaume Microklimaat rond het dorp Chaume Perfecte drainage en veel expositie aan de zon Perfecte drainage en veel expositie aan de zon Familie Malinge eigenaar, Jacques Lalanne vroegere eigenaar is wijnmaker Familie Malinge eigenaar, Jacques Lalanne vroegere eigenaar is wijnmaker Manuele oogst met 5 tries Manuele oogst met 5 tries Cuvée Quintessence enkel gemaakt in topjaren Cuvée Quintessence enkel gemaakt in topjaren Vakpers gaf punten tot 19,5/20 Vakpers gaf punten tot 19,5/20

46

47 Champalou, Trie de Vendange, Vouvray, Loire, 1997, Frankrijk AOC sinds 1936 AOC sinds 1936 Ten oosten van de stad Tours Ten oosten van de stad Tours Rechteroever van de Loire en zijrivier Brenne Rechteroever van de Loire en zijrivier Brenne 2000 hectares 2000 hectares hectoliter waarvan 55 % mousserende wijnen hectoliter waarvan 55 % mousserende wijnen Enkel wit Enkel wit 6600 stokken per hectare 6600 stokken per hectare

48 Chenin Blanc

49 Vouvray Drie soorten hellingen : stenen op krijtsteen, lei-met vuursteen en klei met kalk Drie soorten hellingen : stenen op krijtsteen, lei-met vuursteen en klei met kalk Opwarming van wijngaarden snel onder invloed van Atlantische Oceaan Opwarming van wijngaarden snel onder invloed van Atlantische Oceaan Aroma’s van accacia, roos en citrusfruit in de jeugd, bij oudere vooral gekonfijt fruit, kweepeer, bloemenhoning en abrikoos Aroma’s van accacia, roos en citrusfruit in de jeugd, bij oudere vooral gekonfijt fruit, kweepeer, bloemenhoning en abrikoos Zachte en frisse smaak ondanks zoetheid Zachte en frisse smaak ondanks zoetheid

50 Het Domein Champalou Catherine en Didier Champalou zijn kinderen van wijnbouwers Catherine en Didier Champalou zijn kinderen van wijnbouwers 18 jaar aktief op 20 hectares wijngaard 18 jaar aktief op 20 hectares wijngaard Uitsluitend Chenin Blanc Uitsluitend Chenin Blanc Troglodytenkelder van 400 jaar oud Troglodytenkelder van 400 jaar oud Wijnen gisten en rijpen hier traag aan een temperatuur van 12° C Wijnen gisten en rijpen hier traag aan een temperatuur van 12° C Cuvée Tries de Vendanges uitsluitend in zeer grote jaren : manuele oogst druif per druif Cuvée Tries de Vendanges uitsluitend in zeer grote jaren : manuele oogst druif per druif

51

52 Château Broustet, Grand Cru, Sauternes, 1997, Bordeaux Appellatie Sauternes ligt ten zuidenoosten van de stad Bordeaux met de gebieden Cérons, Sauternes en Barsac Appellatie Sauternes ligt ten zuidenoosten van de stad Bordeaux met de gebieden Cérons, Sauternes en Barsac Semillon, Sauvignon en kleinere hoeveelheid Muscadelle Semillon, Sauvignon en kleinere hoeveelheid Muscadelle Maximaal 25 hectoliter per hectare maar sommigen halen amper 9 hectoliter per hectare (1 fles per 10 vierkante meter wijngaard) Maximaal 25 hectoliter per hectare maar sommigen halen amper 9 hectoliter per hectare (1 fles per 10 vierkante meter wijngaard) Bij 7000 stokken per hectare : één klein glas wijn per wijnstok Bij 7000 stokken per hectare : één klein glas wijn per wijnstok

53 Sauternes en de Ciron Ciron is riviertje dat door de Sauternes loopt Ciron is riviertje dat door de Sauternes loopt Riviertje is vrij koud en bij het uitmonden in de warmere Garonne ontstaat er in het najaar mist Riviertje is vrij koud en bij het uitmonden in de warmere Garonne ontstaat er in het najaar mist Ideale situatie voor ontstaan van Botrytis Ideale situatie voor ontstaan van Botrytis Druppeltjes die op de druiven blijven gaan fungeren als vergrootglas voor de zon Druppeltjes die op de druiven blijven gaan fungeren als vergrootglas voor de zon Ideale situatie slechts om de 4 à 5 jaar Ideale situatie slechts om de 4 à 5 jaar

54

55 Het domein Oppervlakte van 16 hectares Oppervlakte van 16 hectares In bezit van Didier Laulan (sinds vele generaties zelfde familie) In bezit van Didier Laulan (sinds vele generaties zelfde familie) Grond met kiezels en rijk aan silicium Grond met kiezels en rijk aan silicium Klei en leisteen in ondergrond met grote hoeveelheid ijzer Klei en leisteen in ondergrond met grote hoeveelheid ijzer 80 % semillon, 10 % sauvignon en 10 % muscadelle 80 % semillon, 10 % sauvignon en 10 % muscadelle

