1 Methodiek A Hafida El-Gharbaoui

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Implementatie van de UNCO-MOB
Advertisements

Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
Opzet van de workshop Kennismaken
Methodiek: ‘leer der te volgen methoden’. (Uit: Van Dale woordenboek)
CMD - VID (College Jaar 1, Winter)
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Hoe krijg ik ze mee Leerlingen, ouders, team Programma Michel Boer Muiswerk, waarom heb ik daar voor gekozen? Opdracht: kansen en bedreigingen Hoe heb.
Afnemende en toenemende verantwoordelijkheid
X-stream les 4 WELKOM. Wat gaan we deze les doen?  Korte terugblik vorige les  Doelen van deze les  Digitale identiteit  Online samenwerken  Eindopdracht.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
School en samenleving kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: Pascal van Schajik medsite: schpa
Werken in de keten. Wat is werken in de keten SHL opdrachten.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
Handelingstheorie II Naam: Martine Bink
Pedagogische theorieën
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Project: Oriëntatie op het beroep Marie-Joze van Raak - Docent SPH - jaar 1 coördinator
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
motiverende gespreksvoering
Pedagogisch werken in de wijk Kwartaal 1 Les 1 Kamer L
Social work Week 2.
Praktijkervaring en reflectie
Methodiek: Plancyclus
Project oriëntatie op het beroep
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek7 Hafida El- Gharbaoui.
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
School en Samenleving schooljaar bijeenkomst 1 VQr2 docent: Pascal van schajik med.hro.nl/schpa.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 1 med.hr.nl/gharh.
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
Werken met groepen jonge kinderen
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
PROJECT 3 PEDAGOGISCH WERKEN IN DE WIJK Bijeenkomst 1, week uur Kwartaal 1, schooljaar 2014/2015 Klas: VQR2A Docent: Madeleine Meurs Mail:
Les 7 Verantwoorden, legitimeren en professionaliseren.
Rotterdam, 00 januari 2007 SLC 2 bijeenkomst Hafida El-gharbaoui med.hro.nl/gharh.
SOCIAL WORK naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Rotterdam, 00 januari 2007 Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 3 (week 5) Hafida El-Gharbaoui
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Methodiek: Plancyclus
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Opdrachten en eindopdracht
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 12 Hafida El- Gharbaoui.
Project 3 Week 3.  Mededelingen  Vragen opstellen voor opdrachtgever  Oriëntatie op opdracht (volgende week feedback in de les)  Wijkanalyse  Geen.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
KEUZETHEMA: DIFFERENTIATIE Bijeenkomst
Evaluatie Cursus.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Keuzethema: differentiatie
Ethiek in de branche social work
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Basistekst : Talentontwikkeling
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Methodisch handelen Week 3. Methodisch handelen Week 3.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Methodisch handelen Week 2. Methodisch handelen Week 2.
Transcript van de presentatie:

1 Methodiek A Hafida El-Gharbaoui H.El-Gharbaoui@hr.nl www.med.hr.nl/gharh L 3.338 1

2 Programma Aan- en afwezigen Kennismaken Regels in deze klas Intro verkenning methodische werken Eerste kennismaking met de plancyclus kennismaking met het gezin Opdrachten uitleggen groepjes samen stellen start opdracht Terugkoppeling en vooruitblik 2

Introductie van de module Wat is het doel en belang van deze module? lees de doelen van de module. Waarom is het van belang dat er methodisch gewerkt wordt? De opdrachten, toets. De handleiding is globaal, wij geven er vorm en inhoud aan. Gebruik mij ook als deskundige. Relatie met deel B. Het gaat hierbij vooral om het aanreiken van een kenniscomponent en het oefenen van methodische vaardigheden met behulp van een rijke gezinssituatie afgeleid van de reële pedagogische praktijk. Samen met andere studenten oefen je met het bewust doorlopen van de methodische cyclus. Je leert hoe je de hulpvraag kan inventariseren en het gezin/kind kan ondersteunen.

