De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Joke Van Hamme – Bethanie Kortrijk Wouter Vanclooster - Oranjehuis

Verwante presentaties


Presentatie over: "Joke Van Hamme – Bethanie Kortrijk Wouter Vanclooster - Oranjehuis"— Transcript van de presentatie:

1 Joke Van Hamme – Bethanie Kortrijk Wouter Vanclooster - Oranjehuis
CANO-STUDIEDAG 12/12/18 Joke Van Hamme – Bethanie Kortrijk Wouter Vanclooster - Oranjehuis

2 Het ontwikkelen van een professioneel netwerk / professionele samenwerking

3 Wat doe je als: Een jongere je belt en vertelt dat hij buitengezet is thuis? Je een dakloze vriend van iemand in begeleiding ontmoet? Een huurcontract afloopt en het nieuwe contract onverwachts toch niet opstart? Jongeren in verblijf hun aanwezigheid verder onmogelijk maken, maar je verder wil begeleiden? Jongeren meermaals buiten gezet werden uit hun woning en ook een volgende kans lijkt fout te zullen aflopen?

4 Guldensporenlaan Doelgroep: Jongeren van 16 tot 25 jaar
(Dreigende) dakloosheid Begeleid door erkende dienst CBAW of BZW 5 jongeren Gemeenschappelijke keuken Bewonersvergadering Kamerwonen Samenwerking tussen: CAW Zuid-West-Vlaanderen Bethanie Centrum Jongeren- en Gezinsbegeleiding Oranjehuis SVK De Poort (ingeschreven en garantie op doorverwijzing bij succes)

5 Meerwaarde: Knelpunten: Bewonersvergadering:
- begeleider en jongere zijn aanwezig - verantwoordelijkheid wordt bij groep gelegd Meerwaarde: - jongeren komen niet op straat - bepalen zelf de instroom - begeleidingsovereenkomsten zorgen ervoor dat er niet onmiddellijk uithuiszettingen zijn - diensten werken nauw samen en leren elkaar beter kennen - tijdelijke woonvorm met doorstroommogelijkheid naar sociale huurmarkt - … Knelpunten: - concentratie van multiproblem - toevluchtsoord voor ‘vrienden’ en andere jongeren die zelf problemen hebben - impact op de buurt - lijkt een leefgroep zonder permanente begeleiding - evenwichtsoefening: meer begeleiding = meer onze verantwoordelijkheid - aanwezigheid bewonersvergadering is soms een strijd. Opgeven is geen alternatief.

6 Wat doe je bij jongeren die zelfstandig wonen als:
een jongere duidelijk beperkt en de ‘onhaalbaarheid’ niet wil / kan inzien? Een jongere een psychische kwetsbaarheid heeft die heel sterk naar voor komt? Een jongere zelfstandig wil wonen maar je aanvoelt dat de begeleidingsrelatie broos is? We merken dat wij niet kunnen voldoen aan de hulpvraag van de jongere, maar ook merken dat de GGZ niet met het gedrag van de jongere om kan? Je geconfronteerd wordt met iemand met autisme, een beperking, psychoses, automutulatie, drugafhankelijkheid…?

7 JOIN (JOngvolwassenen Intersectoraal)
Samenwerkingsverbanden met: Partners Werf 1 Functie 5 Beschut Wonen de Bolster (Kortrijk) en Eigen Woonst (Menen) Psycholoog Steven Vandaele Kompas Kortrijk BJB (Oranjehuis, Bethanie, CJGB, De Korf) Groep Ubuntu (VAPH) CAW Zuid-West-Vlaanderen  LOOPPLANKEN!!! Bevoorrecht partnerschap tav elkaar.

8 Voordelen: Sectoren leren elkaar beter kennen Sectoren leren methodieken van elkaar Zware dossiers worden gemeenschappelijk gedaan: vele handen maken lichter werk Expertisedelen Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de betrokken diensten zorgt ervoor dat er veel minder uitsluiting is Multidisciplinair team zorgt voor bredere kijk bij aanmeldingen Inzetbaarheid van psycholoog op de teams, in de begeleidingen Inzetbaarheid van expertise van VAPH, GGZ, drughulp in de teams en in de begeleidingen

9 Wat doe je als: Je moet uitleggen dat de desbetreffende jongere op de 6de plaats staat op de wachtlijst Je weet dat die plaats het eerste jaar geen perspectief biedt? De moeder in tranen uitbarst van radeloosheid en de papa een nieuw palletje Cara opent? Je ziet dat de situatie thuis onhoudbaar is?

