De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bewust, gezond en lekker!. Bewustwording Maar we eten toch gezond!?!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bewust, gezond en lekker!. Bewustwording Maar we eten toch gezond!?!"— Transcript van de presentatie:

1 Bewust, gezond en lekker!

2 Bewustwording Maar we eten toch gezond!?!

3 Groenten Dagelijks aanbevolen: minimum 200 gram Bij voorkeur: 200 gram bereide groenten gram rauwkost  93% zegt voldoende groenten te eten maar:  slechts 5% eet voldoende groenten  slechts 12% eet dagelijks groenten Bruine broodsoorten Dagelijks aanbevolen: 5 à 12 sneden Bij voorkeur: bruine broodsoorten  84% vindt het belangrijk om dagelijks brood te eten  34% eet elke dag bruin brood Hoe eten we? De feiten!

4 Waar vind je energie? –Vetten en alcohol: gemiddeld 8 kcal/gram –Koolhydraten en eiwitten: gemiddeld 4 kcal/gram Vergelijk: –1 fles wijn (750 ml) (alcohol) = 525 kcal = 7 sneden bruin brood (koolhydraten) = 167 gram, 40+ kaas (vetten) = 233 gram light kaas Aanbevelingen: Mannen: 2 alcoholische consumpties per dag + 1 dag geen –Vrouwen: 1 alcoholische consumptie + 1 dag geen Vetten en alcohol, waar zitten ze!

5 Hulpmiddel: de voedingsdriehoek = voedingsvoorlichtingsmodel geeft basis weer van wat en hoeveel je per dag best eet- + variatiemogelijkheden voedingsmiddelen onderverdeeld in 9 groepen gesteund op 3 basisprincipes van evenwichtige voeding evenwicht, gematigdheid en variatie Voedingsmiddelen

6

7 EVENWICHT = de groepen van de voedingsdriehoek moeten in de juiste verhouding gebruikt worden VARIATIE = binnen elke groep moet gevarieerd gegeten worden  uit elke groep steeds hetzelfde eten leidt tot eenzijdige en onevenwichtige voeding GEMATIGDHEID = binnen 1 groep de praktische aanbevelingen respecteren  teveel is teveel 3 basisprincipes van een evenwichtige voeding

8 Wat bevindt zich in de watergroep? –water, koffie, thee, bouillon of een lichte soep, light frisdranken –toevoegingen van suiker, melk horen in de andere groepen thuis Waarom heb je de watergroep nodig? –water = onmisbaar voor ons lichaam Wat met andere dranken? –vruchtensap levert ook vit.C => fruitgroep –melk levert o.a. calcium en vit. B2 => melkproducten –groentesap, groentesoep leveren vit. en mineralen => groentengroep –frisdranken, alcoholische dranken, energiedranken leveren naast vocht enkel suiker en alcohol => restgroep Behoefte per dag? –1, 5 liter drinken in normale omstandigheden –meer drinken bij sport, warm weer, … (verhoogde transpiratie) Variatie –water heeft de voorkeur: afwisseling kan door koffie, …

9 Wat bevindt zich in de groep graanproducten en aardappelen? –aardappelen –graanproducten: brood, deegwaren, rijst, ontbijtgranen, bulghur,... Waarom heb je deze groep nodig? –aanbreng van de helft van de aanbevolen energiebehoefte via zetmeel –voedingsvezels, plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen Waarop letten? –Voedingsvezels  volle graanproducten hebben de voorkeur –vetten: mogelijk onder verborgen vorm aanwezig Behoefte per dag? –3 à 5 gekookte aardappelen –5 à 12 sneden (bruin) brood  volkoren en vetarme producten hebben de voorkeur

10 vezels helpen ons te beschermen tegen bepaalde types kanker b.v. dikke darmkanker betere darmtransit minder kans op constipatie (verstopping) vergroot het verzadigingsgevoel (vermageringsdieet!) verbetert het bloedsuikermeta- bolisme (diabetici !) gunstige invloed op cholesterolgehalte (vnl. fruit en groenten) Voedingsvezels komen van nature voor in plantaardige producten volle graanproducten - bruine broodsoorten - bruine rijst - volkoren deegwaren - volkoren ontbijtgranen aardappelen bij voorkeur gekookte aardappelen peulvruchten - tuinbonen - witte en bruine bonen - gedroogde erwten - linzen groenten bij voorkeur verse of diepvriesgroenten fruit bij voorkeur vers Voedingsvezels

