Gezins- en wijkgericht werken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Advertisements

Zeer Intensieve Behandeling
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Methodiek Directieve Thuisbegeleiding binnen de diensten
WORKSHOP MPG CONGRES ‘Herkennen signalen LVB’
Wat is het OCB? Het Orthopedagogisch Centrum Brabant is een instelling voor behandeling van jongeren met een licht verstandelijke beperking die gedragsproblemen.
Ouders en Kinderen Centraal
Veranderingen in de zorg
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
PROGRAMMA WORKSHOP Wie zijn wij en wat doen we: (30 minuten)
Diversiteit & Jeugdzorg
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
Wraparound Care Model Waarom ook weer?.
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
juni Transitie jeugdzorg
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Lokale opvoedhulp en opgroeihulp en de Centra voor Jeugd en gezin Jo Hermanns CO ACT Consult UvA.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
SAmenwerken aan VEiligheid
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Centrum voor Jeugd en Gezin
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Gezins- en wijkgericht werken
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Sociaal netwerk methodiek
GEZINS- EN WIJKGERICHT WERKEN 10. Vervolg MPG, analyse en aanpak.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Gezins- en wijkgericht werken 1
Jeugdzorg & Justitiabelen
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Jeugdzorg & Justitiabelen
Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
H & S Consult Effectieve opgroei- en opvoedhulp Op weg naar een nieuw stelsel Jo Hermanns UvA HU H&S Consult.
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Veiligheidshuis Inleiding door Aad Kouwenhoven.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Buurtteams Jeugd en JGZ drs. Geert van der Velde/ Qraad Adviseur Strategisch beleid en Zorgvernieuwing.
Jeugdbeschermingskader
Onderwijs Zorg Combinaties “Jeugdhulp op school?!”
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Gemeente bepaalt wie zorg krijgt \ 6. Toelaten nieuwe aanbieders op de markt of afspraken maken bestaande partijen Ingrediënten sturingskader jeugdzorg.
Samenwerking: structuur, inhoud en proces Een goed begin is het halve werk! 1.
Samen bouwen aan een passend, veilig en duurzaam traject
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
MEE maakt meedoen mogelijk
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Agenda: Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Transcript van de presentatie:

Gezins- en wijkgericht werken 12. Verschillende strategieën

RECAP Anomie Durkheim Aanpassingsstrategieën Merton Weerstand

Link NJI http://nji.nl/

Interventies speciaal voor MPG’s: Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling. 2. Wijkgericht werken met MPG’s. Voorwaardelijke of gedwongen hulpverlening aan MPG’s. Kinderen als ingang. + Eigen Kracht Conferenties

1. Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG) Is een specifieke vorm van Intensieve Pedagogische Thuishulp (IPT). Het doel is tweeledig: a. Het gezinsklimaat is zodanig verbeterd dat kinderen er veilig kunnen opgroeien en zich ontwikkelen. b. De gezinsleden hebben meer vaardigheden om gebruik te maken van hun sociale netwerk.

IOG doelgroep Gezinnen met meervoudige problemen; thuis, op school, individuele problematiek bij kinderen en/of ouders, probleemgedrag. Gezinnen met jeugdigen met een langdurige hulpverleningsgeschiedenis. Gezinnen met jeugdigen met lastige/ingewikkelde problemen met als gevolg afschuif- en doorschuifgedrag tussen sectoren en voorzieningen.

IOG specifieke varianten IOG-LVB (lvb bij één van de gezinsleden) IOG-Erger voorkomen= gericht op gezinnen met jongeren van 8-17 jaar die beginnend crimineel gedrag laten zien.

Methodiek IOG Kent een duidelijke opbouw en fasering. Gemiddeld duurt een behandeling vijf maanden. Hulpverlener komt max. 2 keer anderhalf uur per week in het gezin. Er wordt gebruikt gemaakt van de vragenlijsten zoals, CBCL en NOSI. Verschillende interventies hebben betrekking op twee aspecten: functioneren en relatievorming. Op drie niveaus: individueel, gezinsniveau en hulpverlening-gezinsniveau).

Theoretische onderbouwing IOG Gereedschapkist met de passende methodische interventies (bv. gedragsinstructie, model staan, gesprekstechnieken). Empowerment; gezinnen aanspreken op hun krachten. Hulpverlener is sterk gericht op de toekomst. Hulpverlener gelooft dat het gezin kan veranderen. Steunbronnen in de omgeving activeren. Diverse methodische interventies (leertheorie, communicatie, hiërarchie). Oplossingsgericht.

