De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HET BELANG VAN FRUIT IN EEN GEZONDE VOEDING Casteele Maria Januari 2008.

Verwante presentaties


Presentatie over: "HET BELANG VAN FRUIT IN EEN GEZONDE VOEDING Casteele Maria Januari 2008."— Transcript van de presentatie:

1 HET BELANG VAN FRUIT IN EEN GEZONDE VOEDING Casteele Maria Januari 2008

2

3 1.Situering van fruit in de voedingsdriehoek Donkergroene vakje Donkergroene vakje 2 à 3 porties per dag 2 à 3 porties per dag Variatie: zoveel mogelijk verschillende soorten Variatie: zoveel mogelijk verschillende soorten Goede bron van vocht: water Goede bron van vocht: water Geen vetten Geen vetten Geen eiwitten Geen eiwitten Veel Kh, vitamines, mineralen en vezels Veel Kh, vitamines, mineralen en vezels Weinig calorieën: 50 kcal per stuk gemiddeld Weinig calorieën: 50 kcal per stuk gemiddeld

4 2.Samenstelling van fruit Koolhydraten Fructose, glucose en saccharose: rekening houden met de Kh! Fructose, glucose en saccharose: rekening houden met de Kh! Fructose = trage suiker: 100 gr fruit bevat gemiddeld 10 gr Kh 1 stuk fruit vb 1 appel = 125 gr = 12.5g Kh = 1 Khportie alle fruit bevat suiker!! Alle fruitsap ook!! Fructose = trage suiker: 100 gr fruit bevat gemiddeld 10 gr Kh 1 stuk fruit vb 1 appel = 125 gr = 12.5g Kh = 1 Khportie alle fruit bevat suiker!! Alle fruitsap ook!! Laag glycemische index Laag glycemische index

5 Vitamines : vitamines in fruit: effectiever dan vitamines ingenomen via een supplement Vit C : -Anti-oxidantia: beschermen tegen de veroudering van de cellen en tegen kanker Vit C : -Anti-oxidantia: beschermen tegen de veroudering van de cellen en tegen kanker -verhoogt de weerstand tegen infecties -verbetert de longfunctie Vit E: krachtig anti-oxidans Vit E: krachtig anti-oxidans Vit B9 = Foliumzuur: Vit B9 = Foliumzuur: –Verminderde kans om Alzheimer te krijgen –Nodig bij ontwikkeling van de baby: hersenen

6 Anti-oxidanten Alle chemische reacties die in ons lichaam plaatsvinden maken gebruik van zuurstof die we inademen. Alle chemische reacties die in ons lichaam plaatsvinden maken gebruik van zuurstof die we inademen. Vrije radicalen worden gevormd Vrije radicalen worden gevormd Bij te hoge dosis zijn ze giftig Bij te hoge dosis zijn ze giftig Verdedigingssysteem: anti-oxidanten Verdedigingssysteem: anti-oxidanten Taak : vrije radicalen die we teveel hebben vernietigen Taak : vrije radicalen die we teveel hebben vernietigen Te veel vrije radicalen OF te weinig anti-oxidanten leidt tot een slecht functioneren van ons lichaam Te veel vrije radicalen OF te weinig anti-oxidanten leidt tot een slecht functioneren van ons lichaam Doet zich voor bij bepaalde ziektes, ouder worden of door een onevenwichtige voeding Doet zich voor bij bepaalde ziektes, ouder worden of door een onevenwichtige voeding Elke kleur(stof) staat voor verschillende anti-oxidanten Elke kleur(stof) staat voor verschillende anti-oxidanten Bevinden zich meer in de schil dan eronder Bevinden zich meer in de schil dan eronder

7 Mineralen Kalium: preventie van hypertensie Kalium: preventie van hypertensie –banaan (400 mg/100 g), kiwi( 331mg), druiven(210mg), sinaasappel(150mg), peer(150mg), appel (120mg) Magnesium: Magnesium: –Bloeddrukverlagend –Ontwikkeling van diabetes type 2 afremmen