11 Wat bevindt zich in de groentengroep? –verse groenten, diepvries groenten zonder room,... –blikgroenten, groentesoep, groentesap, groenten uit glas, diepvriesgroenten met room Waarom heb je de groentengroep nodig? –Koolhydraten, voedingsvezels, mineralen, vitamines, vocht Waarop letten? –toevoegingen van vet (bereidingsvet, room) –zout: groentesap, blikgroenten, groenten uit glas, groentesoep Behoefte per dag? –300 gram per dag –voorstel: 100 g rauwkost g bereide groenten Variatie –!!! I.f.v. vitamines en mineralen: verschillen qua groentesoort –TIP: groenten kan je bij elk eetmoment gebruiken

12 300 gram groenten per dag = 2 middelgrote tomaten = 1 tomaat + 5 eetlepels gekookte wortelen = 1 klein bordje rauwkost met enkele blaadjes sla, 5-tal schijfjes tomaat, 2 eetlepels komkommers en 4 eetlepels gekookte princessebonen = 3 eetlepels gekookte bloemkool + 3 eetlepels gekookte broccoli + 4 eetlepels gekookte wortelen = 10 eetlepels gekookte rode kool + een bordje rauwkost Enz. 300 gram groenten eten: hoe doe je dat?

13 Wat bevindt zich in de fruitgroep? –Vers fruit, diepvries fruit, gedroogd fruit –blikfruit, vruchtenmoes, vruchtensap Waarom heb je de fruitgroep nodig? –Enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitamines, mineralen, water Waarop letten? –Toevoegingen van vetstoffen en suiker –voedingsvezels: b.v. zeer laag in vruchtensap –fruit is geen groentevervanger –fruit eten bij warme maaltijd: ! groenten niet vergeten Behoefte per dag? –2 à 3 stuks vers fruit

14 Wat bevindt zich in de groep melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten? –magere en halfvolle melk, yoghurt, karnemelk, magere kaas –volle melk- en yoghurtproducten, chocomelk, gesuikerde karnemelk, vette kaassoorten –naar de restgroep: roomijs, sojadesserts zonder calciumverrijking Waarom heb je de groep melkproducten nodig? –belangrijkste bron van calcium –eiwitten –vitamines B: meer specifiek vitamine B2 Waarop letten? –Vetgehalte  kies voor magere of halfvolle producten –aanbreng van calcium en vitamine B2 Behoefte per dag? –3 - 4 glazen (halfvolle) melk = ml –1 - 2 sneden (magere) kaas = g

15 Wat bevindt zich in deze groep? –mager vlees, vis, peulvruchten, sojaproducten, eieren, mycoproteïne, noten –halfvette en vette vleessoorten, conserven op olie Waarom heb je deze groep nodig? –eiwitten –mineralen zoals ijzer en zink + vitamines Waarop letten? –vetgehalte: bron van verborgen vetten + toevoegingen –zoutgehalte: vleeswaren ! –bij het gebruik van vervangproducten: combinaties –peulvruchten (gedroogde erwten, bruine en witte bonen, linzen) niet verwarren met groenten Behoefte per dag? –100 g per dag is voldoende (niet geldig voor noten)

16 Wat bevindt zich in deze groep? –Smeervet: met verlaagd vetgehalte, minarine, margarine,(halfvolle) boter –Bereidingsvet: olie, margarine, boter, frituurolie, frituurvet Waaom heb je deze groep nodig? –energie –essentiële vetzuren –vetoplosbare vitamines: vit.A, D en E Waarop letten? –Producten rijk aan onverzadigde vetzuren hebben de voorkeur –gebruikte hoeveelheid: matigen Behoefte per dag? –Een mespunt smeervet per snede brood –1 eetlepel bereidingsvet per persoon

17 Zichtbaar vetVerborgen vet productGram vet/100 gram kcal/100 gram productGram vet/100 gram Kcal/100 gram Olie Bak- en braadvet boter Light boter Margarine Minarine Smeervet met verlaagd vetgehalte Slagroom Room 35% Light room (20% vet) roomijs , Vet vlees Mager vlees Vette vleeswaren Magere vleeswaren Kaas, 45+ Kaas, 20+ (light) Volle melk Chips Chocolade Croissant Koek en gebak Gemiddelde energie-aanbeveling voor volwassen: ± 2000 kcal/dag Gemiddelde aanbeveling voor vetten voor volwassenen: 60 – 70 g vet/dag Vetten

