De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo."— Transcript van de presentatie:

1 Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo Pinot noir Wat is het verschil tussen al die druiven? Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Kan ik van rode druiven witte wijn maken? Meer weten? Loop dan nu dit hoofdstuk door. Wat is het verschil tussen al die druiven? Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Kan ik van rode druiven witte wijn maken? Meer weten? Loop dan nu dit hoofdstuk door.

2 Hoeveel druiven … merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo Pinot noir Er bestaan duizenden druivenrassen. Jaarlijks komen hier nog enkele bij door kruising of ontdekkingen. Voordat de wijn bij jou op tafel staat, gaat er een ingewikkeld proces aan vooraf… als we de kenners moeten geloven. Voor een deel is dat waar, maar laat je niet afschrikken! Je perst een hoeveelheid druiven tot sap, doet er een beetje gist bij en voilà… er is wijn. Er bestaan duizenden druivenrassen. Jaarlijks komen hier nog enkele bij door kruising of ontdekkingen. Voordat de wijn bij jou op tafel staat, gaat er een ingewikkeld proces aan vooraf… als we de kenners moeten geloven. Voor een deel is dat waar, maar laat je niet afschrikken! Je perst een hoeveelheid druiven tot sap, doet er een beetje gist bij en voilà… er is wijn.

3 Smaakfactoren Natuurlijk komt er wel iets meer bij kijken, de bereidingswijze heeft invloed op de kwaliteit en smaak van de wijn. (gerijpt op eikenhout of niet) Maar het karakter van de wijn wordt vooral bepaald door de druif, de bodem en het klimaat. Hierdoor verschillen de wijnen van elkaar. Een wijn uit een koel klimaat zal over het algemeen meer zuren hebben dan een wijn uit een warm klimaat, al is het dezelfde druif. In de volgende hoofdstukken gaan we hier dieper op in! Natuurlijk komt er wel iets meer bij kijken, de bereidingswijze heeft invloed op de kwaliteit en smaak van de wijn. (gerijpt op eikenhout of niet) Maar het karakter van de wijn wordt vooral bepaald door de druif, de bodem en het klimaat. Hierdoor verschillen de wijnen van elkaar. Een wijn uit een koel klimaat zal over het algemeen meer zuren hebben dan een wijn uit een warm klimaat, al is het dezelfde druif. In de volgende hoofstukken gaan we hier dieper op in!

4 Druiven,steeltjes en pitten
Wist je trouwens dat het vruchtvlees van een druif wit is en dat je dus van een rode druif ook een witte wijn kunt maken wanneer je de schillen niet mee gist! De schillen, steeltjes en pitten bevatten looizuur (tannine) en geven de rode wijnen vaak een stroef mondgevoel. Bij witte wijnen gisten de schillen, steeltjes en pitten niet mee en zal je deze stroefheid niet ervaren. Wist je trouwens dat het vruchtvlees van een druif wit is en dat je dus van een rode druif ook een witte wijn kunt maken wanneer je de schillen niet mee gist! De schillen, steeltjes en pitten bevatten looizuur (tannine) en geven de rode wijnen vaak een stroef mondgevoel. Bij witte wijnen gisten de schillen, steeltjes en pitten niet mee en zal je deze stroefheid niet ervaren.

5 Smaak door rijping Hout en wijn vormen een onafscheidelijk partnerschap zou je denken. Het hout geeft aroma’s aan de wijn en deze vermengen zich langzaam met de al aanwezige aroma’s. Desondanks moet er een evenwicht ontstaan: als de wijn te lang in een houten wijnvat blijft, overvleugelt het hout de oorspronkelijke aroma’s in de wijn. Daarom zal de meeste wijn juist niet op een houten vat lageren, maar ontstaan de zwoele warme aroma’s juist door het warme klimaat en de druif zelf.

6 Fles maten Quart/Piccolo 0,20L Demi 0,375L Bouteille 0,75L Magnum 1,5L
Tot slot wordt er gebotteld in de verschillende inhoudsmaten: Quart/Piccolo 0,20L Demi 0,375L Bouteille 0,75L Magnum 1,5L Jéroboam 3L Réhoboam 4.5L Méthusalem 6L Salmanazar 9L Balthazar 12L Nebukadnezar 15L Melchior 18L Tot slot wordt er gebotteld in de verschillende inhoudsmaten: Quart/Piccolo0,20L , Demi 0,375L , Bouteille0,75L , Magnum1,5L , Jéroboam3L, Réhoboam4.5L Méthusalem6L , Salmanazar9L , Balthazar12L, Nebukadnezar15L, Melchior18L

7 OPDRACHT Wil je meer te weten komen over dit hoofdstuk, ga dan direct naar het Game learning programma in het hoofdmenu. In het volgende hoofdstuk behandelen we: Druiven en regio’s en zien we wat de jaarkalender van de wijnboer is. Opdracht: Bezoek onze Facebook pagina via de website Wijntraining-Online: Vertel ons wat je van het programma vindt tot nu toe! De leukste, de meest originele… ontvangt en uitnodiging voor de wijnreis naar Valencia! Ik zeg DOEN!!


Download ppt "Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo."

Verwante presentaties


Ads door Google