10 JUMP! Samenwerking tussen:
Oranjehuis, CJGB, Bethanie, CAW, De Hoge Kouter (VAPH), Groep Ubuntu (VAPH), AJKO, JAC Doelgroep: Jongeren van 16-25j op wachtlijsten van verschillende organisaties Die overstap maken van ene naar andere sector Die afhaken en vaak een beperkt netwerk hebben Die reeds afhaakten en terug een vraag stellen AANPAK VAN GEMEENSCHAPPELIJKE WACHTLIJSTEN Eerst de jongeren die dreigen van de radar te verdwijnen (18+) Jongeren met dringendste hulpvraag

11 Methodiek: 6-wekelijks instroomoverleg met de partners
Jongeren worden gezocht (niet noodzakelijk via contactpersoon – aanmelder) Breed verkennend: is de vraag CBAW of eerder ‘ik wil weg uit deze situatie’ Aanbod vanuit verschillende partners / modules: CBAW tot thuisbegeleiding / zoeken naar werk / thuisbegeleiding / voorbereiding op zelfstandigheid / liaison naar andere gepaste hulpverlening / TCK … 5 begeleidingen door CAW-medewerker en CBAW-bgl. GEEN MODULE: WE WERKEN MET DE VRAAG!!!

12 Meerwaarde: Wachtlijsten worden weggewerkt
Jongeren komen niet noodzakelijk in ‘echte’ hulpverlening terecht Vlotte overgang van jeugdhulp naar volwassen hulp Vaststelling dat jongeren geactiveerd worden in de periode waarin ze ‘normaal’ zouden wachten op verandering (meestal degressief) Intersectorale samenwerking: de doelgroep is ‘wachtende jongeren’, wat hun achtergrond ook mag zijn. Stuurgroep: - Jongeren zitten aan het stuur van de werking: inspraak en participatie, deelname jongeren van Cachet

13 Opvallend: Heel veel jongeren hebben geen vraag naar CBAW als ze gecontacteerd worden Jongeren verdwijnen niet onder de radar Vaak is een minder intensieve begeleiding voldoende om verandering te brengen in de huidige probleemsituatie Veel jongeren weten niet dat ze op een wachtlijst staan Jongeren weten niet op welke wachtlijst ze staan Jongeren zijn nog niet toe aan de begeleiding waarvoor ze op de wachtlijst staan WACHTLIJSTEN HOUDEN ZICHZELF IN STAND

14 Probleemstelling: Wat als je tot de vaststelling komt dat een jongere geen netwerk lijkt te hebben? Wat als een netwerk ‘niet betrouwbaar’ lijkt Wat als het begeleidingsaanbod niet afgestemd is op de hulpvraag? Wat als je als begeleider moet trekken, sleuren… in een begeleiding en je het gevoel hebt er alleen voor staat? Wat als het netwerk geen engagementen opneemt in de begeleiding?

15 Eigen Kracht Conferentie
METHODIEK Aanvraag vanuit jongere / context of HV Verkennende individuele gesprekken ter voorbereiding van conferentie Insteek: Help ons mee nadenken over… (probleemstelling) Conferentie zelf: Voorbeschouwing met professionele hulpverlening die aanbod kenbaar maakt Besloten gedeelte: enkel natuurlijk netwerk stelt het plan op Voorstelling van het plan aan EKC-coördinator die het plan opstuurt naar het natuurlijk netwerk.

16 VOORDELEN: Netwerk heel snel in kaart gebracht Starten vanuit de vraag van de jongere en zijn netwerk Een handelingsplan waar alle betrokkenen in consensus achter staan Duidelijke afspraken (cfr. wat als het fout loopt, wie neemt wat op, wat als iemand engagementen niet opneemt, waar kan netwerk van betekenis zijn…?) Heel galante rol voor de hulpverlener Netwerk wordt in zijn kracht gebracht, verantwoordelijkheid van alle betrokkenen wordt geappelleerd Jongere sterkt in geloof dat mensen hem/haar niet opgegeven hebben (meestal +10 privé-personen aanwezig op de conferentie)

17 KWE: Veel intersectorale samenwerking Gericht op jongeren die ‘te kwetsbaar’ zijn om stap naar zelfstandig wonen te zetten Dagelijks 2u aanwezigheid van begeleiding bovenop CBAW-begeleider Binnen trekken van netwerk in dit gebouw Wegsturen van jongeren naar netwerk Groepsactiviteiten: Infosessies Uitstappen gericht op (bvb vrijetijds)aanbod in de regio Groepsactiviteiten

18 VRAGENRONDE


Download ppt "Joke Van Hamme – Bethanie Kortrijk Wouter Vanclooster - Oranjehuis"

Verwante presentaties


Ads door Google