Overwinning in de woestijn. “Heel het volk liet zich dopen, en toen ook Jezus was gedoopt en hij aan het bidden was, werd de hemel geopend 22 en daalde.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De grote opfriskwis.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Woord van Leven Februari 2011.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30. LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30.
Tussen Pasen en Pinksteren.
De pittige smaak van de uitverkiezing
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Bestemming God eren ….
Godsdienst.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
Godsdienst 1.
God is onzichtbaar, of niet?
BE3GER EN 8TERBAKS.
Welkom.
Thema voor vanavond is:
‘voor de kinderen’.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
De koninklijke weg Terugpakken, betaald zetten, lik op stuk geven… dat is normaal Wat David doet valt daarom op Hij gaat de koninklijke weg.

Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
Niemand kan tot Mij komen, tenzij de
Jakobus: In moeilijke tijden overeind blijven.
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zondag 51 HC Franeker 9 augustus 2009
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Preek Jakobus 2:
Jij mag leven onder een open hemel
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
Welkom in de samenkomst
3.1 tot 4.13 Doop en verzoeking.
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
De doop in de Heilige Geest
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Jezus volgen kan niet in deeltijd
EEN VOOR ALLEN allen voor één n.a.v. Joh. 16:32-33, Mt. 26:31, Joh. 16:4-7, Hd. 1: mei 2015 R.Rausch © HEMELVAART Evangelische Baptistengemeente.
VREUGDE.
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
Verleiding en Aanklacht. De duivel Bestaat die echt?
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Zondag 14 februari 2016 “Invocabit” eerste zondag van de veertigdagentijd Lukas 4:1-13 Jezus zwierf 40 dagen rond in de woestijn, waar hij door de duivel.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
De verlamde genezen Lucas 5: Lucas 19:10 Want de Zoon des mensen kwam om zoeken en te redden wat verloren is.
Vasten in de protestantse traditie Maassluis, Aswoensdag 2013.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
2. Het werk begint.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Wens-duif Lucas 3:21-22 "Heel het volk liet zich dopen, en toen ook Jezus gedoopt was en hij aan het bidden was, werd de hemel geopend en daalde de Heilige.
De sterke en de sterkste
Les 13 De training Wat doe ik hier vandaag?
Ik weet bij wie ik terecht kan met alles wat er in mijn leven speelt.
De brief van Jakobus 3. Verzoeking Verleiding tot het kwaad.
Van toen af aan was David doordrongen van de Geest van de HEER
Lucas 3.
Transcript van de presentatie:

Overwinning in de woestijn

“Heel het volk liet zich dopen, en toen ook Jezus was gedoopt en hij aan het bidden was, werd de hemel geopend 22 en daalde de heilige Geest in de gedaante van een duif op hem neer, en er klonk een stem uit de hemel: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.** “Jezus, was ongeveer dertig jaar toen Hij Zijn dienstwerk begon. Hij was, naar men dacht, de Zoon van Jozef, … de zoon van David… de zoon van Adam, de zoon van God.”

1.Jezus’ doop is het teken van een ommekeer… Welke ommekeer betekent de (of: jouw) doop? Een nieuwe levenszin? Een nieuwe opdracht? Is het normaal dat er verzoekingen komen na een doop? Spreek hier met elkaar over… 2.Jezus, mensenzoon en zoon van God… Wat is het verschil met jouw geslachtsregister?

“Vervuld van de heilige Geest trok Jezus weg van de Jordaan, en geleid door de Geest zwierf hij veertig dagen rond in de woestijn, waar hij door de duivel op de proef werd gesteld. (…) Jezus keerde, gesterkt door de Geest, terug naar Galilea.” – Lucas 4:1,2,14 de heilige Geest de heilige Geest de woestijn de woestijn 40 (dagen) 40 (dagen) de duivel de duivel

1.Jezus, helemaal mens, vervuld van de Geest… Hoe zie jij de plaats en de rol van de Geest hier, en in ruimere zin in Jezus’ leven en dienstwerk? En in jouw leven? Wat betekent het ‘vervuld te zijn van, ‘geleid’ te worden door, te handelen in de kracht van de Geest’? Concrete voorbeelden? 2.Hoe moeten we het personage ‘satan’ verstaan?

