De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011

Verwante presentaties


Presentatie over: "Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011"— Transcript van de presentatie:

1 Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011
Wijngilde Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011

2 Proeven van wijn 2 functies :
Voor u zelf nagaan welke wijn er voor u staat, met als voornaamste doel : zoveel mogelijk genieten van deze godendrank De wijn dermate leren beschrijven dat iemand anders aan de hand van uw beschrijving de betreffende wijn precies zou moeten kunnen herkennen.

3 door kleur, geur en smaak
HOE PROEVEN ? door kleur, geur en smaak

4 KLEUR Wijn behoort helder te zijn
De diepte van de kleur kan variëren van heel licht tot heel donker De viscositeit : (zie de traanvorming) is gecorreleerd aan het alcohol- en suikergehalte. Eigenlijk is het de glycerol die bepalend is. Witte wijn kan jong bleek, licht geel met groene nuances hebben, bij oudere witte wijn verandert de kleur van strogeel naar goudkleurig, dit is ook afhankelijk van de druivensoort Dessertwijnen : intens geel tot oranje bij verouderen Rode wijnen : paars tot robijnrood, bij verouderen : bruinere tinten

5 GEUR Onderverdeling in aroma’s (jonge wijnen) en boeket (gerijpte wijnen) Bij jonge wijnen kan de geur zich nog niet prijs geven : daarom gaan we even met het glas walsen Bij oudere wijnen : de geuren zijn meestal direct present. Tip : als er nog een duidelijk onderscheid is tussen de geur voor en nà het walsen heeft de wijn nog bewaarpotentieel

6 SMAAK Juist zoals bij de geur zal men aan de hand van zijn impressies de wijn zo goed mogelijk proberen te beschrijven : we behelpen ons daarbij met te verwijzen naar herkenbare geuren of smaken : bloemen, vruchten, tabak, koffie, leder, chocolade We proberen onze zintuigen dan ook zo neutraal mogelijk te houden : in de omgeving geen parfums of tabaksrook (geur), geen koffie of chocolade (smaak)

7 SMAAK Onze tong kan 4 smaken herkennen : Zoet : op de tongpunt
Zout : vooraan de tongranden (niet van toepassing voor ons) Zuur : achteraan de tongranden Bitter : achteraan in het midden

8 SMAAK Het voorgaande was de oude theorie, die nu voorbijgestreefd is.
Gans de tong kan alle smaken herkennen, maar de densiteit van de smaakpapillen zijn niet éénvormig over de tong verspreid Zoals het oog slechts een instrument is en wij zien met onze hersenen, smaken wij niet met onze tong maar met de hersenen Ondertussen zijn er een vijfde smaak (umami) en zelfs een zesde smaak aangetoond.

9 DRUIVENRASSEN – BORDEAUX
Cabernet sauvignon : zwarte bessen, veel kleur en fruit, tannines, houtlagering is verrijkend Cabernet franc : rood fruit met soms accenten van groene paprika Merlot : rood fruit, minder tannines, snellere rijping Petit Verdot : veel kleur, concentratie en pittigheid Malbec : idem, maar ook weinig gebruikt in BX

10 DRUIVENRASSEN - CDR Syrah : stoer, krachtig, concentratie, diepe kleur, stevig fruit, kruidigheid Carignan : veel kleur, veel tannines, veel zuren met weinig verfijning Cinsault : mediterraan ras : lichte, zachte en aromatische wijnen, fruit en soepelheid Grenache : veel alcohol, gevoelig aan oxidatie, veel kleur, fruit, tannines, warmte, kleur en rondheid Mourvèdre : veel alcohol en tannines Beide laatsten geven rijke wijnen : veel fruit, kleur, tannines, mondvullend

11 Algemene klimatologie voor een perfect wijnjaar
1/vroegtijdige en snelle bloei : vruchtbaarheid en homogene rijping 2/begin waterstress bij vruchtzetting : kleine bessen, toekomstige tanninerijkdom (beide vragen een zachte lente met niet teveel regen ) 3/duidelijke groeistop vd wijnplant voor verkleuring vd druiven (véraison) ( is bindend voor het wijnjaar : groeistop van de wijnplant voor de kleurzetting vraagt relatief droge maand juli, ondergronden met weinig waterreserves en uitgebreid bladerdek voor een sterke verdamping) 4/volledige rijping door optimaal functioneren vh groen tot aan oogst : geen groeiheropstart (gematigd warme en zonnige maand augustus en begin september en genoeg vochtigheid voor fotosynthese zonder groeiheropstart vd twijgen) 5/zachte weersomstandigheden tijdens oogst (oogst bij koele nachten en milde dagtemperaturen, stabiel hogedrukgebied vd Azoren in sept en okt )