8 Vezels onverteerbare stoffen onverteerbare stoffen Geven een voldaan gevoel na de maaltijd => minder drang om daarna nog iets te nemen: grotere verzadiging Geven een voldaan gevoel na de maaltijd => minder drang om daarna nog iets te nemen: grotere verzadiging Vertragen de voedselpassage in de darm: daardoor wordt de suiker slechts langzaam in het bloed opgenomen Vertragen de voedselpassage in de darm: daardoor wordt de suiker slechts langzaam in het bloed opgenomen Fruit : lage glycemische index Fruit : lage glycemische index Helpen om de cholesterolwaarden in het bloed te verminderen Helpen om de cholesterolwaarden in het bloed te verminderen Zorgen voor een goede stoelgang: obstipatie en aambeien Zorgen voor een goede stoelgang: obstipatie en aambeien Beschermen tegen allerlei soorten kanker vnl. colonkanker Beschermen tegen allerlei soorten kanker vnl. colonkanker Knabbeleffect: snellere verzadiging Knabbeleffect: snellere verzadiging Vezelrijke voeding = vetarme voeding Vezelrijke voeding = vetarme voeding

9 3. Indeling van fruit Vers fruit Vers fruit Fruit in blik Fruit in blik Fruit in diepvries Fruit in diepvries Gedroogd fruit Gedroogd fruit Fruitsap Fruitsap Fruitmoes Fruitmoes Gekonfijt fruit Gekonfijt fruit Fruitsiropen Fruitsiropen

10 Vers fruit Overal te koop: los, verpakt Overal te koop: los, verpakt goed gerijpt, vers seizoensfruit goed gerijpt, vers seizoensfruit Fruit van verschillende kleuren Fruit van verschillende kleuren Nieuwe fruitsoorten Nieuwe fruitsoorten Om fruit te laten rijpen: in een fruitschaal of papieren zak: samen met appels en bananen: deze produceren ethyleengas, dat versnelt het rijpingsproces van de andere vruchten Om fruit te laten rijpen: in een fruitschaal of papieren zak: samen met appels en bananen: deze produceren ethyleengas, dat versnelt het rijpingsproces van de andere vruchten

11 Fruitsoorten Aardbei Aardbei Ananas Ananas Abrikozen Abrikozen Appels: astma Appels: astma Avocado: bevat goede vetten Avocado: bevat goede vetten Banaan Banaan Bessen, bramen Bessen, bramen Carambola Carambola Citroen Citroen cranberries cranberries

12 Druiven Druiven Frambozen Frambozen Grapefruit: Grapefruit: Kersen Kersen Kiwi: green/ gold Kiwi: green/ gold Lithi’s Lithi’s Mandarijn Mandarijn Mango’s Mango’s Meloen, cavaillon, watermeloen Meloen, cavaillon, watermeloen

13 Nectarine Nectarine Passievruchten Passievruchten Peren Peren Pruimen Pruimen Perziken Perziken Sharon Sharon Sinaasappels SinaasappelsNoten: –Pindanoten, pistachenoten, walnoten: weinig kh, veel vetten : 27 % –Kastanjes: veel Kh: 1 portie= 30 gr, weinig vetstof

14 Fruit in blik/plastieken potjes Gesteriliseerd: fruit is dus zachter geworden, lange bewaarduur Gesteriliseerd: fruit is dus zachter geworden, lange bewaarduur Op siroop : licht of zware siroop: bevatten dus veel suiker Op siroop : licht of zware siroop: bevatten dus veel suiker Op eigen sap: geen suiker toegevoegd Op eigen sap: geen suiker toegevoegd Met zoetstoffen: geen suiker toegevoegd, wel zoetstof Met zoetstoffen: geen suiker toegevoegd, wel zoetstof Vb. Fruit Express (Del Monte) 16 g Kh; Dole (17gr Kh); Frutapura (Olvarit): 13.6 g Kh Vb. Fruit Express (Del Monte) 16 g Kh; Dole (17gr Kh); Frutapura (Olvarit): 13.6 g Kh

15 fruit op siroop KcalKh Abrikoos Ananas7719 Druif8222 Fruitcocktail Peer Perzik Mirabel7718.5

16 Fruit op sap KcalKH abrikoos378.4 Ananas6516 Perzik5312 Delhaize, Del Monte, Dolé GB, Prodia

17 Fruit in diepvries Meestal los ingevroren Meestal los ingevroren Verschillende soorten Verschillende soorten Zonder suiker toegevoegd Zonder suiker toegevoegd Gemakkelijk te portioneren Gemakkelijk te portioneren geen afval geen afval Snelle bereiding Snelle bereiding Lang houdbaar Lang houdbaar Niet steeds duurder Niet steeds duurder Rode bessen, frambozen, tropisch fruit, … Rode bessen, frambozen, tropisch fruit, …

