Les 4 voor 23 januari 2016. Het patroon van het kosmische conflict komt herhaaldelijk voor in Richteren. Daarvan is het verhaal in Richteren 4 een voorbeeld.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

Godsdienst.
Blijf in Gods genade.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Als vreemdeling op weg naar Huis
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
De Heilige Geest in het Oude Testament
Jozua Hoofdstuk 8 Zonde ontdekt en ontkend
'perspectieven in het boek Ruth' deel II.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Bestemming God eren ….
Ruth wat goed zou zijn voor Ruth, gaf ze op voor het welzijn van Noemi. Een vrouw van sterk geloof. Ruth is een vrouw van sterk geloof omdat ze gelooft.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Kinderen, het laatste uur is aangebroken. 1 Johannes 2:18 Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte.
Genesis (B-Rasjiet): het begin van alles
WELKOM OP TOV!. Bidden Wie trekt er aan je touwtjes?
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Verbonden … Van boven bekeken
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Op de kring Bijbelstudie Veg Amstelland 2 Emmeloord Over Jozua 2
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
2 Ik zal je tot een groot volk maken,
Welkom in de samenkomst
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 2 augustus 2014 “Aan de een wordt door de Geest het verkondigen van wijsheid geschonken, aan de ander door diezelfde.
Preek Rechters 3: Otniël
Wie het laatst lacht... Genesis
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
Handelingen 5: 1 En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, 2 hield iets van de opbrengst achter, met medeweten.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Parasja B’Shalach Toen hij weg zond. Exodus 13, ,16 Haftara: Richteren 4,4 – 5,31 Barak & Debora B’rit Chadashah(N.T.): Openb.15,2-4.
Dag Dagon! 25 jan Zoetermeer.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
AFGODERIJ BRENGT VLOEK. ZONAANBIDDING 20 Te dien dage zal de mens zijn zilveren en gouden afgoden, die hij zich gemaakt had om zich daarvoor neer te buigen,
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
6 juli 2014 Tollebeek x "de tweede dood" 1.Openb.2:1 2.Openb.20:6 3.Openb.20:14 4.Openb.21:8.
Exodus 13: De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten,
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Een voorbeeld dat navolging verdient
Ga dan op weg… De missie van de Verlosser
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Les 12 voor 19 december Gedalia was tot gouverneur aangesteld over Juda (Jeremia 40:6-12). Ishmaël doodde Gedalia en nam het overblijfsel gevangen.
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Welkom op TOV! Op wie wil je lijken??. Jij bent jij..
Les 10 voor 5 maart Paulus zette in zijn brieven de scene van de Grote Strijd uiteen:
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Les 5 voor 30 april Er heerst een oorlog tussen onzichtbare machten in de Bijbel die in het boek Mattheüs wordt beschreven. Die oorlog wordt soms.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
De sterke en de sterkste
Transcript van de presentatie:

Les 4 voor 23 januari 2016

Het patroon van het kosmische conflict komt herhaaldelijk voor in Richteren. Daarvan is het verhaal in Richteren 4 een voorbeeld van: God bevrijdt Israël door Sisera naar Barak toe te trekken (v. 7). Hij gebruikte stortregens en razende waterstromen om dat te doen (Richteren 5:4, 21). God wint de strijd; de mens ontvangt alleen de prijs van Hem. Uiteindelijke verlossing komt wanneer Jaël Sisera doodt, na hem melk te hebben gegeven om te slapen.

“Toen verscheen de Engel van de HEERE aan hem en zei tegen hem: De HEERE is met u, strijdbare held!’” (Richteren 6:12) Een nieuw hoofdstuk in de strijd. Het Midianitische leger verspreidde zich als sprinkhanen over Israël, alles vernietigende (Richteren 6:5). God waarschuwt zijn volk voor hun zonden (Richteren 6:8-10) en zendt hen een bevrijder (Richteren 6:14). Dit waren de stappen naar overwinning: a)Gideon is toegewijd. Hij vernietigt de heidense altaren en sluit een verbond met God (Richteren 6:32, 36-40). b)De 300 zijn toegewijd. Zij zijn bereid het kwaad te bestrijden (Richteren 7:7). c)De “afgescheiden” mannen en de “lafaards” sluiten zich aan bij hen (Richteren 7:23). d)Zij die aanvankelijk niet geroepen waren, sluiten zich ook bij hen aan (Richteren 7:24). God kon Gideon gebruiken vanwege zijn nederigheid en eenvoud. Ook kan Hij ons alleen gebruiken als wij net zo nederig worden als Gideon.

