De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers? Dr Marga Ocké Centrum voor Voeding en Gezondheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers? Dr Marga Ocké Centrum voor Voeding en Gezondheid."— Transcript van de presentatie:

1 De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers? Dr Marga Ocké Centrum voor Voeding en Gezondheid

2 M Ocke – De voeding van 50-plussers 2 Inhoud Informatie voedselconsumptiepeilingen Consumptie van voedingsmiddelen Inname voedingsstoffen en relatie tot aanbevelingen Belang van plantaardige producten voor inname voedingsstoffen Veranderingen over de tijd Conclusies

3 M Ocke – De voeding van 50-plussers 3 Het voedingspeilingsysteem voor 2000 VCP I : 1987/1988 VCP II : 1992 VCP III: 1997/1998 Opzet:  1 x per vijf jaar een bevolkingsbrede peiling  Ca mensen van 1 jaar en ouder, zelfstandig wonend  2-dagen voeding opschrijven

4 M Ocke – De voeding van 50-plussers 4 Het voedingspeilingsysteem na 2000 Opvolgen van signalen Specifieke producten Voedingsstatus Specifieke groepen Jonge kinderen Zwangeren Ouderen Etnische groepen Determinanten van voedingsgedrag Algemene bevolking Continu 7-69-jarigen Signalering

5 M Ocke – De voeding van 50-plussers 5 50-plussers in het voedingspeilingsysteem na 2000: resultaten nog niet beschikbaar Opvolgen van signalen Specifieke producten Voedingsstatus Specifieke groepen 2009: 70+ zelfstandig wonend en in instellingen Determinanten van voedingsgedrag Algemene bevolking Continu vanaf maart 2007 (resultaten 2010/2011) 7-69-jarigen Signalering

6 M Ocke – De voeding van 50-plussers 6 Enkele kenmerken van 50-plussers in VCP-3 (1997/1998) mannenvrouwen n=454n=285n=96n=512n=236n=196 Leeftijd (jr) Lengte (cm) Gewicht (kg)81,778,478,071,872,370,5 Dieet (%) Supplementen (%)

7 M Ocke – De voeding van 50-plussers 7 Prevalentie van overgewicht bij 50-plussers in VCP-3

8 M Ocke – De voeding van 50-plussers 8 Gemiddelde consumptie van groenten en fruit (gram/dag) in VCP-3 tov de aanbevelingen mannenvrouwen n=454n=285n=96n=512n=236n=196 Groenten Consumptie Aanbeveling Fruit Consumptie Aanbeveling200

9 M Ocke – De voeding van 50-plussers 9 Gemiddelde consumptie van brood en aardappelen/rijst/pasta/peulvruchten (gram/dag) in VCP-3 tov de aanbevelingen mannenvrouwen n=454n=285n=96n=512n=236n=196 Brood Consumptie Aanbeveling Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten Consumptie Aanbeveling

10 M Ocke – De voeding van 50-plussers 10 Gemiddelde consumptie van melk en vis (gram/dag) in VCP-3 tov aanbevelingen mannenvrouwen n=454n=285n=96n=512n=236n=196 Melk(prod) Consumptie Aanbeveling Vis Consumptie Aanbeveling

11 M Ocke – De voeding van 50-plussers 11 Gemiddelde consumptie van tussendoortjes (gram/dag) in VCP-3 mannenvrouwen n=454n=285n=96n=512n=236n=196 Gebak en koek Suiker en snoep Noten en snacks Energie uit tussendoortjes (kcal) Aanbeveling (kcal)

12 M Ocke – De voeding van 50-plussers 12 Gemiddelde consumptie van sojaproducten (gram/dag) in VCP-3 mannenvrouwen n=454n=285n=512n=236 Consumptie totale populatie 2112 % gebruikers10483 Consumptie gebruikers

13 M Ocke – De voeding van 50-plussers 13 Inname van energie (kcal) door 50-plussers in VCP-3 MannenVrouwen kcal

14 M Ocke – De voeding van 50-plussers 14 Bijdrage (%) van macrovoedingsstoffen aan de energieinneming voor jarigen in VCP-3 Mannen 2486 kcalVrouwen 1867 kcal Inname van verzadigde vetzuren is te hoog (aanbeveling <10 energieprocent)

15 M Ocke – De voeding van 50-plussers 15 Het voedingspatroon van 50-plussers in VCP-3 tov de Richtlijnen Goede Voeding - I Overgewicht/obesitas >50% van 50-plussers Zout: obv urineonderzoek inname: circa 9 gram/dag aanbeveling: 6 gram /dag Verzadigd vet: inname: en% aanbeveling: <10 en% gemiddeld te hoog Voedingsvezel: inname: gram aanbeveling: gram gemiddeld te laag

16 M Ocke – De voeding van 50-plussers 16 Het voedingspatroon van 50-plussers in VCP-3 tov de Richtlijnen Goede Voeding - II Vitamines: in het algemeen in overeenstemming met aanbevelingen uitzondering 1. foliumzuur inneming 250 µ g aanbeveling 300 µ g uitzondering 2: vitamine D inneming 50+ jarigen: circa 3,5 µg voor vrouwen en 5 µg voor mannen Aanbeveling: 10 µg voor jaar ; 15 µg voor 70+ jarigen

17 M Ocke – De voeding van 50-plussers 17 Gemiddelde bijdrage van aardappelen aan voedingsstoffen voor mannen jaar in VCP-3

18 M Ocke – De voeding van 50-plussers 18 Gemiddelde bijdrage van brood aan voedingsstoffen voor mannen jaar in VCP-3

19 M Ocke – De voeding van 50-plussers 19 Gemiddelde bijdrage van fruit aan voedingsstoffen voor mannen jaar in VCP-3

20 M Ocke – De voeding van 50-plussers 20 Gemiddelde bijdrage van groente aan voedingsstoffen voor mannen jaar in VCP-3

21 M Ocke – De voeding van 50-plussers 21 Belangrijke verschuivingen in de voeding van 50-plussers tussen Meer Melk (producten) Snacks Samengestelde gerechten

22 M Ocke – De voeding van 50-plussers 22 Belangrijke verschuivingen in de voeding van 50-plussers tussen Minder Aardappelen Fruit Gebak en koek Vlees

23 M Ocke – De voeding van 50-plussers 23 Wat eten we morgen?

24 Gezondheidsverlies doordat voedselconsumptie en gewicht niet voldoen aan de aanbeveling Bron: Ons eten gemeten, 2004

25 Conclusie – voedingsadviezen voor senioren Eet gevarieerd en met mate (beweeg!) Beperk energierijke tussendoortjes Eet meer plantaardige producten: groente, fruit, bruin/volkorenbrood Eet regelmatig (vette) vis Kies voor magere soorten van vetten, zuivel en vlees (vleesvervangers) Beperk zoutgebruik/consumptie zoute producten Ivm vitamine D: voldoende zonlicht; halvarine; zuivel, supplementen

26 M Ocke – De voeding van 50-plussers 26 Voor wie meer wil weten......

27 M Ocke – De voeding van 50-plussers 27 uestions ? Dank voor uw aandacht


Download ppt "De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers? Dr Marga Ocké Centrum voor Voeding en Gezondheid."

Verwante presentaties


Ads door Google