De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VKS als brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt De Vlaamse kwalificatiestructuur in perspectief 10-02-2012.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VKS als brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt De Vlaamse kwalificatiestructuur in perspectief 10-02-2012."— Transcript van de presentatie:

1 VKS als brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt De Vlaamse kwalificatiestructuur in perspectief 10-02-2012

2 Inhoud Uitdagingen op de arbeidsmarkt Welke rol kan VKS daarbij spelen? Bruggen onderwijs-arbeidsmarkt Stellingen

3 Uitdagingen 1. Red Alert voor de arbeidsmarkt Knelpuntberoepen Groeiende onderwijskloof Zwakke positie kort- en middengeschoolden Stijgende scholingsgraad vs. ongekwalificeerde uitstroom Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt kan beter Vergrijzing

4 Uitdagingen 2. Evoluties en vaststellingen Beroepen veranderen en verdwijnen Van baanzekerheid naar loopbaanzekerheid  elk talent aanboren  constante nood aan competentie- ontwikkeling Witte raven vind je niet, die vorm je SAMEN!

5 Uitdagingen: beleidscontext EU2020  Vl. Hervormingsprogramma: ongekwalificeerde uitstroom  5,2% 47% van de 30- tot 34-jarigen diploma hoger onderwijs Agenda for new skills and jobs Brugge Communiqué: aantrekkelijk, kwaliteitsvol, arbeidsmarktrelevant, toegankelijk, flexibel beroepsonderwijs VIA De lerende Vlaming Beleidsnota’s en -brieven onderwijs en werk

6 Welke rol kunnen de VKS en de erkende beroepskwalificaties spelen om deze uitdagingen aan te gaan?

7 Bruggen tussen onderwijs en arbeidsmarkt Competentiegerichte benadering van loopbanen Verbetering aansluiting onderwijs- arbeidsmarkt prezi.com/fxkl06bwwu2u/vks-als-brug-tussen-onderwijs-en-arbeidsmarkt

8 Welke rol kunnen de VKS en de erkende beroepskwalificaties spelen om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan? 1. De erkende beroepskwalificaties zullen ervoor zorgen dat opleidingen in het onderwijs die naar deze kwalificaties leiden, inhoudelijk beter afgestemd zijn op wat de arbeidsmarkt vraagt.

9 zien de meerwaarde van de erkende beroepskwalificaties duidelijk in. 2a. Sector- organisaties 2b. Onderwijs- verstrekkers 2c. Werk- gevers Welke rol kunnen de VKS en de erkende beroepskwalificaties spelen om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan?

10 3. De erkende beroepskwalificaties zullen ervoor zorgen dat toekomstige noden op de arbeidsmarkt vlugger vertaald zullen worden naar het onderwijs. Welke rol kunnen de VKS en de erkende beroepskwalificaties spelen om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan?

11 4. De erkende beroepskwalificaties zijn een instrument om de ongekwalificeerde uitstroom te laten dalen. Welke rol kunnen de VKS en de erkende beroepskwalificaties spelen om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan?

12 5. De erkende beroepskwalificaties zijn een stimulans voor leerkrachten/ opleiders in kwalificerende beroeps- opleidingen om nog beter te verkennen wat de arbeidsmarkt vraagt en om hun lessen/opdrachten/… nog beter vanuit een arbeidsmarktrealiteit in te vullen. Welke rol kunnen de VKS en de erkende beroepskwalificaties spelen om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan?

13 Dank u! Els Van de Walle

14 15u00Thematische parallelsessie 2 Workshop 1 > Peter Paul Rubens (2 e verdieping) Workshop 2 > Pieter Bruegel (3 e verdieping) Workshop 3 > Jan Van Eyck (3 e verdieping) Workshop 4 > Antoon Van Dyck (2 e verdieping) Workshop 5 > Valerius De Saedeleer (2 e verdieping)


Download ppt "VKS als brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt De Vlaamse kwalificatiestructuur in perspectief 10-02-2012."

Verwante presentaties


Ads door Google