12 Algemene klimatologie voor een perfect wijnjaar
1/ en 2/ vragen een zachte lente met niet teveel regen 3/ is bindend voor het wijnjaar : groeistop van de wijnplant voor de kleurzetting vraagt relatief droge maand juli, ondergronden met weinig waterreserves en uitgebreid bladerdek voor een sterke verdamping 4/gematigd warme en zonnige maand augustus en begin september en genoeg vochtigheid voor fotosynthese zonder groeiheropstart vd twijgen 5/oogst bij koele nachten en milde dagtemperaturen, stabiel hogedrukgebied vd Azoren in sept en okt

13 2008 : perfect wijnjaar ? 1/ Lente : regenachtig en grijs van maart tot midden juni, wat voorjaarsvorst 2/ late en verstoorde bloei 3/ zonnige en droge maand juli : perfect 4/matige maand augustus voldeed gedeeltelijk aan de voorwaarden 5/de oogstmaand was schitterend 2008 was geen exceptioneel jaar maar beslist een goed jaar door punt 3/ en 5/

14 Hoe weet je dat een wijn kan bewaard worden ?
KLEUR : paarse kleur, een bruine kleur duidt op evolutie GEUR : gesloten, maar na walsen complex hoe groter de variatie tussen de stilstaande fase en de fase na het walsen, hoe beter het bewaarpotentiëel SMAAK : een duidelijke aanwezigheid van tannines is een garantie

15 Het verschil Bordeaux : Kleur : donkerrood tot en met purpere tinten
Geur : zwart fruit (bos-, braambes, cassis) rood fruit (aalbessen,aardbeien) vanille, zoethout,chicorei, groene pepers, cederhout, wat munt Smaak : fijne tannines, zwart en rood fruit, ondersteund door vanille. Bij veel Merlot blauwe pruimen

16 Het verschil COTES DU RHONE :
Kleur : donkerrood tot en met purpere tinten, soms zelfs inktzwart Geur : peper, truffel, zwart fruit, wildgeuren, viandé (rood vlees), viooltjes, braam, bosbessen Smaak : bij veel Syrah : fluweelachtig ondanks kracht bij veel Mourvèdre : veel kruidigheid, volle afdronk, Veel tannines, kracht, vlezig in de mond, laurier

17 DE DEGUSTATIE 1e confrontatie GIGONDAS CUVEE PRESTIGE
DOMAINE GRAND ROMANE PIERRE AMADIEU 2008 CHATEAU CHARMAIL 2008, HAUT-MEDOC

18 DOMAINE GRAND ROMANE 2008 CEPAGES : - grenache - syrah - mourvédre
ALCOHOL : 14,50 % RIJPING OP VAT : 12 – 18 maand BEWAARPOTENTIEEL : meer dan 10 jaar

19 Château Charmail

20

21 CHATEAU CHARMAIL 2008 Haut-Medoc Cabernet Sauvignon Blend
Rijping op vat 18 maand Bewaarpotentieel : meer dan 10 jaar Speciale manier van vinifiëren : macération pelliculaire à froid : de druiven worden na de pluk onmiddellijk afgekoeld om elke fermentatie te onderdrukken : betere ontwikkeling van de anthocyanes en tannines

22 LE PLAN VERMEERSCH Sinds 2000 heeft Dirk Vermeersch het domein Le Plan in de Côtes du Rhône aangekocht Afkomstig van Schilde bij Antwerpen Domein is slechts 5 hectaren groot Er wordt biologisch geteeld Opbrengst : slechts 26 hl/ha Geen filtering

23 Grand terroir Syrah Le Plan
16 % Alcoholgehalte Rijping op vat 12 – 18 maand Bewaarpotentiëel : 5 – 10 jaar

24

25

26 CHATEAU CLAUZET 2007 Saint-Estèphe Cabernet sauvignon blend 13 %
Rijping op vat : 12 maand Bewaarpotentiëel : 5 – 10 jaar Stijl : één woord : ‘ELEGANTIE’

27 CHATEAU CLAUZET Sinds juni 2003 : Cru Bourgeois Superior
Het domein bestaat uit 35 percelen 1997 : 10 ha, heden : 24 ha Cépages : CS 55 %, M 40%, CF 2 %, Petit Verdot 3¨% Leeftijd wijngaard : 30 – 40 jaar Oenoloog : José Bueno, werkte bij Mouton-Rothschild (23 jaar) Eigenaar : een Belgische Baron

28 AOC Château Pomys 2008 Saint-Estephe Cru Bourgeois
Producent : François Arnaud Cépages : CS 60 %, M 30 %, CF10 % Kleur, geur, smaak : …..