18 Gedroogd fruit water is weg, laten uitkoken, natuurlijke s. water is weg, laten uitkoken, natuurlijke s. Veel suikers in een klein volume=>veel kh Veel suikers in een klein volume=>veel kh best mijden: (of in beperkte hoeveelheid) best mijden: (of in beperkte hoeveelheid) Gedroogd fruit is kleverig: veel suiker- tandheelkundige behoren ze tot de categorie: snoep Gedroogd fruit is kleverig: veel suiker- tandheelkundige behoren ze tot de categorie: snoep 1Khp = 1Khp = –Pruimen = 2 stuks –Vijg = 1 1/2 stuks –Dadel = 3 stuks –Abrikoos = 2 stuks –Rozijnen = 30 stuks

19 Soort fruit KcalEKh Abrikoos Appel2661,565 Vijg Rozijn dadel Banaan346185

20 Fruitsap Niet vergelijken met een volledige vrucht Niet vergelijken met een volledige vrucht Veel minder of geen vezels Veel minder of geen vezels Niet geschikt als vochtaanbrenger Niet geschikt als vochtaanbrenger Bevat snelle suiker: te gebruiken bij een hypo Bevat snelle suiker: te gebruiken bij een hypo Vlugge stijging van suiker in het bloed Vlugge stijging van suiker in het bloed Aanbrenger van vitaminen: vit C Aanbrenger van vitaminen: vit C Zelf persen: liefst direct opdrinken omwille van vit C verlies Zelf persen: liefst direct opdrinken omwille van vit C verlies In fles, brik: bevat steeds een grote hoeveelheid suiker = limonade of cola In fles, brik: bevat steeds een grote hoeveelheid suiker = limonade of cola –Zonder toegevoegde suiker –Met toegevoegde suiker 125 ml ongezoet fruitsap = 1 Khp 125 ml ongezoet fruitsap = 1 Khp

21 Soorten fruitsap Per 100 ml fruitsap Sinaasappelsap42 kcal = 10.5 g suiker Sinaasappelsap42 kcal = 10.5 g suiker Citroensap 8 kcal = 2 g suiker Citroensap 8 kcal = 2 g suiker Pompelmoessap 37 kcal = 9 g suiker Pompelmoessap 37 kcal = 9 g suiker Appelsap44 kcal = 11 g suiker Appelsap44 kcal = 11 g suiker Ananassap51 kcal = 13 g suiker Ananassap51 kcal = 13 g suiker Druivensap65 kcal = 16 g suiker Druivensap65 kcal = 16 g suiker Multifruit47 kcal = 12 g suiker Multifruit47 kcal = 12 g suiker

22 Cranberrysap (= klein rode bessen) - vb. Ocean Spray, Terschellinger cranberry - In Noord-Amerika en canada - Gebruikt bij blaasontstekingen: 300 ml/dag - Veel vit C - Veel anti-oxidanten - Brakke smaak: daarom wordt veel suiker toegevoegd - Cranberrysap zonder suiker, met zoetstoffen: Ocean spray light(sucralose), terschellinger Cranberry ongezoet

23 Knorr Vie Mengsel van fruitsap en groentesap Mengsel van fruitsap en groentesap Per flesje van 100 ml: 200 g groenten en fruit Per flesje van 100 ml: 200 g groenten en fruit 50% van de dagelijkse behoefte aan groenten en fruit 50% van de dagelijkse behoefte aan groenten en fruit Smaak en voedingswaarde worden goed bewaard: gebruik van speciale technieken Smaak en voedingswaarde worden goed bewaard: gebruik van speciale technieken Geen toevoeging van extra suiker,vet, zout, kleurstoffen en bewaarstoffen Geen toevoeging van extra suiker,vet, zout, kleurstoffen en bewaarstoffen 4 verschillende smaken 4 verschillende smaken Per flesje: 65 – 80 kcal Per flesje: 65 – 80 kcal –14 tot 16 gr Kh= 1 grote khportie –1.5 g vezel (gewoon vruchtensap: 0.2g)