1.Jezus kreeg net zijn missie. Voor hij aan de slag gaat is er die tijd van voorbereiding en bezinning waar hij gecon- fronteerd werd met verschillende opties / verzoekingen, en waar hij keuzes (liefst goede) moet maken… Neem jij de tijd vooraleer iets belangrijks te ondernemen? of in belangrijke fases van je leven? Kun je hierover vertellen? 2.Een (symbolische) woestijnervaring: heb je dit al mee- gemaakt? In welke omstandigheden? Wat houd je er aan over? Wat heeft dit veranderd (positief of negatief)? “Ik zal in de woestijn tot haar hart spreken…” Heb je dit al meegemaakt?

1.“Jezus’ verzoeking is voortdurend te willen zijn wat wij willen dat hij is…” Denk hierover na… Wat denk je? Welke soort Christus (messias) of God wil jij? Iemand die je toelaat te ontsnap- pen aan je mens zijn? Die je helpt om je ambities waar te maken en waar je gebruik en misbruik kunt van maken? 2.Denk na over de manier waarop Jezus zijn opdracht volbrengt… Probeer je in zijn plaats te stellen: wat zou er voor jou het moeilijkst, het verleidelijkst geweest zijn? 3.“De mens leeft niet van brood alleen…” En toch zou Jezus te eten geven aan de menigte en pro­beert hij goed te doen om zich heen. Echter, hij plaatst wel het mensenleven in een juist perspectief… Wat is voor jou de zin van het leven (jouw leven)? Wat is Jezus’ eerste opdracht?

‘Er staat geschreven!’ 1.“Er staat geschreven…”: Jezus steunt op het Woord om de verzoekingen te weerstaan. En jij? Hoe helpt het Woord jou t.a.v. de verleidingen? Heb je al een Bijbelwoord ontdekt dat je hielp om een verzoeking of een obstakel te overwinnen? 2.“Er staat geschreven…” tegenover “Er staat geschreven…”: ook de duivel gebruikt het Woord. En jij, hoe en waarvoor gebruik jij het Woord? Zoals Jezus of zoals de duivel? 3.In Efeziërs 6:10-17 schrijft Paulus over de geestelijke wapenrusting om weerstand te bieden tegen de duivel. Verdedigingswapens. Maar wat als die wapens veranderen in aanvals- of oorlogswa­pens? Het Woord: een oorlogswapen, een vernietigingswapen..?

Van Jezus’ verzoekingen naar de onze… 1.macht over de dingen / weigering om ons mens zijn en dus onze beperkingen (hankelijkheid) te aanvaarden / bezitsdrang 2.macht over mensen / heerschappij / politieke en sociale macht 3.macht over God (zich van God bedienen) / geestelijke heerschappij

1.Universele verzoekingen: probeer van elk van de 3 categorieën concrete actuele voorbeelden te geven. 2.In welke mate heb ook jij te maken met elk van deze 3 categorieën van verzoekingen?

hij kan onsbegrijpen en helpen en bijstaan “Toen de duivel Jezus aan al deze beproevingen had onderworpen, ging hij voor een tijd bij hem vandaan.” – Lucas 4:13

1.Zijn Jezus’ leven en parcours een referentie voor jouw leven en jouw parcours (onderscheid maken tussen goed en kwaad, juiste keuzes maken…)? Spreek hierover met elkaar. 2.“Ga weg van mij, Satan!” (Mat 4:10) / “Verzet u tegen de duivel, dan zal die van u wegvluchten” (Jakobus 4:7) / “Waak en bid dat jullie niet in beproeving komen” (Marcus 14:38): we kunnen niet vermijden dat de verzoeking klopt aan onze deur, maar we kunnen wel verhinderen dat ze binnen komt. Hoe bied jij weerstand? Deel uw ervaringen met elkaar…

Van Eden tot de woestijn… van Eva tot Jezus “want alles wat in de wereld is – zelfzuchtige begeerte, afgunstige inhaligheid, pronkzucht –, dat alles komt niet uit de Vader voort maar uit de wereld.” (1 Joh 2:16) “Iedereen komt in verleiding door zijn eigen begeerte, die hem lokt en meesleept. Is de begeerte bevrucht, dan baart ze zonde; en is de zonde volgroeid, dan brengt ze de dood voort.” (Jakobus 1:14,15 )

1.Welke overeenkomsten en welke verschillen zie je tussen beide episodes? Vergelijk de houding van Eva en Adam met die van Jezus. Wat leer je er uit? 2.Begeerte, afgunst, inhaligheid, pronkzucht…: is dit een probleem voor jou / om je heen? Hoe kunnen we ons hiertegen beschermen?