29 CHATEAU POMYS 2008 PROEFIMPRESSIES :
Uitzicht : kersenrood met licht geëvolueerde rand, heel doorschijnend, fijne tranenband Neus : aanvankelijke jong rood fruit (framboos, kers), dat wat hout en vanille met rijpere fruitaroma’s, evolutie naar een fijne koffie-aroma Smaak : cassis, bosbes,veenbes,discreet kruidig met cacaobittertje, zuurtegraad en molligheid reeds goed versmolten met fijne peperige tannine Afdronk : 7 à 8 sec

30 CROZES-HERMITAGE 2008 ‘silène’ Producent : Jean Louis Chave
Cépage : 100 % syrah Noordelijke Rhône Behoort tot de top

31 CROZES-HERITAGE 2008 SILENE
PROEFIMPRESSIES : Druif : 100% syrah Uitzicht : diep karmijnrood, helder en goed doorschijnend, vrij vettige tranenband Neus : geurige krieken op alcohol, pruim, typisch viooltjesaroma, warm kruidig na walsen, wat pels na evolutie Mond : sappig rood fruit, mineraal en licht gerookt met een rijke kruidige finale (zoethout, tijm, laurier), tintelend frisse aciditeit, heel wat concentratie en elegante goed verweven tannines, 7 à 8 sec afdronk

32 Chateau Calon 2008 Saint-Georges-St.Emilion
Cépages : M 80 %, 10 % CF, 9 % CS, 1 % Malbec Wijnstokken : 35 jaar oud Producent : Jean-Noël Boidron

33 CHATEAU CALON 2008 PROEFIMPRESSIES :
Uitzicht : helder granaatrode kleur, goed doorschijnend met heldere spiegel, vol aflopende tranen Neus : rijp rood fruit (kers, bosbes), discreet vanille, wat kruidnagel en kreupelhout, evolueert naar gebrande toe Smaak : licht animaal (marinade,pels), rijpe kers, kruidnagel, chocolade, goed versmolten smaken met een juiste balans (zuur, tannines) Afdronk : 7 à 8 sec

34 Coudoulet de Beaucastel 2008
Producent : Château de Beaucastel, Perrin , Chateauneuf du Pape Cépages : mourvèdre 30 %, Grenache 30 %, Cinsault 20 %, Syrah 20 % De mourvèdre beschermt tegen oxidatie, de grenache geeft een warm gevoel van rijp fruit en een volmondigheid, Syrah zorgt voor de kruidigheid, Cinsault zorgt voor de zachtheid en het speciaal boeket 70 Ha 50 jaar oude ranken Opbrengst : max 30 hl/ha Ondergrond : alpine diluvium (grote keien : galets) Vatrijping : 12 maand Na botteling blijft de wijn nog één jaar op het kasteel voor verkoop

35 Coudoulet de Beaucastel
Vinificatie : De cepages worden apart geplukt en gevinifieerd De druiven worden eerst opgewarmd tot 80 ° en dan gekoeld tot 20 ° Dan volgt een 12 dagen maceratie Het sap wordt afgeleid en de most wordt nog eens geperst in een pneumatische wijnpers Het sap wordt dan 12 maand in eiken barrels gerijpt na eiwitklaring Nadien nog 1 jaar flesrijping

36 COUDOULET DE BEAUCASTEL 2008
PROEFIMPRESSIES : Uitzicht : kersenrood, schitterend en doorschijnend, rijkelijk tranend Neus : aantrekkelijke open neus van rood fruit (aardbei, framboos, wat gekonfijte kers), na walsen kruidige accenten, laurier, zoethout, finaal cacao en fijn leder Smaak : sappig fruit, mineraal en romig zacht, een afgeronde fluweelzachte tannine in balans met het zuur, vers gebrande koffie Afdronk : 8 sec

37 Commanderij Brussel Indien je deze avond niet goed vond, zeg het ons Indien je hem de moeite waard vond, zeg het tegen je vrienden en breng ze mee !

38 TOEMAATJE ….


Download ppt "Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011"

Verwante presentaties


Ads door Google