BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Nederland participatieland?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veranderingen in de zorg
Gelukkig oud worden CDA GELDERLAND Janny Bakker 13 mei 2013.
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Zorg, Wetenschap en Technologie
Opzet van de workshop Kennismaken
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Samenwerking in het sociale domein ‘ over bestuurlijk lef en ambtelijke onrust in de regio’ Debat "De Sociale Gemeente" Dick van Maanen.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
Zorg nieuwe stijl.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Herstructurering Sociaal Domein
Samen verder!.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Het Westerwoldse zorgmodel
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Aanleiding tot verandering
Burgerinitiatieven.
De veranderingen in de zorg…..
3 Decentralisaties De opgave, Bergense visie en aanpak
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
STURINGSMODEL WMO LELYSTAD
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Decentralisatie gaat over mensen! Decentralisatie gaat over wetten en regels, maar moet gericht zijn op mensen. Dat vraagt om betrokkenheid en inzet.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
3 decentralisaties: Werk, Wmo en Jeugd Vandaag, 1 maart: Uitbreiding Wmo Nieuw Wmo beleid Vervolg: 8 maart transitie jeugdzorg 9 februari: WWNV 9 februari:
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Buurt op Eigen Kracht Mee®doen. De samenleving en onze inzet Profes- sionele inzet Collectieve voorzieninge n Mensen zorgen voor elkaar Mensen zorgen.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Sociale Ontwikkelagenda
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
Stichting Jeugdformaat
bij kwaliteit en outcome
Blended Care .. Meer E I G E N R E G I E door
Gemeente utrechtse heuvelrug
WELKOM! 16 maart 2017.
Presentatie Heerlen STAND-BY! voor …….. 14 maart 2017
Wmo beleid in de Drechtsteden
Werken aan een buurt voor iedereen
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de Bruggen, gemeente Zoetermeer, Kwadraad Vierstroom, Piezo 12 januari Buurtcoöperatie Seghwaert Innovatiebijeenkomst Zoetermeer

Gezamenlijke visie Wederkerigheid Talenten inzetten Ondersteuning (pgb) Talenten in plaats van beperking Individu staat in de samenleving De transformatie heeft een radicaal andere kijk op voorzieningen nodig. Niet je ‘plek’ in de piramide is leidend maar je talent en de verbindingen/knooppunten waar jij en je netwerk deel van uitmaken. Samenredzaamheid Iedereen heeft talent en kan dat inzetten. Geven gaat gemakkelijker dan ontvangen. Of je nu maatwerk ontvangt of niet. Ieder individu heeft een plek in de samenleving. Dat geeft optimale ruimte aan initiatieven van burgers Buurtcoöperatie Seghwaert Innovatiebijeenkomst Zoetermeer

Aan de slag Seghwaert Eerste screening dossiers sociale dienst, begeleiding WMO, inzet AMW, inzet toegang Nu geschotte inzet Resultaatafspraken Stijging zelfredzaamheid Afname indicatieduur & -aantal Stijging welbevinden Initiatieven en betrokkenheid bewoners Buurtcoöperatie Seghwaert Innovatiebijeenkomst Zoetermeer

Coöperatie??? Buurtcoöperatie Seghwaert Innovatiebijeenkomst Zoetermeer 1. We doen het samen. Een coöperatie is een groep mensen die hun krachten bundelt om tot het beste resultaat te komen voor de klant en zichzelf. 2. Het vermogen van de mens om voor zichzelf te zorgen. Als mensen de kans krijgen om zelf keuzes te maken maar weten dat er een vangnet is, komen er onvermoede kwaliteiten naar boven. Zelf keuzes maken en er samen achter staan. 3. Dichtbij. Wanneer mensen in de woonomgeving aan het werk kunnen ervaren ze dat als plezierig. Dichtbij vergroot het persoonlijk contact onderling en met de klant. Daarnaast hebben ze meer tijd voor gezin, familie, vrienden en hobby's. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu.

Voorwaarden Meer, betere algemene voorzieningen passend bij transformatie Inwoners zijn partners, samenredzaamheid, stimuleren en faciliteren van burgerinitiatieven ‘Massa’ maken in financiering en samenwerking = resultaatafspraken voor de wijk Breed draagvlak en partnerschap Niet de organisatie maar de expertise van de professionals is leidend Inhoud bepaalt vorm = doen wat nodig is Keuzevrijheid optimaal Buurtcoöperatie Seghwaert Innovatiebijeenkomst Zoetermeer

Voorbeelden Met burgers ontwikkelen op vraag/ nabij organiseren Ontmoetingsplek waar burgers rondom talent activiteiten organiseren Nieuw vervangt oud Kookgroepen voor iedereen in plaats van individuele begeleiding rondom eerste levensbehoefte Vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis of onderhoud van het park i.p.v. dagbesteding Werken bij een ondernemer (bv de kapper / fietsenmaker) i.p.v. in een dagbestedingslocatie Ontschot en integraal Bewoner begeleidt groepsactiviteit, proffesional met VG / GGZ expertise ondersteunt op achtergrond Doelgroepmix = groep met een Doel Activiteiten inzetten rondom het talent van mensen, de vraag van mensen. Niet rondom hun beperking of kwaal. Aanpak/werkwijzen gericht op talent en meedoen Geven is gemakkelijker dan ontvangen, activiteiten gericht op het vinden van werk, dagbesteding georganiseerd door ervaringsdeskundigen Buurtcoöperatie Seghwaert Innovatiebijeenkomst Zoetermeer

Vraag Steun en draagvlak binnen en van de gemeente (van wethouder/bestuur tot en met ambtenaar) Hulp bij bijvoorbeeld het regelen van ruimte, regels rondom activiteiten organiseren enzovoorts. Hulp bij het mee laten doen van zo veel mogelijk (in)formele organisaties (Veiligheidsdiensten, vrijwilligers, corporaties, 1 e lijn, ) Ontschot budget van zowel maatwerkvoorziening als algemene voorziening (het budget in Seghwaert met als verantwoording afspraken over resultaten) Lef om samen als partners de transformatie vorm te geven Buurtcoöperatie Seghwaert Innovatiebijeenkomst Zoetermeer