24 Fruit2day : HERO Per flesje : 2 porties fruit = 100 % van de dagelijkse portie Per flesje : 2 porties fruit = 100 % van de dagelijkse portie 200 ml 200 ml Vloeibaar fruit met daarin echte stukjes fruit: 50 % vruchtensap en 50 % vruchtenpuree: je moet nog kauwen Vloeibaar fruit met daarin echte stukjes fruit: 50 % vruchtensap en 50 % vruchtenpuree: je moet nog kauwen Zonder toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en kleurstoffen Zonder toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en kleurstoffen 5 smaken: aarbei-sinaasappel ananas-banaan mango-perzik framboos-druif 5 smaken: aarbei-sinaasappel ananas-banaan mango-perzik framboos-druif Sinaasappel-zwarte bes Samenstelling: per flesje Samenstelling: per flesje –Kh : 13.3 g x 2 = 26.6 g Kh –Kcal : 55 kcal x 2 = 110 kcal –Vezels : 1.1 g x 2 = 2.2 g vezel

25 FRUIT Squeezer Optifit (Aldi): groenten- en fruitsap Optifit (Aldi): groenten- en fruitsap 50 % v.d. dagelijks aanbevolen portie 50 % v.d. dagelijks aanbevolen portie 4 x 100 ml 4 x 100 ml 2 verschillende smaken: 2 verschillende smaken: –Aardbei-appel-wortel Samenstelling: Samenstelling: –Kh : 13 g Kh –Kcal: 59 kcal

26 Fruitmoes Abrikozenmoes 119 kcal 29 gr Kh Appelmoes7919 Appelmoes verlaagd suiker Perzikenmoes10024 Pruimenmoes13430 Rabarbermoes9623.5

27 Fruit’n Fun Fruitmoes (Aldi): zakjes van 90 gram Fruitmoes (Aldi): zakjes van 90 gram Multifruit Multifruit Samenstelling: Samenstelling: Kh : 15 g Kh : 15 g Kcal: 66 kcal Kcal: 66 kcal

28 Gekonfijt fruit Gedroogd in de zon, door uitkoken van fruit, toevoeging van suiker Gedroogd in de zon, door uitkoken van fruit, toevoeging van suiker Hogere voedingswaarde dan gewoon fruit Hogere voedingswaarde dan gewoon fruit Door mindere aanwezigheid van water Door mindere aanwezigheid van water Nutriënten verloren Nutriënten verloren Appel, banaan, abrikoos, ananas, rozijn, cranberry Appel, banaan, abrikoos, ananas, rozijn, cranberry

29 Fruitsiropen Bevatten heel veel suiker Bevatten heel veel suiker Grenadinesiroop, citroensiroop, enz… Grenadinesiroop, citroensiroop, enz… Siroop met 0 % suiker: Siroop met 0 % suiker: vb Teisseire : limoen, rode bessen, grenadine, munt, ice tea, framboos-citrus + zoetstof + zoetstof

30 4. Fruit verwerken Confituur Confituur Fruitcoulis Fruitcoulis Milkshake Milkshake Smoothie: drankje van verschillende gepureerde vruchten Smoothie: drankje van verschillende gepureerde vruchten Ijslolly’s Ijslolly’s Fruitsalade of fruitsaté Fruitsalade of fruitsaté Fruit in drank : sangria, als versiering Fruit in drank : sangria, als versiering Fruit in groentesalades verwerken Fruit in groentesalades verwerken

31 Confituur Gewone conf: 1 kg fruit + 1 kg suiker = 60% suiker Gewone conf: 1 kg fruit + 1 kg suiker = 60% suiker Gezoet met fructose: Sanoform (58 %) Gezoet met fructose: Sanoform (58 %) Met minder suiker: Effi (40 %) Met minder suiker: Effi (40 %) Zonder toegevoegde suiker: Tutti Frutti (40 %) Zonder toegevoegde suiker: Tutti Frutti (40 %) Gezoet met maltitol: niet meerekenen als Kh Gezoet met maltitol: niet meerekenen als Kh Gezoet met sucralose: niet meerekenen als Kh Gezoet met sucralose: niet meerekenen als Kh Gezoet met tagatose: niet meerekenen als Kh Gezoet met tagatose: niet meerekenen als Kh Bevat slechts 5 % suiker Bevat slechts 5 % suiker

