De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Introductieavond voor bestuursleden Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Introductieavond voor bestuursleden Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep."— Transcript van de presentatie:

1 Introductieavond voor bestuursleden Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep

2 Een Scoutinggroep is geen bedrijf, maar een vereniging met vrijwilligers. Hoe zorg je ervoor dat de neuzen van de vrijwilligers dezelfde kant op wijzen? Hoe voorkom je dat de Scoutinggroep stuurloos is en enkel op korte termijn acteert (brandjes blussen)? Hoe krijg je antwoord op vragen zoals: Hoe gaan we om met het veranderende gedrag van jeugdleden? Hoe kunnen we de groei van de vereniging stimuleren? Hoe kunnen we onze financiële situatie verbeteren? Hoe waarborgen we de kwaliteit van ons spelaanbod?

3 Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep Zorg voor draagvlak binnen de vereniging. Een papieren tijger die in de ladekast verdwijnt is nutteloos. Beleidsvorming is geen eenmalige actie, maar een continue cyclus. Verkrijg inzicht in de kernwaarden van de vereniging. Beleidsplan

4 Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep Interne analyse (wat hebben we in huis?) Kwaliteit van het spelaanbod Kwaliteit van het spelmateriaal Kwaliteit van de accomodatie(s) Kwaliteit van de communicatie (intern en extern) Kwaliteit van de kaderleden Kwaliteit van het bestuur Financiële situatie Etc.

5 Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep Externe analyse (waar hebben we mee te maken?) Jeugdleden en ouders Andere verenigingen (concurrentie) De regio Scouting Nederland De Gemeente Goede doelen Omstanders clubgebouw Etc.

6 Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep SWOT analyse Sterke punten -Clubgebouw op een goede locatie -Zowel land- als waterspeltakken Zwakke punten -Geen bevers -Weinig gekwalificeerde leiding Kansen -Nieuwe woonwijk in de buurt -Het aantal kinderen in de stad neemt toe Bedreigingen -Het aantal kinderen wat op Scouting gaat neemt af -Er zijn veel verenigingen in onze omgeving

7 Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep Missie Wij willen mensen in een veilige en toegankelijke omgeving samenbrengen, ze plezier laten beleven en ze laten samenwerken. Hierbij staan voor ons de omgang met elkaar, het buitenleven en de verantwoordelijkheid voor onszelf en elkaar centraal. Visie Om onze missie te verwezenlijken, zijn wij een Scoutinggroep die: een veilige, stabiele en toegankelijke omgeving aanbiedt; waarde hecht aan verantwoordelijkheden en dit actief toepast in de structuur en activiteiten; een afwisselend spelaanbod aanbiedt volgens de spelvisies van Scouting Nederland; betrokken is bij de maatschappij. Doelstellingen (speerpunten) Opsomming van doelstellingen die een bijdrage leveren aan geformuleerde missie en visie.


Download ppt "Introductieavond voor bestuursleden Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep."

Verwante presentaties


Ads door Google