De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Drijfzand of cement: de rol van de gemeente in IKC-vorming René Peeters wethouder Jeugd, Onderwijs, sport gemeente Almere 29 september 2017 Welkom,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Drijfzand of cement: de rol van de gemeente in IKC-vorming René Peeters wethouder Jeugd, Onderwijs, sport gemeente Almere 29 september 2017 Welkom,"— Transcript van de presentatie:

1 Drijfzand of cement: de rol van de gemeente in IKC-vorming René Peeters wethouder Jeugd, Onderwijs, sport gemeente Almere 29 september 2017 Welkom, voorstellen, aangeven doel van de deelsessie. Bedoeling is om in gesprek te zijn met de deelnemers, met aandacht voor wat goed gaat en voor wat nog verdere uitwerking behoeft. Doen we alles op een stevige basis of is alles vergeefs omdat onze ondergrond langzaam wegzakt? Vragen tussendoor of vragen na afloop?

2 VISIE - Masterplan het jonge kind.
- Volop ontwikkelkansen voor alle kinderen. - Focus op preventie en samenhang in het sociale domein. - Integrale aanpak. - Doorgaande lijn. - Kind voorop, ouders als betrokken partner. - Doen wat nodig is om kinderen tot bloei te laten komen, om kinderen hun talent te laten ontdekken.

3 INZETTEN OP ONTWIKKELINGSKANSEN VAN ALLE KINDEREN
VISIE EN BREED BELEID - We streven naar goede pedagogische basisvoorzieningen in de wijken, waarin onderwijs, opvang/psz en (preventieve en lichte) jeugdhulp samenkomen. De rode draad is de doorgaande ontwikkelingslijn: verticaal, van 0 tot 23 jaar. En horizontaal, tussen bv opvang/psz en school, tussen welzijnswerk en school, kortom: zo mogelijk tussen alle organisaties die met de kinderen werken Warme overdracht van kinderen, bv van peuter naar kleuter met de peuterestafette Expertiseverbetering voor alle professionals rondom kinderen: hbo-coaches, uitwisseling via ENTZA, zodat de kwaliteit stevig wordt neergezet.

4 Onderwijs, opvang en jeugdhulp: samenwerken voor een stevige basis
We organiseren rondom het kind wat nodig is. Als dat kan doen we dat in de vorm van een IKC. Maar het gaat om het netwerk rondom het kind. De netwerkvorming is het cement. Wat doen we allemaal: sterk in de klas, oké op school, school in de wijk (met JGZ). School in de wijk nu nog een pilot. Jeugdverpleegkundige en IB’er werken samen om een kind en het gezin snel de juiste hulp te kunnen bieden. We werken aan breed samengestelde teams in de scholen. Wijkgericht. Jeugdverpleegkundige is de spin in het web. Goede resultaten met onderwijsjeugdarrangementen.

5 OJA, EEN INNOVATIEVE AANPAK
Mooi voorbeeld van het feit dat het gaat om het netwerk rondom een kind. Ook al is er in een wijk (nog) geen IKC, dan kunnen we toch doen wat nodig is, zo is gebleken. Na de decentralisaties: gemeente verantwoordelijk voor jeugdhulp. Aansluiting gezocht bij passend onderwijs. Belangrijk: één huishouden, één plan, één aanpak, ook op school. In een onderwijs-jeugdhulparrangement is er (lichte) ondersteuning en jeugdhulp op scholen voor speciaal (basis)onderwijs mogelijk. De jeugdhulp vindt plaats op school én thuis. We streven naar de volgende effecten: • Afname van het aantal trajecten voor ambulante jeugdhulp. • Afname van het aantal trajecten voor residentiële jeugdhulp. • Afname van het aantal trajecten voor jeugd-ggz. Aanleiding om op SBO te starten: • nav SBO Watertuin waar 3 jeugdhulpverleners in een klas zaten voor 3 individuele kinderen en kinderen moeite hadden om hetgeen zij leerden van jeugdhulp in de klas toe te passen, gestart met OJA. • Jeugdhulp op school, integraal onderdeel van team. • Intensieve samenwerking vanuit eigen expertise. Co-financiering door gemeente en passend onderwijs. • Eerste resultaten tekenen zich af: minder uitval, Thuiszitters weer naar school, afname individuele beschikkingen. Meer kinderen geholpen in groepsverband. Schoolveiligheid toegenomen. • Toekomst: dit ook in regulier onderwijs toepassen, nu al regulier met Oké op school wijkgericht inzetten en experiment Sterk in de klas dat in Tussen de Vaarten ook in de wijk wordt ingezet.

6 ROL VAN DE GEMEENTE: BEÏNVLOEDEN, ONTSCHOTTEN, CO-FINANCIEREN, ONT-REGELEN
Gemeente werkt aan het verbinden van onderwijs en maatschappelijke organisaties. We faciliteren overleg en uitwisseling op wijkniveau en we doen daar zelf ook aan mee. We zien de organisaties als partners rondom het kind. Ontschotten: middelen vrijgemaakt uit verschillende budgetten (jeugd lokaal, J-GGZ, Jeugd Residentieel en JZ+), inzetten waar nodig. Co-financiering vanuit Passend onderwijs Almere. Ont-regelen: hulp en ondersteuning wordt zonder indicatie verleend (behalve jeugdhulp met bedrijf). We doen waar een kind behoefte aan heeft. Dat bepalen school en zorgaanbieder in overleg met het kind en met de ouders.

7 DURF BUITEN DE KADERS TE GAAN
Probeer uit Laat regels geen belemmering zijn om adequaat te handelen Durf dwars te zijn Denk aan belang van het kind, het gaat om het netwerk, het IKC is daar één verschijningsvorm voor

8 ONTWERP NIEUWE PROCESSEN
Multidisciplinaire teams, oja’s, pilots. En natuurlijk is niet alles meteen succesvol. Er zakt ook wel eens een interventie weg. Maar denk dan niet meteen dat alles op drijfzand is gebouwd. We leren en ontwikkelen verder. En dan zien we dat onze acties samen met de organisaties wel degelijk werken. Onder het drijfzand blijken zich dan toch al de contouren van een stevig fundament af te tekenen.

9 Maak sterke verbindingen “school in de wijk”
Zoals dit mooie voorbeeld dat staat als een huis: School in de wijk waar de jeugdverpleegkundige de spil is tussen school en wijkteam.

10 HOU RUIMTE VOOR LOKALE INVULLING
Advies aan de deelnemers: regel niet alles dicht. Houdt ruimte voor nieuwe ideeën. Het IKC is mooi, maar het gaat om het doel daarachter: de doorgaande ontwikkelingslijn van het kind. En hou het lokaal: de ene wijk is de andere niet. Houdt rekening met de omgeving. Beweeg mee met de wijk. Er is geen blauwdruk. Want inderdaad “Het IKC bestaat niet”.

11 DOE DURF DRAM En vooral: doe durf dram. Hou vol, dat verdienen alle kinderen. De ontwikkeling die de eerste jaren plaatsvindt is het fundament voor de rest van hun leven.


Download ppt "Drijfzand of cement: de rol van de gemeente in IKC-vorming René Peeters wethouder Jeugd, Onderwijs, sport gemeente Almere 29 september 2017 Welkom,"

Verwante presentaties


Ads door Google