32 Confituur zelf bereiden Ben: 1 zakje pectine (gelfix 2, pec plus) 1 kg vers of diepgevroren fruit Energievrij zoetmiddel naar smaak : aspartame, tagatose, saccharine,… Ber: fruit wassen en in stukjes snijden fruit koken tot moes Strooi er de pectine over en laat 1 minuut, al roerend doorkoken Neem van het vuur en breng op smaak met het zoetmiddel Giet alles onmiddellijk over in goed schoongemaakte jampotten Doe ze goed vol en doe er onmiddellijk een cellofaan of deksel op Bewaar dit fruitbeleg in de koelkast Eens geopend, is het nog 1 week houdbaar

33 ConfituurKcalKhPolyolenSuikers 1 khwaarde Gewone conf g Sanoform (Aldi) Nieuwe samenstelling 40 Tutti-frutti (AD) g Effi g Damhert Delhaize max; 5 % suiker met maltitol Verwaarloosbaar Prodia (aardbei) Verwaarloosbaar Céréal glucoControl (aardbei) sucralose3.0Verwaarloosbaar Linessa (Lidl) g Damhert tagatose (aardbei) Nuradia (aardbei) tagatose3.4Verwaarloosbaarverwaarloosbaar

34 5. Tips om meer fruit te eten Fruit aankopen, vers en verschillende soorten Fruit aankopen, vers en verschillende soorten Minder gekende of tropische soorten Minder gekende of tropische soorten Fruit bij het ontbijt, fruit als schijfjes op de boterham Fruit bij het ontbijt, fruit als schijfjes op de boterham Vruchtenmoes op je brood Vruchtenmoes op je brood Fruit als tussendoortje Fruit als tussendoortje Fruit als dessert bij middagmaal, of avondmaal Fruit als dessert bij middagmaal, of avondmaal Verse fruitsalade maken van rijp fruit Verse fruitsalade maken van rijp fruit Vruchtencoulis serveren bij ijs Vruchtencoulis serveren bij ijs Fruit als aperitiefhapje vb. anansstukjes, kers, kiwi,… Fruit als aperitiefhapje vb. anansstukjes, kers, kiwi,… Meng vers fruit in uw yoghurt, cornflakes, milkshakes Meng vers fruit in uw yoghurt, cornflakes, milkshakes

35 Gebruik fruit bij uw vlees-, vis- en wildgerechten: appels, peer, abrikozen, mango’s: geeft een zoetzure smaak aan je gerecht Gebruik fruit bij uw vlees-, vis- en wildgerechten: appels, peer, abrikozen, mango’s: geeft een zoetzure smaak aan je gerecht Gedroogde vruchten als tussendoortje of versnapering Gedroogde vruchten als tussendoortje of versnapering Zet de fruitschaal op een goed zichtbare plaats, binnen handbereik Zet de fruitschaal op een goed zichtbare plaats, binnen handbereik Fruit van verschillende kleuren: aardbei= rood; oranje- geel: nectarine, sinaasappel; groen= kiwi. blauw-paars: pruimen. wit=banaan Fruit van verschillende kleuren: aardbei= rood; oranje- geel: nectarine, sinaasappel; groen= kiwi. blauw-paars: pruimen. wit=banaan Als geschenk = een mand vol fruit Als geschenk = een mand vol fruit Citroensap invriezen : ijsblokjes voor in een aperitief, frisdrank, water of saus Citroensap invriezen : ijsblokjes voor in een aperitief, frisdrank, water of saus Als je vruchtenmoes eet bij de warme maaltijd, vergeet dan ook niet om die dag ook nog groenten te eten en hoeveelheid Kh mee te tellen Als je vruchtenmoes eet bij de warme maaltijd, vergeet dan ook niet om die dag ook nog groenten te eten en hoeveelheid Kh mee te tellen

36 Redenen om geen of weinig fruit te eten?? NEEN Vers fruit is duur: kijk naar de aanbiedingen per week Vers fruit is duur: kijk naar de aanbiedingen per week tekort aan vitamine: supplement van dokter tekort aan vitamine: supplement van dokter Prijs afhankelijk van het aanbod : seizoenfruit is goedkoper Prijs afhankelijk van het aanbod : seizoenfruit is goedkoper Fruit in blik, glas, diepvries Fruit in blik, glas, diepvries Zelf schillen en snijden van fruit is goedkoper dan voorgesneden fruitsalades Zelf schillen en snijden van fruit is goedkoper dan voorgesneden fruitsalades Fruit bederft snel: kleine porties kopen Fruit bederft snel: kleine porties kopen Fruit is zo onhandig, kliederig: bep. fruitsoorten schillen, anderen kan men uit het vuistje eten; op voorhand gesneden fruit in een doosje (+ citroensap) Fruit is zo onhandig, kliederig: bep. fruitsoorten schillen, anderen kan men uit het vuistje eten; op voorhand gesneden fruit in een doosje (+ citroensap) Lust geen fruit : proeven, herhaaldelijke keren Lust geen fruit : proeven, herhaaldelijke keren

