De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Inspectie van het Onderwijs Johan Vos 5 oktober 2016

Verwante presentaties


Presentatie over: "Inspectie van het Onderwijs Johan Vos 5 oktober 2016"— Transcript van de presentatie:

1 Inspectie van het Onderwijs Johan Vos 5 oktober 2016
Stand van zaken toezicht op wettelijke zorgplicht Sociale veiligheid op school Inspectie van het Onderwijs & Universiteit van Amsterdam Inspectie van het Onderwijs Johan Vos 5 oktober 2016

2 Opbouw Herziening ‘zorgplicht sociale veiligheid’ Wettelijke eisen
Inrichting inspectietoezicht Ontwikkelingen: - meetinstrumenten Verwante standaarden

3 Zorgplicht sociale veiligheid op school
Wettelijke opdracht Het bevoegd gezag draagt zorg voor de veiligheid op school, waarbij het bevoegd gezag in ieder geval: a. beleid met betrekking tot de veiligheid voert, b. de veiligheid van leerlingen op school monitort met een instrument dat een representatief en actueel beeld geeft, en c. er zorg voor draagt dat bij een persoon ten minste de volgende taken zijn belegd: 1. het coördineren van het beleid in het kader van het tegengaan van pesten, en 2. het fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten. 2. Onder veiligheid, bedoeld in het eerste lid, wordt verstaan de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen.

4 Zorgplicht sociale veiligheid op school
Kern veiligheidsbeleid functionaris monitoring Deugdelijkheidseis art. 4c WPO, art. 5a WEC, art. 3b WVO wet 4 juni 2015 “verplichting voor scholen zorg te dragen voor de veiligheid op school” besluit 26 juni 2015, vaststelling tijdstip inwerkingtreding (1 augustus 2015)

5 Zorgplicht sociale veiligheid op school
Specificaties MvT “Het wetsvoorstel introduceert drie concrete verplichtingen: het voeren van sociaal veiligheidsbeleid; het beleggen bij een persoon van de volgende taken: coördineren van het beleid in het kader van het tegengaan van pesten en fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten; de monitoring van de sociale veiligheid van leerlingen, zodanig dat het een actueel en representatief beeld geeft. Hieronder valt ook het welbevinden van leerlingen.”

6 Zorgplicht sociale veiligheid op school
Uitwerking MvT Beleid én monitoring “Een school kan pas goed beleid ten aanzien van sociale veiligheid voeren als zij inzicht heeft in de () veiligheid () van de leerlingen. Op basis van monitoring () krijgen scholen inzicht in de daadwerkelijke sociale veiligheid op de school.”

7 Zorgplicht sociale veiligheid op school
Uitwerking MvT Veiligheid: psychisch, sociaal en fysiek feitelijke en ervaren veiligheid, welbevinden “Dit wetsvoorstel richt zich op sociale veiligheid van leerlingen op school. Hieronder wordt ten minste verstaan: een school is veilig als de psychische, sociale en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van andere mensen wordt aangetast.” “Een school kan pas goed beleid voeren als zij inzicht heeft in de feitelijke en ervaren veiligheid en het welbevinden van de leerlingen.”

8 Zorgplicht & inspectietoezicht
Uitwerking MvT Inspectie ziet toe op... monitoring verbetering veiligheidsbeleid “De monitor moet de school en de inspectie inzicht kunnen geven in hoe het is gesteld met de sociale veiligheid van leerlingen op school.” “De inspectie heeft daartoe toegang tot de monitorgegevens van de school, en ziet erop toe dat scholen op basis daarvan zo nodig vroegtijdig maatregelen tot verbetering treffen.” “De school draagt er zorg voor dat de monitorgegevens voor de inspectie toegankelijk zijn en aan de inspectie beschikbaar worden gesteld. Hierdoor verkrijgt de inspectie inzicht in de daadwerkelijke beleving van de veiligheid en het welbevinden van leerlingen.”

9 Contouren inspectietoezicht
Kern wet: … aanpassing veiligheidsbeleid … als situatie daarom vraagt Kern toezicht: … heeft school inzicht in veiligheid leerlingen? (~ is er monitoring?) … handelt school als dat nodig is? (~ aanpassing veiligheidsbeleid als resultaat monitoring daarvoor aanleiding geeft)

