Project oriëntatie op het beroep

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Financieringsmogelijkheden clubs Kijk naar buiten! Ken de trends in de samenleving →Zelfredzaamheid, eigen kracht en meer verantwoordelijkheid bij burgers.
Transitie van AWBZ naar WMO De Kanteling
‘Actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving en mogelijke gevolgen voor de vrijwillige ouderenadviseurs’ Inleiding SBOG en vrijwillige ouderenadviseurs.
Veranderingen in de zorg
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Kansen & uitdagingen Een b r e d e participatiewet
WMO en de kerken.
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Veranderingen in de AWBZ en de Wmo
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Zorg nieuwe stijl.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Verbinden van zorg en onderwijs
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Gehandicaptenplatform Overbetuwe
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
1 Naar een nieuw zorg- en hulpstelsel …en wat betekent dat voor ons? Portefeuillehoudersoverleg Sociale agenda 15 mei 2013.
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
De veranderingen in de zorg…..
Beter door Meer Samenwerking Elkaar: –Leren kennen –Weten te vinden –Ondersteunen in het werk.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
ORGANISATIE VAN DE HULPVERLENING WEEK 6 presentaties.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Project oriëntatie op het beroep Week 6 t/m 9. Week 6 Analyseren en concluderen Schrijven onderzoeksverslag groep Start beroepsproduct.
Naar een zelfredzame samenleving Congres van het LOO SPH SPH Nieuwe Stijl Lezing: Jan Hoogland GH Zwolle, 4 november 2011.
Decentralisatie gaat over mensen! Decentralisatie gaat over wetten en regels, maar moet gericht zijn op mensen. Dat vraagt om betrokkenheid en inzet.
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Lokale ontwikkelingen Peter van der Terp, wethouder Jeugd 17 oktober 2013.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
Maatschappelijke Participatie door Rehabilitatie Lies Korevaar Werkveldconferentie Participatie Groningen, 16 april 2013.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Decentralisatie naar gemeente Minou Scherrenburg 13 december 2011.
SOCIAAL DOMEIN Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet Omzien naar elkaar Ondersteuning door gemeente Pieter van Zwanenburg.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Decentralisatie Jeugdzorg
Integraal sociaal werk
De Kanteling Compensatie Van verzekerd recht en zorgplicht naar….
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Cliëntenraad Sociaal Domein
Wmo in de Wijk Oldambt, 26 maart 2013
Transcript van de presentatie:

Project oriëntatie op het beroep Huidige ontwikkelingen in zorg en welzijn Organisatie van de hulpverlening - WMO Welzijn Nieuwe Stijl Kwartaal 2 week 2

De rotonde van Hamed Waarom loopt Hamed vast op de rotonde? Noem andere voorbeelden waarbij cliënten vastlopen in de organisatie van de hulpverlening Welke probleemfactoren vanuit de organisatie van de hulpverlening spelen een rol? Hoofdstuk 1 van het artikel op natschool: de rotonde van Hamed.

Film Josje http://www.npo.nl/netwerk/21-07-2009/EO_101153161 Min. 8.25-22.30 toont de noodzaak van meer regie bij de cliënt. Josje Hillenaar in Kafka in de polder.

De omslag van verzorgingsstaat naar participatiestaat Het vastlopen in de hulpverlening heeft alles te maken met veranderingen op macroniveau. Dat betekent dat je als SPH’er voortdurend op de hoogte moet blijven van alle ontwikkelingen omdat dit direct gevolgen heeft voor de uitvoering van je beroep. De omslag van verzorgingsstaat naar participatiestaat

Wat is er aan de hand? Transitie: Het stelsel van zorg en welzijn is ingrijpend aan het veranderen De overheid is verantwoordelijk voor dit proces Verandering van het stelsel, van wetten, van de financiering, van de regels Tegelijkertijd minder geld beschikbaar vanuit de overheid

Veranderingen op vele terreinen o.a. Onderwijs: verhoging studieprestaties, strengere selectie, studieduurverkorting, geen tweede master, leenstelsel Participatiewet: Samenvoeging Wet Sociale Werkvoorziening (sociale werkplaatsen), Wajong (uitkering voor jongeren met een beperking) en de bijstand Zorg en hulpverlening: veranderingen in zorgverzekeringswet, AWBZ en WMO Jeugdzorg: decentralisatie, zorg gaat naar de gemeenten Zorg en hulp werden gefinancierd door de Rijksoverheid (overheidsgeld dat landelijk of per provincie besteed wordt), ZVW (waarvoor we zelf premie betalen) en de AWBZ (waar we allemaal via een premie van ons salaris aan mee betalen).

De Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) http://www.youtube.com/watch?v=VDZrGu85MEA Om het stelsel van hulp en zorg te veranderen wordt de WMO vanaf 2007 gefaseerd ingevoerd. Dat betekent dat steeds meer verantwoordelijk (en financiering) bij de gemeenten komt. Onderdelen uit de AWBZ worden overgeheveld naar de ZVW of WMO. Over deze onderdelen is voortdurend (politieke) discussie.

Waarom de WMO? Kostenbeheersing Vermaatschappelijking van de zorg Afstemming aanbod op de vraag De kosten van de AWBZ dreigen onbetaalbaar te worden door de toenemende vergrijzing , technologische ontwikkelingen om langer gezond te blijven en stijgende zorgvraag. Tegelijkertijd zijn er minder mensen om het geld met elkaar te verdienen. Hulp en zorg wordt dichter bij huis georganiseerd. Een al langer lopende ontwikkeling. Kwaliteit van de organisatie blijkt niet altijd efficiënt, maakt cliënten afhankelijk. Daarnaast veranderde visie: actief burgerschap

Verzorgingsstaat voorbij Van de wieg tot het graf Waarom was dit zo? De verzorgingsstaat is opgebouwd na de tweede wereldoorlog en werd gezien als verworvenheid; uitgaan van gelijkheid en solidariteit. Hulp en zorg werd vanuit aanbod georganiseerd en sloot niet altijd aan bij de vraag van mensen zelf. Het maakte mensen ook erg afhankelijk en passief.

De kanteling Niet meer uitgaan van recht op hulp of voorzieningen maar uitgaan van eigen kracht van de burger Burgerschap, terugtrekkende overheid

Voorliggende voorzieningen Individuele voorzieningen 4 Cirkels Eigen kracht Sociaal netwerk Voorliggende voorzieningen Individuele voorzieningen

Participatiestaat Zelfredzaamheid en samenredzaamheid Meedoen Maar hoe zit het met kwetsbare doelgroepen van SPH? Veronderstelt wordt dat mensen betrokken zijn en zelf verantwoordelijk zijn. Ze willen graag zelf regie en hun eigen kracht inzetten om hulp en zorg te regelen. Participatie betekent dat de overheid faciliteert zodat mensen mee kunnen doen in de maatschappij en niet meer de regie overneemt.

Opdracht Zoek een actueel nieuwsbericht over negatieve consequenties van de politieke keuzes voor een specifieke SPH-doelgroep

Transformatie Vernieuwing/cultuuromslag Proces van transformatie heeft vooral gevolgen voor burgers/cliënten, voor sociale professionals en organisaties, voor gemeenten De transitie van het stelsel dwingt sociale professionals en organisaties om hun werkwijze te veranderen De transitie alleen is niet voldoende om het zorgstelsel te verbeteren. Er is ook een verandering gewenst in het werkveld zelf, de sociale professionals moeten mee veranderen. Niet alleen in het organiseren van hun hulpaanbod maar ook in beroepsattitude en beroepsvaardigheden. Als je je hele carrière in een 24/7groep gewerkt hebt waar de hulpverleners bepaalden hoe het dagritme van de bewoners was en je werkt volgend jaar in een huis in de wijk waar deze bewoners beschermd zelfstandig wonen met een 2 uur hulp per dag. En zelf uitmaken hoe hun dag er uit ziet.

Welzijn Nieuwe Stijl In het kader van de WMO zijn ook nieuwe uitgangspunten voor het werken in de praktijk ontwikkeld. Visie, houding en werkwijze. Inzetten op eigen kracht van de cliënt en inzetten sociale netwerk om de problemen op te lossen. Wanneer dit onvoldoende resultaat heeft dan pas formele hulp.

Opdracht Hoe zou jij volgens de 8 bakens welzijn nieuwe stijl het “keukentafelgesprek” met Josje aanpakken? Bepaal bij elk baken om welk onderwerp het gesprek met Josje zou kunnen gaan. Josje uit de film

Carrousel Procesevaluatie + individueel onderzoek 11.20 jeugd 12.50 psychiatrie 12.20 beperkingen 12.50 ouderen 13. 20 justitiabelen

04-12-14 11.20 justitiabelen 11.50 jeugd 12.20 psychiatrie 12.50 beperkingen 13. 20 ouderen