37 Laxerend of stoppend fruit? Laxerend fruit ( vezels, fructose, polyolen, granen die de receptoren stimuleren) : Laxerend fruit ( vezels, fructose, polyolen, granen die de receptoren stimuleren) : –Pruimen –Rode vruchten –Rabarber –Vijgen –Pompelmoes –Peer –Abrikoos Stoppen diarree(pectine): Stoppen diarree(pectine): –Appel (geraspt) –Kweepeer –Abrikoos –banaan

38 6.Fruit in de diabetesvoeding Bevat steeds suiker uitzondering: citroen, limoen en rabarber Bevat steeds suiker uitzondering: citroen, limoen en rabarber Groot verschil tussen de soorten onderling Groot verschil tussen de soorten onderling Fruit met weinig suiker => de portie die je mag nemen is groter dan fruit die veel suiker bevat Fruit met weinig suiker => de portie die je mag nemen is groter dan fruit die veel suiker bevat Koolhydraatporties toekennen aan fruit Koolhydraatporties toekennen aan fruit Max 12.5 gram Kh = 1 koolhydraatportie Max 12.5 gram Kh = 1 koolhydraatportie aanbevolen in gezonde voeding = diabetesvoeding : min 2 stuks per dag aanbevolen in gezonde voeding = diabetesvoeding : min 2 stuks per dag Verkleint de kans op hart- en vaatziekten Verkleint de kans op hart- en vaatziekten

39 Koolhydraatporties van fruit 300 g veenbessen 300 g veenbessen 250 g aardbei, stekelbes, rode bes, watermeloen 250 g aardbei, stekelbes, rode bes, watermeloen 200 g bosbessen, braambessen, frambozen, guave, sterfruit, zwarte bessen 200 g bosbessen, braambessen, frambozen, guave, sterfruit, zwarte bessen 125 g abrikozen, appel, kiwi, mandarijn, meloen, morellen, nectarine, passievrucht, peer, perzik, pomelo, pompelmoes, pruimen, sinaasappel, tangerine, ugli, kruisbessen, blauwe bessen 125 g abrikozen, appel, kiwi, mandarijn, meloen, morellen, nectarine, passievrucht, peer, perzik, pomelo, pompelmoes, pruimen, sinaasappel, tangerine, ugli, kruisbessen, blauwe bessen 100 g verse ananas, cavaillon, cherimoya, kersen, papaja, tamarillo 100 g verse ananas, cavaillon, cherimoya, kersen, papaja, tamarillo 75 g kumquat, mango, lychee, verse vijgen 75 g kumquat, mango, lychee, verse vijgen 70 g granaatappel 70 g granaatappel 65 g sharon 65 g sharon ½ banaan ½ banaan 8 druiven 8 druiven (125 ml fruitsap: vers of in glas/brik : waarbij geen suiker toegevoegd is) (125 ml fruitsap: vers of in glas/brik : waarbij geen suiker toegevoegd is)

40 Initiatieven Tutti frutti: wekelijkse fruitbedeling op school: fruitmoeders Tutti frutti: wekelijkse fruitbedeling op school: fruitmoeders Reclame via krant, TV, grote warenhuizen, tijdschriften, verenigingen Reclame via krant, TV, grote warenhuizen, tijdschriften, verenigingen LOGO’S LOGO’S

41 Besluit Fruit is onmisbaar / moet dagelijks/ in een gezonde voeding, min 2 x per dag Fruit is onmisbaar / moet dagelijks/ in een gezonde voeding, min 2 x per dag –Vitaminen –vezels Bevat Kh => meetellen Bevat Kh => meetellen Het stuk fruit in zijn geheel opeten Het stuk fruit in zijn geheel opeten –Vezels –Minder snelle opname suikers Fruit verkleint de kans op hart- en vaatziekten Fruit verkleint de kans op hart- en vaatziekten Fruit helpt om gewicht te controleren Fruit helpt om gewicht te controleren Fruit bevordert een gezonde en regelmatige stoelgang Fruit bevordert een gezonde en regelmatige stoelgang