18 Verzadigde vetzuren (meestal van dierlijke oorsprong): in vlees, zuivel, eieren, boter en gehard plantaardig vet Onverzadigde vetzuren, enkelvoudig of meervoudig (meestal van plantaardige oorsprong, uitzondering is VIS): in vis, oliën, margarines en minarines rijk aan onverzadigde vetzuren Verzadigde vetzuren versus onverzadigde vetzuren

19 Wat bevindt zich in de restgroep? –Suikerrijke producten: frisdranken, confituur, suiker, energierijke dranken –vetrijke producten: chips, mayonaise, room, croissant –vetrijk + suikerrijk: choco, chocolade, koek en gebak, roomijs –producten met alcohol: bier, wijn, … –andere Heb je deze groep nodig? –NEEN = toemaatje dat strikt genomen niet nodig is in een evenwichtige voeding –vaak onevenwichtige aanbreng van vetten en suikers met weinig tot geen vitamines, mineralen en voedingsvezels Behoefte per dag –TIP: beperk het gebruik uit deze groep tot 1 item per dag

20 Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graanproducten. We eten te weinig voedingsvezels, de helft t.o.v. de aanbeveling. 92 % van de bevolking denkt voldoende groenten te eten. Drink veel water en melkproducten. We drinken te weinig. We nemen te weinig calcium in ! Watergroep omvat water, koffie, thee en bouillon. Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten zijn de voornaamste bron van calcium. We mogen MEER eten en drinken VAN

21 Matig het gebruik van vet, suiker en zout. Vetten eten we reeds vaak onder verborgen vorm uit de verschillende groepen van de voedingsdriehoek. 100 gram per dag is voldoende. MATIG het gebruik van:

22 Ingrediënten: Magere yoghurt, vruchten 8,5 % (abrikozen, mango's, aardbeien, bosvruchten, boomgaardvruchten), voedingsgelatine, zoetmiddelen: aspartaam (bevat phenylalaline), vruchtenaroma, bewaarmiddel in het fruit: E202 Lijst van ingrediënten in dalende volgorde van gewicht: yoghurt komt in dit product meer voor dan vruchten en dan.... Energiewaarde Koolhydraten Vetten Eiwitten koel bewaren: max. 6°C Bijzondere bewaarvoorschriften nettogewicht: 1 kg e (8x125g) e = gewicht binnen een zekere marge Ten minste houdbaar Tot: 6/99 Minimale houdbaarheidsdatum Benaming van de voedingstoffen Voedingswaarde Gemiddelde voedingswaarde per 100 g 150kJ/36 kcal 5g sporen-traces 4g Gehalte aan voedingstoffen per 100 gram product Het etiket: lees het!

23 Producten met elkaar vergelijken Voedingswaarde per verpakkingseenheid Etikettering in de praktijk

24 Wist je dat 30 minuten per dag bewegen je al een gezondheidsvoordeel geeft Bewegen wil niet zeggen je te pletter lopen, maar wandelen, rustig fietsen, de trap nemen i.p.v. de lift, laat de auto staan en neem de fiets, …. Dit is matig intensief bewegen. Pas bewegen toe in je dagelijkse levensstijl, op weg naar school of naar het werk, enz. Bewegen geeft je energie!

25 TIPS 5 voedingstips Eet gevarieerd Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graanproducten Matig het gebruik van vlees, vet, suiker en zout Drink veel water en melkproducten Eet regelmatig en niet meer dan 5 x per dag 5 gezondheidstips Neem voldoende maal’tijd’ Was steeds je handen voor je eet of eten bereidt Lees de verpakkingen Hou je gewicht op het juiste peil Neem regelmatig lichaamsbeweging Kies de trap in plaats van de lift, fiets of wandel naar het werk of naar school.

26 Genieten met mate ≠ alles laten ? Houd u aan 1 glaasje alcohol per dag Kies voor magere producten Zorg zo reeds voor uw gewicht 10% minder lichaamsgewicht levert u immers heel wat gezondheidsvoordelen op Laat u leiden door het etiket Kies de trap in plaats van de lift Groenten, fruit, bruin brood en aardappelen hoef je nooit te laten Besluit


Download ppt "Bewust, gezond en lekker!. Bewustwording Maar we eten toch gezond!?!"

Verwante presentaties


Ads door Google