De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

KBC wijnclub december 2013 GRENACHE Jan Peuskens en André Verhaegen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "KBC wijnclub december 2013 GRENACHE Jan Peuskens en André Verhaegen."— Transcript van de presentatie:

1 KBC wijnclub december 2013 GRENACHE Jan Peuskens en André Verhaegen

2 Waarom Grenache ? Wereldwijd meest aangeplante rode wijndruif Vaak gebruikt in blends Rode, witte, rosé als zoete wijnen Wijnen zijn meestal zacht, full-bodied met weinig zuren Geeft zowel krachtige als vlot drinkbare wijnen

3 Waar ? Thuisland = Zuidelijke Middelandse zee (mediterraan) NO-Spanje : Navarra (Priorat) en Rioja Z-Frankrijk : Côtes du Rhône (Languedoc – Roussillion) Sardinië : meest aangeplante druif Australië : Barossa Valley Californië : Rhône Rangers

4 Historiek – afkomst ? Spaanse origine (oostkust) In de Middeleeuwen naar Frankrijk Na phylloxera in Rioja, heraanplant met Grenache (winterhard, gemakkelijk te enten). Ook zo in Zuid- Frankrijk.

5 Belang van de Grenache Wereld : ha Frankrijk : ha Spanje : ha Sardinië : ha Italië : ha (Veneto) Californië : ha Châteauneuf-du-Pape : ¾ van de oppervlakte van de aangeplante druiven (5% voor Syrah)

6 Kenmerken Benaming : Grenache Noir, Grenache Blanc, Grenache Gris, Grenache Poilu Synoniemen: Cannonau (Sadinië), Garnatxa (Spanje), Alicante (Frankrijk),… Typisch : – Warm en droog klimaat : late rijping, veel suiker en hoog alcohol. – Is robuust, veel groeikracht en productief, gevoelig voor ziektes – Volle rode wijn, weinig zuren, kruidig rijp fruit (zoete aardbei aroma) – Geen verouderingspotentieel, vandaar gemend met Tempranillo in Spanje en Syrah/Mourvèdre in Frankrijk Kwaliteit : – Bij hoge rendementen lichte kleur – Beste resultaten bij lage rendementen en juiste bodem (een VDN of gestructureerde wijnen) – Beste kwaliteit op keienbodem Culinair : door de zachte tannine passend bij de meeste gerechten

7 Wat gaan we proeven ? Navarra Somontano Carinena Calatayud Sardinië Châteauneuf-du-Pape Côtes de Rhône Profiel Grenache blanc Aroma : kruidig, floraal, citrus Smaak : harmonieus, lage zuurtegraad Profiel Grenache noir Robijn tot granaatrood Aroma : aardbei, framboos, zoete zwarte kers, peper, bramen, Aanvullend: gebrande noten, leer, koffie, vijgen, zwarte olijven Sappige tot krachtige structuur, ronde en versmolten tannines

8 Volgende degustatie : 50 e ! Bordeaux Donderdag 20 Februari 2014 – Leuven Donderdag 27 Februari 2014 – Leuven Vrijdag 21 Februari Gent


Download ppt "KBC wijnclub december 2013 GRENACHE Jan Peuskens en André Verhaegen."

Verwante presentaties


Ads door Google