56 Het domein (2) In 1997 werd er 6 maal rondgegaan in de wijngaard voor de pluk In 1997 werd er 6 maal rondgegaan in de wijngaard voor de pluk Gisting op inoxvaten Gisting op inoxvaten Rijping gedurende 24 maanden op vat waarvan 33% nieuw Rijping gedurende 24 maanden op vat waarvan 33% nieuw Rendement van 12 hectoliter per hectare Rendement van 12 hectoliter per hectare 2000 kistjes van 12 flessen gemiddeld per jaargang 2000 kistjes van 12 flessen gemiddeld per jaargang

57 Cape Muscatel, Danie de Wet, Robertson, Zuid-Afrika Robertson is een subregio van Breede River Valley Robertson is een subregio van Breede River Valley Grootste wijnproducerende regio van Zuid- Afrika Grootste wijnproducerende regio van Zuid- Afrika Kalkgrond Kalkgrond Koele nachten Koele nachten

58 Cape Muscatel : likeurwijn Gemuteerde wijn Gemuteerde wijn Gebotteld op het domein zelf Gebotteld op het domein zelf Gebruikte druivensoort is Muscadel Gebruikte druivensoort is Muscadel Danie de Wet : één van de meest spraakmakende wijnmakers uit Zuid-Afrika Danie de Wet : één van de meest spraakmakende wijnmakers uit Zuid-Afrika Domein heet de Wetshof Domein heet de Wetshof Studeerde in Duitsland wijntechnieken Studeerde in Duitsland wijntechnieken Oogst in de ochtenduren Oogst in de ochtenduren Computergestuurd irrigatiesysteem Computergestuurd irrigatiesysteem

59

60 Château Megyer, Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 1996, Hongarije Sinds 2002 regio op de werelderfgoedlijst Sinds 2002 regio op de werelderfgoedlijst 27 dorpjes tussen de rivieren Bodrog en Tisza 27 dorpjes tussen de rivieren Bodrog en Tisza Vulkanische bodem Vulkanische bodem Gekend sinds de 17de eeuw voor topwijnen Gekend sinds de 17de eeuw voor topwijnen Lievelingswijn van Lodewijk de 14de, Tsaar Peter de Grote en keizering Maria Theresia Lievelingswijn van Lodewijk de 14de, Tsaar Peter de Grote en keizering Maria Theresia Druiven met de hand geplukt Druiven met de hand geplukt Invloed van edelschimmel in de kelders speelt ook nog mee in smaak van de wijnen Invloed van edelschimmel in de kelders speelt ook nog mee in smaak van de wijnen

61 Puttonyos Verschrompelde door Botrytis aangetaste druiven geoogst in oktober en november Verschrompelde door Botrytis aangetaste druiven geoogst in oktober en november Bes voor bes geselecteerd en in kleine vaatjes (puttonyos) gedaan – wordt pasta Bes voor bes geselecteerd en in kleine vaatjes (puttonyos) gedaan – wordt pasta Vaatjes wegen 25 kilogram Vaatjes wegen 25 kilogram Vermenging met 136 liter jong droog vergiste wijn van dezelfde jaargang Vermenging met 136 liter jong droog vergiste wijn van dezelfde jaargang Vergisting op een Gönci houten vat gedurende 24 tot 48 uren Vergisting op een Gönci houten vat gedurende 24 tot 48 uren

62 Puttonyos (2) Volgens het aantal vaatjes dat ze toevoegen zal men dit vermelden op het etiket, een 5 Puttonyos staat dus voor 5 vaatjes van de Aszu-pasta Volgens het aantal vaatjes dat ze toevoegen zal men dit vermelden op het etiket, een 5 Puttonyos staat dus voor 5 vaatjes van de Aszu-pasta Na gistingsproces gaat de blend rusten op eikenhouten vaten (aantal Puttonyos x 2) Na gistingsproces gaat de blend rusten op eikenhouten vaten (aantal Puttonyos x 2) Vaten rusten in historische grotten met de zuiverende schimmel Cladosporium Cellare Vaten rusten in historische grotten met de zuiverende schimmel Cladosporium Cellare

63

64 Het domein Eén van de oudste maar ook meest dynamische domeinen Eén van de oudste maar ook meest dynamische domeinen Sarospatak ten noorden van de stad Tokaj aan de oevers van de rivier Bodrog Sarospatak ten noorden van de stad Tokaj aan de oevers van de rivier Bodrog Permanente temperatuur van 12° C en vochtigheidsgraad van 98 % Permanente temperatuur van 12° C en vochtigheidsgraad van 98 % Gekocht in 1996 door Jean-Louis Laborde van Château Clinet in Pomerol Gekocht in 1996 door Jean-Louis Laborde van Château Clinet in Pomerol

65 Het domein (2) 83 hectares groot 83 hectares groot Wijn is hoofdzakelijke samengesteld uit Furmint met een beetje Harslevelü en Sarga Muskotaly Wijn is hoofdzakelijke samengesteld uit Furmint met een beetje Harslevelü en Sarga Muskotaly

66 Bodrog Rivier


Download ppt "Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 16 februari 2006 Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny."

Verwante presentaties


Ads door Google