De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sociale Ontwikkelagenda

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sociale Ontwikkelagenda"— Transcript van de presentatie:

1 Sociale Ontwikkelagenda
Themabijeenkomst Sociale Ontwikkelagenda

2 Waarom een sociale ontwikkelagenda?
Rode draad voor de transformatie van het sociale domein; Zes ontwikkelopgaven vanuit en met de stad; Het omzetten van wissels op inhoud (1) rol van de overheid (2) en inzet van middelen (3); Duidelijke stip op de horizon (eind 2017); Aandacht voor samenhang en gericht ontschotten.

3 Leidende principes Perspectief: talent van bewoners staat centraal
Transparant: zichtbare samenhang en heldere afbakening Respectvol: praat met, niet over bewoners Samenwerken: toon lef en geef vertrouwen aan partners in de stad. Het geheel is meer dan de som der delen.

4 Sociale ontwikkelagenda
Doorkijkje naar de zes opgaven: Goed Bezig Jongeren op de rit Thuis in de wijk Elkaar Helpen Sterke basis in de wijk Goede Start

5 Eind 2017 willen we meer mensen activeren en faciliteren om anderen te helpen en meer mantelzorgers ontlasten en waarderen. Dit alles aansluitend bij de aanwezige initiatieven, behoeften en kansen.

6 Eind 2017 willen we een sterke basis in de wijk zodat Dordtenaren dichtbij huis informatie, advies en ondersteuning kunnen krijgen en op een prettige manier effectief en eenduidig geholpen worden.

7 Eind 2017 willen we dat zoveel mogelijk (kwetsbare) Dordtenaren een zelfstandig thuis in de wijk vinden en/of behouden.

8 Eind 2017 willen we dat zo veel mogelijk Dordtenaren die (nog) geen betaald werk hebben (weer) goed bezig zijn in hun wijk door passend vrijwilligerswerk, participatieplekken en/of dagbesteding.

9 Eind 2017 willen we dat Dordtse jongeren tussen de 16 en 27 jaar die nu – om wat voor reden dan ook – tussen wal en schip vallen, alsnog hun leven duurzaam op de rit hebben doordat ze in beeld zijn en passende en duurzame ondersteuning krijgen. Met één vertrouwd aanspreekpunt die naast hen staat en naar behoefte begeleidt.

10 Eind 2017 willen we dat alle kinderen in Dordrecht een goed (of betere) start krijgen. Door samen met ouders/verzorgers en partners in de stad te investeren in de jeugd creëren we kansen voor de toekomst.

11 Inhoudelijke discussie
Heeft u vragen? Heeft u aanscherpingen of suggesties?

12 Visie op integrale informatie, advies en ondersteuning in de wijk Doorvertaling naar de sociale en jeugdteams in Dordrecht Alijne Verhaar

13 Waar staan we in 2016? 5 Sociale teams 4 Jeugdteams erachter
Productfinanciering Separaat in opdrachten en subsidies Decentralisaties: ontschotten en integraler werken, dichterbij, bewoner centraal

14 Waar staan we in 2016? Veel bewoners geholpen Tevreden klanten En ook
Bekendheid sociale teams is laag Integraliteit sociale en jeugdteams is beperkt Verbinding in de wijk (bijv. huisartsen) beperkt Onduidelijkheid door meerdere voordeuren Samenwerking ad hoc

15 Wat bewoners willen

16 Visie doorontwikkeling
Antwoord op drie vragen: Bejegening: Dordts DNA Dichtbij, laagdrempelig toegankelijk in de wijk Een geheel voor de bewoner

17 Dordts DNA Perspectief Transparant Respectvol Samenwerken
Het geheel is meer dan de som der delen.

18 Respectvol Het met een open houding en op basis van gelijkwaardigheid werken aan een vertrouwens- en samenwerkingsrelatie met de bewoner. Aansluiten bij bewoner Persoonlijk contact en nabijheid Iedereen is welkom Luisteren en open vragen Wat heeft hij nodig? Oordelen over iemands zijn. Praten over de bewoners. Direct in de actie & overnemen. Onaangekondigd handelen. Afspraken niet nakomen.

19 Transparant Het open, eerlijk en duidelijk zijn naar bewoners en samenwerkingspartners. Zichtbaar Praten mét de bewoner Bespreken verwachtingen We doen wat we zeggen, en zeggen wat we doen Gegevens en informatie over de bewoner is van de bewoner. Over de bewoner of elkaar praten. Zonder medeweten van de bewoner handelen. Aannames doen & stigmatiseren.

20 Perspectief Het samen creëren van mogelijkheden om te groeien. De bewoner bepaalt het perspectief en dat staat centraal; het is zijn weg. Wat kan er wél? Creatief Mogelijkheden om te groeien Duurzame praktische oplossing op maat We kijken verder dan de eerste vraag We creëren inzicht, uitzicht en overzicht. Direct in de actie & overnemen. Hokjesgeest & star denken. Systeemwereld boven mens. Denken voor de bewoner of willen beschermen voor een teleurstelling die je niet kunt voorzien.

21 Samenwerken Het vanuit vertrouwen en verantwoordelijkheid samen werken aan een oplossing. Laagdrempelig, toegankelijk en bereikbaar Samen met partners zijn we één geheel en één geluid naar de bewoner. We laten het eigenaarschap bij de bewoner Los van elkaar werken. Schotten, aanbod en organisatiebelang. Verantwoordelijkheid afschuiven. Aanmodderen & bewoner en samenwerkingspartners laten wachten.

22 Laagdrempelig, zichtbaar en toegankelijk
Dichterbij, door: Bewoner centraal 1 herkenbare voordeur met 1 uitstraling Virtuele informatie en advies omgeving Vaste vertrouwde professionals op belangrijke vindplekken Open informatiepunten in nagenoeg iedere wijk

23 Eén geheel voor de klant
Gezamenlijke focus in de wijk 1 werkwijze, 1 klantroute, geen schotten Afspraken met partners 1 huishouden, 1 plan, 1 regisseur Ontmoetingen

24 Integrale teams Wijkgericht, 0-100 Alle vragen, alle bewoners
Zorgen dat en soms voor Differentiatie in rollen Onafhankelijk

25 Kenmerken team

26 Spreiding

27 Clientondersteuning Passend binnen taken van sociaal wijkteam
Laagdrempelig, toegankelijk, iedereen is welkom Onafhankelijk van toegang naar zorg/ maatwerk door functiescheiding Onafhankelijk van zorgaanbieders Keuzevrijheid voor de bewoner binnen of buiten het team Communicatie!

28 Opdracht en financiering
Integrale opdracht Integraal gefinancierd

29 Waarover enthousiast en waarom
Waarover enthousiast en waarom? Welke zorgen of belemmeringen en hoe anders?


Download ppt "Sociale Ontwikkelagenda"

Verwante presentaties


Ads door Google