42 Bananenmousse: 2 personen Ben : 1 kleine banaan, 125 g magere platte kaas, sap van ½ citroen, 1 eiwit en 1 eetlepel strooizoetstof (aspartame) Ben : 1 kleine banaan, 125 g magere platte kaas, sap van ½ citroen, 1 eiwit en 1 eetlepel strooizoetstof (aspartame) Ber: Ber: Snij de banaan in stukken en plet ze of mix ze samen met het citroensap en de platte kaas, en de zoetstof. Snij de banaan in stukken en plet ze of mix ze samen met het citroensap en de platte kaas, en de zoetstof. Klop het eiwit tot schuim en voeg voorzichtig aan het banaanmengsel toe. Verdelen over 2 coupes. Versieren met een schijfje overgehouden banaan. Onmiddellijk opdienen. Klop het eiwit tot schuim en voeg voorzichtig aan het banaanmengsel toe. Verdelen over 2 coupes. Versieren met een schijfje overgehouden banaan. Onmiddellijk opdienen. Vruchtenbavarois: 4 personen Ben : 350 g seizoensfruit: (aardbeien, frambozen, cavaillon, peer, ananas, mango,…), 50 ml halfvolle melk, 5 g gelatine, zoetmiddel naar smaak, 125 g magere platte kaas Ben : 350 g seizoensfruit: (aardbeien, frambozen, cavaillon, peer, ananas, mango,…), 50 ml halfvolle melk, 5 g gelatine, zoetmiddel naar smaak, 125 g magere platte kaas Ber: Ber: Pureer het fruit. Laat de gelatine weken in koud water. Pureer het fruit. Laat de gelatine weken in koud water. Warm de melk op en laat hierin de uitgeknepen gelatine smelten. Warm de melk op en laat hierin de uitgeknepen gelatine smelten. Roer het fruit, de plattekaas, de zoetstof en de melk ( met gelatine) goed om. Giet het mengsel in een met koud water omspoelde vorm en laat opstijven in de koelkast. (24u) of in de diepvriezer (2-3u). Ontvorm op een dienschotel en versier met stukjes fruit. Roer het fruit, de plattekaas, de zoetstof en de melk ( met gelatine) goed om. Giet het mengsel in een met koud water omspoelde vorm en laat opstijven in de koelkast. (24u) of in de diepvriezer (2-3u). Ontvorm op een dienschotel en versier met stukjes fruit.

43 Rode vruchtenpudding: 2 personen Ben: 180 g frambozen, 180 g aardbeien, 1 dl water, stukjes citroenschil, 1 eetlepel maïszetmeel, 60 magere platte kaas Ben: 180 g frambozen, 180 g aardbeien, 1 dl water, stukjes citroenschil, 1 eetlepel maïszetmeel, 60 magere platte kaas Ber: Ber: Snij de schoongemaakte aardbeien in stukjes Snij de schoongemaakte aardbeien in stukjes Pocheer alle fruit in water samen met de citroenschil. Pocheer alle fruit in water samen met de citroenschil. Bind met het aangemaakt maïszetmeel. Bind met het aangemaakt maïszetmeel. Haal de citroenschil eruit en breng op smaak met zoetmiddel. Haal de citroenschil eruit en breng op smaak met zoetmiddel. Laat de vla afkoelen en verdeel over 2 schaaltjes. Breng de witte kaas op smaak met wat zoetmiddel en verdeel hem net voor het opdienen over de puddinkje. Laat de vla afkoelen en verdeel over 2 schaaltjes. Breng de witte kaas op smaak met wat zoetmiddel en verdeel hem net voor het opdienen over de puddinkje. Peren met vanillevla: 2 personen Ben: 1 peer, 11/2 dl water, citroensap, 11/2 dl melk, 1 eetlepel vanillepuddingpoeder, 1 tabletje zoetstof, een weinig geraspte sinaasappelschil Ben: 1 peer, 11/2 dl water, citroensap, 11/2 dl melk, 1 eetlepel vanillepuddingpoeder, 1 tabletje zoetstof, een weinig geraspte sinaasappelschil Ber: Ber: Schil de peer, pocheer de helften in het water met enkele druppels citroensap en 1 tabletje zoetmiddel. En schik ze in de schoteltjes. Schil de peer, pocheer de helften in het water met enkele druppels citroensap en 1 tabletje zoetmiddel. En schik ze in de schoteltjes. Voeg de melk bij het pocheervocht en breng aan de kook. Bind het vocht met het aangemaakte puddingpoeder en werk af met een weinig geraspte sinaasappelschil en zoetmiddel. Giet de vla over de halve peren. Voeg de melk bij het pocheervocht en breng aan de kook. Bind het vocht met het aangemaakte puddingpoeder en werk af met een weinig geraspte sinaasappelschil en zoetmiddel. Giet de vla over de halve peren.