10 Contouren inspectietoezicht
Werkwijze toezicht sociale veiligheid Standaard sociale veiligheid (SK1): Schoolleiding en leraren dragen zorg voor een veilige omgeving voor leerlingen. De school zorgt voor de sociale, fysieke en psychische veiligheid van de leerlingen in en om de school gedurende de schooldag. Dit blijkt onder andere uit de beleving van de veiligheid en het welbevinden van leerlingen. De school monitort dit tenminste jaarlijks. De school heeft een veiligheidsbeleid (beschreven in het schoolplan of een ander document), gericht op het voorkomen, afhandelen, registreren en evalueren van incidenten. Als de uitkomsten van de monitoring daartoe aanleiding geven,treft de school maatregelen om de situatie te verbeteren. De school heeft een persoon als aanspreekpunt als het gaat om pesten en voor coördinatie van het beleid tegen pesten. Schoolleiding en leraren voorkomen pesten, agressie en geweld in elke vorm en treden zo nodig snel en adequaat op. De uitingen van leerlingen en personeel zijn in lijn met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.

11 Contouren inspectietoezicht
Werkwijze toezicht sociale veiligheid Aandacht voor sociale veiligheid in toezicht Afhankelijk van situatie Indien aandachtspunt in regulier instellingentoezicht Indien onderdeel van stelseltoezicht Altijd Indien ernstige incidenten Jaarlijkse monitoring (risico-analyse)

12 Contouren inspectietoezicht
Werkwijze toezicht sociale veiligheid: toezicht op jaarlijkse monitoring monitoring - school monitort & geen risico’s - school monitort & risico’s & aanpassing beleid zo nodig: inspectie vraagt informatie / herstel / bestuursgesprek - school monitort niet - school monitort & risico’s & géén aanpassing beleid zo nodig: inspectie onderzoekt - school monitort niet & mogelijke risico’s - school monitort & risico’s & onvoldoende verbetering

13 Contouren inspectietoezicht
Tijdlijn Wettelijke aanpassing 1 augustus 2015 Implementatie: schooljaar 2015/16 Aanpassing toezicht 1 augustus 2016. Fasering opbouw toezicht: Accent op monitoring schooljaar 2016/17 én aanpassing veiligheidsbeleid schooljaar 2017/18

14 Zorgplicht sociale veiligheid op school
Uitwerking MvT Keuze monitoringsinstrument door school Wettelijke eisen instrument - afname onder representatief deel van de leerlingen - afname tenminste jaarlijks - valide & betrouwbaar instrument - gestandaardiseerd instrument NB - Werkwijze: leveranciers instrumenten zorgen voor instrumenten die aan wettelijke eisen voldoen

15 Zorgplicht sociale veiligheid op school
Ontwikkelingen: meetinstrumenten - ontwikkeling meetinstrumenten: aanbieders hebben meetinstrumenten aangepast aan wettelijke eisen - speciaal onderwijs: ontwikkeling aangepaste instrumenten voor specifieke groepen (in uitvoering)

16 Standaard: Aanbod (OP1)
Het aanbod bereidt de leerlingen voor op vervolgonderwijs en de samenleving. (deels) De school biedt een breed en op de kerndoelen gebaseerd aanbod dat ook de referentieniveaus taal en rekenen omvat. Het aanbod is dekkend voor examenprogramma’s. Het aanbod bereidt de leerlingen inhoudelijk goed voor op het vervolgonderwijs. Dit aanbod omvat mede activiteiten op het gebied van loopbaanleren (LOB). Leerlingen groeien op in een pluriforme samenleving. Daarom is het onderwijs gericht op het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie, en op kennis hebben van en kennismaken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdgenoten. Het aanbod draagt bij aan de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.

17 Standaard Schoolklimaat 2: Pedagogisch klimaat
De school heeft een ondersteunend pedagogisch klimaat. Basiskwaliteit Geen wettelijke eisen. Eigen aspecten van kwaliteit Welke eigen opdracht heeft de school opgenomen in het schoolplan en (hoe) realiseert de school deze? Te denken valt aan: Gedragsregels voor leraren en leerlingen Betrokkenheid leerlingen bij positief schoolklimaat Voorbeeldgedrag door het personeel/team Inrichten van oefensituaties om leerlingen te begeleiden bij de ontwikkeling van sociale en maatschappelijke competenties Begeleiding leerlingen bij het waar mogelijk zelf oplossen van problemen en conflicten Inrichting van het gebouw.

18 Standaard Sociale en maatschappelijke competenties (onderwijsresultaten 2)
De leerlingen behalen sociale en maatschappelijke competenties op het niveau dat ten minste in overeenstemming is met de gestelde doelen. Basiskwaliteit Geen wettelijke eisen. Eigen aspecten van kwaliteit Welke eigen opdracht heeft de school opgenomen in het schoolplan en (hoe) realiseert de school deze?


Download ppt "Inspectie van het Onderwijs Johan Vos 5 oktober 2016"

Verwante presentaties


Ads door Google