“En hij [Simson] gaf leiding aan Israël in de dagen van de Filistijnen, twintig jaar lang.” (Richteren 15:20) Soms zijn lijnen tussen goed en kwaad onduidelijk in dit Conflict. In Simsons geval, gebruikte God zijn zwakheid – zijn zonde – als kracht tegen de Filistijnen. Simson was een geloofsheld hoewel hij zich nogal “vreemd” gedroeg (Hebreeën 11:32). Hij doodde 30 mannen om hun kleren te stelen om een gokschuld te kunnen betalen (Richteren 14:19). Hij vernietigde de gewassen van de vijand toen zijn Filistijnse vrouw aan een andere man was gegeven (Richteren 15:1-5). Hij heeft veel Filistijnen gedood omdat zij zijn vrouw en haar familie hebben verbrand (Richteren 15:6-9). De Filistijnen trachtten wraak te nemen, maar hij doodde van hen met een ezelskaak (Richteren 15:15). Hij sloeg de heidense tempel neer met Filistijnen omdat zij hem blind hadden gemaakt ( Richteren 16:28).

Die familie moest hun land verlaten om in een vijandig land te wonen. De aanvallen van de duivel doodde drie van de vier familieleden. Niettemin, een nieuwe ziel was gewonnen voor het volk van God. Naomi leerde het ware geloof aan Ruth. Ruth besloot een deel te worden van Gods volk en vond Boaz. Hij verloste haar als voorbeeld van onze Verlosser.

“Hij zal de voeten van Zijn gunstelingen bewaren, maar de goddelozen zullen zwijgen in de duisternis. ‘want een man is niet sterk door eigen kracht.’” (1 Samuël 2:9) Anna—Samuëls moeder— zong een inspirerend lied over het succes of het falen van Gods dienaren. Eli en Samuël waren twee “heilige” rechters die op Gods kracht vertrouwden. Beiden stierven op hoge leeftijd en zij werden door de mensen gerespecteerd. Maar, hun kinderen vertrouwden op hun eigen kracht en oordeel. Na verloop van tijd bleef alleen hun zonden over—disrespect, godslastering diefstal, overspel, omkoping. Het verhaal van Israël zou anders zijn verlopen als Samuëls kinderen in zijn voetsporen waren gevolgd. Onze levens zijn betrokken bij de Grote Strijd. Wij leiden anderen door ons voorbeeld naar heiligheid of naar het kwaad.

“‘Zoals het was in de dagen van Noach, zo zal het zijn in de dagen van de Zoon des Mensen.’ God zal een volk hebben, ijverig in goede werken, standvastig, te midden van de verontreinigingen van dit gedegenereerde tijdperk. Er zal een volk zijn dat zich zo vastklampt aan de goddelijke kracht, dat zij bestand zullen zijn tegen elke verleiding. Kwade communicatie in vlammende pamfletten, kan proberen om tot hun zintuigen te spreken en hun geest te verderven; maar zij zullen zo verenigd zijn met God en de engelen, dat zij zullen zijn als degenen die niet zien en niet horen. Zij hebben een werk te doen wat niemand voor hen kan doen, dat is om de goede strijd des geloofs te strijden, en beslag te leggen op het eeuwige leven. Zij zullen niet zelfverzekerd en zelfvoorzienend zijn. Hun zwakheden kennend, zullen zij hun onwetendheid verbinden aan Christus’ wijsheid, en hun zwakheden aan Zijn kracht. E.G.W. (Testimonies for the Church, deel. 3, Getuigenis nr. 25, hoofdstuk. 39, pagina. 472)