44 Rode vruchtenmousse met Philadelphia : 4 personen Ben: 250 g Philadelphia light, 250 g diepgevroren rode vruchten, 100 g suiker te vervangen door 10 g Canderel of 100 g maltitol of 75 g Tagatesse (nieuwe zoetstof) Ben: 250 g Philadelphia light, 250 g diepgevroren rode vruchten, 100 g suiker te vervangen door 10 g Canderel of 100 g maltitol of 75 g Tagatesse (nieuwe zoetstof) Ber:Mix de Philadelphia samen met de zoetstof en de diepgevroren rode vruchten tot een luchtige massa. Ber:Mix de Philadelphia samen met de zoetstof en de diepgevroren rode vruchten tot een luchtige massa. Giet het mengsel in kleine kommetjes. Giet het mengsel in kleine kommetjes. Perzikencompote: 4 personen Ben: 4 perziken (zonder schil en pit), 1 klp zoetstof, 1 eetlp gehakte basilicum, 12 frambozen Ben: 4 perziken (zonder schil en pit), 1 klp zoetstof, 1 eetlp gehakte basilicum, 12 frambozen Ber: Pel de perziken en snij ze in stukken. Voeg een klein beetje water en wat zoetstof toe en kook ze zacht tot puree. Haal van het vuur en voeg de basilicim en de frambozen toe. Laat koud worden in de koelkast. Ber: Pel de perziken en snij ze in stukken. Voeg een klein beetje water en wat zoetstof toe en kook ze zacht tot puree. Haal van het vuur en voeg de basilicim en de frambozen toe. Laat koud worden in de koelkast.

45 Frisse smoothie: (4 personen) Ben: 500 ml yoghurt, 250 g aardbeien, 2 perziken, ijsblokjes. Ber: Ber: Doe de yoghurt in een kom of een blender. Spoel het fruit en schil de perziken. Snij de aardbeien en de perziken in stukjes. Voeg het fruit bij de yoghurt. Mix het geheel. Giet de smoothie in glazen. Serveer met een ijsblokje indien je de smoothie extra koud wil. Doe de yoghurt in een kom of een blender. Spoel het fruit en schil de perziken. Snij de aardbeien en de perziken in stukjes. Voeg het fruit bij de yoghurt. Mix het geheel. Giet de smoothie in glazen. Serveer met een ijsblokje indien je de smoothie extra koud wil. Kiwisorbet: 2 personen Ben: 2 kiwi’s, 150 ml magere yoghurt, ½ citroen, zoetmiddel Ben: 2 kiwi’s, 150 ml magere yoghurt, ½ citroen, zoetmiddel Ber: Ber: Schil de kiwi’s en snij in stukken. Mix de kiwi’s samen met het sap van ½ citroen en de yoghurt. Breng op smaak met zoetsof. Breng het mengsel over in een diepvrieskom en laat stijf worden in het vriesvak. Klop het mengsel na 1 uur even op en laat verder vriezen. Dien de sorbet op versierd met schijfjes kiwi. Schil de kiwi’s en snij in stukken. Mix de kiwi’s samen met het sap van ½ citroen en de yoghurt. Breng op smaak met zoetsof. Breng het mengsel over in een diepvrieskom en laat stijf worden in het vriesvak. Klop het mengsel na 1 uur even op en laat verder vriezen. Dien de sorbet op versierd met schijfjes kiwi.

46 DANK VOOR UW AANDACHT ZIJN ER NOG VRAGEN ? Maria Casteele


Download ppt "HET BELANG VAN FRUIT IN EEN GEZONDE VOEDING Casteele Maria Januari 2008."

Verwante presentaties


Ads door Google