Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3), 44-53.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Advertisements

Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Pathmos Enschede Seminar 6 april 2006 L.F. Timmen F.H.N. de Vries
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
Visie op Meedoen Cliënten doen optimaal, vanuit hun eigen kracht mee in de samenleving. Hierdoor ontstaat een beter zelfbeeld en een betere kwaliteit van.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang “Van vangnet naar springplank”
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Stuurgroep Drugs 28 juni 2012 Oostende Voorstelling ondersteuningsproject nachtopvang Oostende.
In voor Zorg 10 februari 2010 Samenwerkingstraject gemeente ‘s Hertogenbosch – Zorginstellingen Carla Klomp Frank Pleijers.
Positieve psychologie
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
 Opdracht van de federale overheid  Georganiseerd door het OCMW  Dit in iedere stad  Gemeubelde woning  Basisbehoeften  OCMW zorgt ook voor sociale.
Inleiding De ene is de andere niet
Een pleidooi pro-domo Rien Foulon.
Verzipping van de thuislozen?. 1. Stadslucht maakt vrij  Voor ’80: Thuisloosheid onder de noemer ‘Daklozen’  Vanaf ’80: De VDVO (Vereniging der Vlaamse.
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
CBE: Centra voor Basiseducatie
De strijd tegen dak- en thuisloosheid
BBC – LDC.
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
De bevolking betrekken bij het ( lokale ) veiligheidsbeleid :
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
Samen werken aan een gezonde regio!
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
PvA MO en de strijd tegen dakloosheid Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk.
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
1. 2 Waarom Multimove in Damme ? 3 Nog geen activiteiten naar die doelgroep. Extra sportief aanbod na de schooluren. Meer kleuters aan het bewegen krijgen.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Doorstromen in de Rotterdamse maatschappelijke opvang. Cas Barendregt, Barbara van Straaten & Carola Schrijvers.
BEMOEIZORG IN HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK PREVENTIE VAN UITHUISZETTING Lore Assez.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Inleiding Wij zijn Zuidwester Aankondiging decentralisatie, wat nu? Proces van pionieren en verbinding zoeken Stappenplan transitiebureau Positionering.
Titel van de presentatie RIBW AVV en In de Weerd
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
Gebundelde krachten Beleidskader decentralisaties Midden Holland.
Perspectief beschermd wonen en opvang Raadscommissie gem. Dordrecht
1 DE KEMPEN. 2 Woonbegeleiding Olen Samenwerking: OCMW & CAW & SHVM.
Een heldere visie op samenwerking!. Het Klokhuis Bibliotheek Bs Sint Antonius Bs de Lingelaar.
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
Infomoment Actieplan toegankelijke woonmarkt Kracht.wonen Woonclub.
Lokaal Sociaal Beleid.
Housing First Benadering
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Geïntegreerde zorg als utopie?
Geïntegreerd breed onthaal
WOONCOACHING.
Werking IEM-consulenten
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Kracht.wonen Regionaal en interdisciplinair samenwerken rond dak- en thuisloosheid trefmoment 11 oktober 2018.
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
Housing First in RSL.
Transcript van de presentatie:

Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3), 44-53

Féantsa: Europese federatie van organisaties die met daklozen werken: In België naar schatting dak- en thuislozen. Habitact: Een forum waar Europese steden informatie over hun thuislozenzorg kunnen uitwisselen: Europese steden leren van elkaar de beste manier om dak- en thuisloosheid te bestrijden op lokaal niveau. Thuisloosheid is een meervoudige problematiek OCMW, CAW, drughulpverlening, bijzondere jeugdzorg… worden allemaal met thuisloosheid geconfronteerd, maar er is geen gemeenschappelijke aanpak.

 Knelpunten - Is iemand die de vraag stelt ook wel degelijk een thuisloze? - Thuislozen worden opgevangen in regio’s die ver van hun regio van afkomst verwijderd liggen - Duurtijd van de opvang  Strategie - Aanbieden van een individuele, op maat gesneden begeleiding voor elke dakloze - 100% naadloze samenwerking tussen alle betrokken partijen en instanties.

Project ‘eropaf’ Mensen met meervoudige problematiek, die niet uit eigen beweging om hulp vragen, opzoeken. uithuiszetting vermijden en de buurt voor iedereen leefbaar maken. Het instroomhuis = Centraal punt: multidisciplinair team bespreekt elke nieuwe cliënt (op basis van formulier dat elke cliënt moet invullen).

Eerst huis, dan hulp Housing First: daklozen met ernstige en complexe problemen eerst een woning aanbieden. 2 vereisten - geen overlast veroorzaken - op tijd de huur betalen. Voorbeeld van Housing First: Martien Schaaperhuis: Trainingshuis waar mensen de vaardigheden aangeleerd krijgen die nodig zijn om zelfstandig te wonen. Tussentijds rapport: Elke euro die geïnvesteerd wordt in huisvesting voor thuislozen, is goed voor een besparing van twee euro bij politie en justitie.

Amsterdam wijst de weg? Wat kunnen we leren van de Amsterdamse benadering? - Combinatie van een nationale en lokale strategie ter bestrijding van thuisloosheid. - Duidelijke visie: wat is het probleem, waar wil men naartoe en hoe zal dat gebeuren. - Voldoende tijd nodig, samenwerking tussen een breed scala van diensten, plan houdt rekening met thuislozen, maar ook met de andere stadsbewoners.

Een goed plan… - kent eigen grenzen ( aanbod niet toegankelijk voor illegale immigranten – daar zijn andere initiatieven voor) - heeft een gepaste financiering. - steunt op wetenschappelijk onderzoek (kenmerken van thuislozen en het traject dat ze hebben afgelegd kennen) - en investeert in een zorgcontinuüm (niet elke thuisloze is gebaat met dezelfde aanpak).

Opvolging en begeleiding Fase 1: In fase 1 lag de aandacht op kwantitatieve maatregelen Fase 2: Bij de opvolging van fase 1 ligt de nadruk op kwalitatieve maatregelen: verhogen van participatie aan maatschappij. Uitdagingen bij de vleet. - Thuislozen zijn nu minder zichtbaar in de samenleving, dus de aandacht neemt af. - Toegang tot reguliere huisvestingsmarkt moet nog versterkt worden - Grootste uitdaging blijft de groep mensen zonder papieren

Bronnen jpg jpg