Methodisch werken Welke kennis hebben jullie al over methodisch werken? Maak een korte presentatie voor de anderen van jullie kennis Wat ontbreekt volgens jullie? Om de reflex af te leren: er is een probleem, ik moet direct iets doen Om kinderen, jongeren en ouders de juiste hulp of ondersteuning te kunnen bieden Om collega’s, samenwerkingspartners en de overheid duidelijk te kunnen maken waarom je een bepaalde interventie inzet Idem om het aan de cliënt duidelijk te kunnen maken 4

Het gaat dan onder andere om belangrijke vaardigheden als: - Hoe kan je op een overzichtelijke en gestructureerde wijze beschikbare informatie op een rijtje zetten? - Hoe schat je in of het gedrag dat het kind laat zien afwijkend is van ‘het normale’, of er hulp nodig is en zo ja welke dan? - Hoe kan je feiten en meningen onderscheiden? - Hoe kan je afwegingen expliciteren en beslissingen onderbouwen? - Hoe kan je transparant en in dialoog met kind en gezin hierover praten?

Plancyclus Wij gaan ons focussen op de Plancyclus en methodiek ZOEKEN als praktische Rotterdamse methodiek

De fasen overgangen Oriënteren eindigt met probleemdefinitie. Probleemdefinitie leidt tot hypothesen. Diagnosticeren (onderzoeken van hypothesen) eindigt met diagnose, of liever analyse. Diagnose/analyse leidt tot doelen. Doelen vormen start voor (handelings)plan. Plannen eindigt met schema of plan voor uitvoering. Uitvoeren loopt over in evaluatie. Evaluatie kan leiden tot nieuw signaal, nieuwe diagnose of nieuwe kennis.

Andere methodes ?? Zoeken (als praktische Rotterdamse methodiek) Opgelet! Wat zijn overeenkomsten en verschillen?

Het Ecologisch Model (Bronfenbrenner)

De empirische cyclus = onderzoek, dus komen tot kennis vermeerdering De diagnostische cyclus = therapie, dus komen tot een verantwoorde aanpak De regulatieve cyclus = vergelijkbaar met de Plancyclus, maar dan in alle situaties De nieuwe Wmo 2015 Wet Maatschappelijke ondersteuning ‘zelfredzaamheid’ & ‘participatie Als pedagoog ga je straks veel samen werken met het netwerk van de cliënt en kom je veelal op functies terecht waarin je dichtbij huis hulp gaat verlenen en/of vrijwilligers ondersteunt. De nieuwe professional moet mensen kunnen verbinden en een coachende rol aannemen. Ook is het belangrijk dat je breed kan kijken en handelen. Theoretische kennis en onderbouwing van je handelen is hierbij erg van belang. Dat vraagt ook kennis van diverse methoden/methodieken die in de grootstedelijke context worden ingezet.

Documentaire uit de onmacht kijken

Opdracht door nemen!!! 10 mint Vragen???

4 Opdrachtbeschrijving 1. Maak met je collega’s uit het wijkteam een eerste aanzet voor een methodisch verantwoord werkplan voor het gezin van Adessinio en Ashana. Werk hierbij tenminste de volgende vragen op papier uit: - Welke zorgen hebben we waarom rondom dit gezin/kind? (inventarisatieproblematiek) - Waarmee zouden we met dit gezin/kind aan de slag willen gaan? (analyse vande opvoedingssituatie) - Wat zou een eerste stap hierin kunnen zijn? (globale actieplanning)Dit werkplan is onderbouwd met minimaal zes bronnen vakliteratuur (waarvan min. 1 Engelstalig).Onder vakliteratuur worden onderzoekspublicaties verstaan of literatuur geschreven voor de doelgroep sociale professionals, geen websites die zich richten op een breed publiek. 4 Opdrachtbeschrijving Je werkt in een wijkteam in Rotterdam Noord. Het wijkteam heeft als doel de kinderen en hun gezinnen te ondersteunen en waar nodig de basis op orde te brengen. De belangrijkste principes in de aanpak van de wijkteams zijn ‘vroegtijdig’signaleren’, ‘eigen kracht’, en ‘generalistisch werken’. Als wijkteammedewerker krijg je de taak om een gezin met multi-problematiek te ondersteunen bij de opvoeding van hun twee inwonende kinderen, Adessinio en Ashana. Dit gezin werd voorheen begeleid binnen het gedwongen kader (OTS), maar maakt nu vanwege de voortgang de stap naar het vrijwillige hulpverleningstraject.

2. Leg dit werkplan voor aan de teamleider van het wijkteam en formuleer ter voorbereiding op dit gesprek kritische vragen ten aanzien van de haalbaarheid en wenselijkheid van dit plan; Bijeenkomst 3 + 7 ( dus 2 keer, zie shl) Let op: inleveren schriftelijke voorbereiding gesprek wijkteamleider (MAX 3A4) 3 dagen van tevoren inleveren Wijkteamleider voor casusbespreking is Marleen Bravenboer

3. Beschrijf individueel welke mogelijkheden jij ziet op je huidige stageplaats om het gezin/kind te ondersteunen. Maak hierbij helder hoe het individuele ondersteuningsplan samenhangt met het bovengenoemde (groeps)werkplan. Betrek hierbij de instellingsmethodiek en wettelijke/beleidsmatige kaders waarbinnen desbetreffende organisatie werkt. Dit document is minimaal onderbouwd met 5 verschillende bronnen(vakliteratuur), waaronder documenten van de stagebiedende instelling (methodiekbeschrijving).

Praktische zaken Gastlessen op woensdag schrijf je in. In overleg met je teamleden schrijf je je in voor tenminste één gastcollege en als groep zorg je ervoor dat alle aangeboden kennis verzameld en gedeeld word Gesprekken met de wijkteamleider per groepje: de planning en de voorbereiding Inschrijven L03.342

Toetsing en beoordeling Lezen !!! ( 5 mint)Vragen hierover ???

Groep samen stellen

Aan de slag -Start opdracht: - Samenwerkingsafspraken, planning en inventariseren hulpvraag gezin/kind

Methodisch werken en de organisatie De visie van de organisatie waar jij stage loopt, bepaalt mede hoe er gewerkt wordt. Het beleid op zorg en welzijn van de overheid bepaalt hoe er in een organisatie gewerkt wordt. Verantwoording afleggen en transparantie zijn kernbegrippen.

Voordelen methodische aanpak beter vooruitkijken, meer controle en minder kans op fouten inzichtelijker handelen bespreekbaar maken/evalueren en je proces bijstellen overdraagbaar aan anderen

Ontwikkelingen sociale domein De tijdsgeest: kantelen en Welzijn nieuwe stijl https://www.youtube.com/watch?v=Wl8nWQ1naSk

Achterliggend kader methodiek ZOEKEN Kantelen in de WMO: van aanbodgericht naar vraag- en resultaatgericht werken 8 bakens Welzijn Nieuwe Stijl

Doelen methodiek ZOEKEN laagdrempelige wijze dienstverlenen Opheffen van belemmeringen om te participeren in de samenleving (WMO-doel) Aanspreken van de eigen kracht van de burgers en diens omgeving met als doel zelfregie en zelfredzaamheid te vergroten Doelgroep: professionals die direct contact hebben met burger (bv wijkteams)

Terugkopeling Komen jullie er in? Bevalt de manier van werken? Wat moet er bijgesteld worden? Waar kan ik woensdag extra aandacht aan besteden?

2626 vooruitblik Huiswerk: lees hoofdstuk 3 en 4 van De Plancyclus en werk verder aan jullie plan. De eerste workshop om 10:30 uur Werken in een wijkteam Inschrijven L03.342 Wijkteamleider Marleen Bravenboer 26