2. Wijkgericht werken met MPG’s WIG = Wijkgerichte Intensieve Gezinsbegeleiding. Uitgangspunt: in de volle breedte profiteren van de mogelijkheden van de wijk. Wijkgericht werken is informatie delen, uitwisselen en bundelen met ketenpartners. WIG is een goed voorbeeld van ecologisch denken, het gezin in een groter verband zien; het gezin en zijn of haar omgeving. Denk ook aan SNM community niveau.

Met wie werk je wijkgericht? Centrum voor jeugd en gezin Peuterspeelzaal Kinderdagverblijf Buitenschoolse schoolse opvang Wijkcentra Sociale dienst Veilig Thuis RvdK Scholen, huisartsen, kerken etc…

Waarom is wijkgericht werken belangrijk? Door het netwerk rond een gezin te versterken en wijkgericht te werken profiteert het gezin maximaal van de steun die buurt en omgeving kan bieden. Een goede verdeling van deeltaken binnen de samenwerking met ketenpartners is onmisbaar. Heeft veel voordelen: 1- duidelijkheid over wie wat doet en bij wie de ouders terecht kunnen 2- overzichtelijke communicatielijnen 3- gedeelde verantwoordelijkheid 4- iedere ketenpartner komt toe aan zijn eigen taken 5- uitbreiden van het netwerk …………

Uitgangspunt WIG Het verdrag voor de rechten van het kind. Het kind heeft niet alleen recht op opvoeding, maar ook op ontwikkeling, gezondheid en bescherming van geweld, misbruik en verwaarlozing. Transparantie en veiligheid zijn de belangrijke aspecten binnen WIG.

3. Voorwaardelijke of gedwongen hulpverlening aan MPG’s Bij veel MPG’s is er sprake van een verstoorde relatie met de hulpverlening. De gezinnen zijn ‘instantie-moe’. De deur wordt niet meer open gedaan. De gezinnen zijn gewend aan de (vele) problemen en zoeken geen hulp meer. De samenleving maakt zich zorgen om de kinderen uit deze gezinnen. Er kan sprake zijn van overlast waardoor ingrijpen noodzakelijk wordt.

Vormen van voorwaardelijke hulpverlening Via de jeugdbescherming (V)OTS (Voorlopige) Onder Toezichtstelling en Machtiging Uithuisplaatsing. Via het jeugdstrafrecht (detentie/reclassering). Via de gezondheidszorg (IBM dwangbehandeling, opname). Via woningbouwcorporaties (uitzetting). Via de uitkeringsinstantie (vermindering of stopzetting van de uitkering.)

VIG, Voorwaardelijke Interventie in Gezinnen ‘Als ze niet meewerken, wordt hun uitkering stopgezet!’ Doelgroep: Ouders hebben een uitkering of een kind met een (V)OTS. Er is minstens één kind onder de 16 jaar in het gezin. Er is sprake van een MPG, waarbij minstens op vier leefgebieden problemen zijn. Reguliere hulpverlening komt niet binnen.

Doelen VIG Het zorgen voor een veilige omgeving voor de kinderen staat centraal in de interventie. VIG richt zich op het hele gezin, het hele systeem waarin het kind leeft. Het doel van de VIG-aanpak is het tot stand brengen van een positieve verandering binnen het gezin en het gezin weer laten aansluiten op de vormen van hulpverlening die werken zonder expliciete dwang. Doelen gericht op ouders, kind(eren) en t.a.v. de samenleving.

Werkwijze van VIG gezinscoach Bestaat uit vier fasen: Onderzoeksfase (2 weken). Overname, VIG coach heeft volledige regie (2 maanden). Leerfase, coach is voorbeeld (2 maanden). Afsluitfase (2 maanden). Een VIG gezinscoach is van alle markten thuis. Denk ook aan LDI : direct (gedwongen) hulpaanbod

Bijzondere kenmerken van VIG-aanpak: Niet de vraag van de cliënt staat centraal maar het probleem. De probleemdefiniëring vindt onafhankelijk van de cliënt plaats. De aanpak (materieel en immaterieel) is integraal en systeemgericht. Krachtige professionals worden als coach ingezet. De coach loopt nooit harder dan de cliënt. Coaches voeren de regie zowel binnen het gezinssysteem als in het netwerk daaromheen. Denk ook aan de specifiek werkzame factoren

4. Kinderen als ingang voor systeemgerichte hulp Centra voor jeugd en gezin (CJG). Zorgadviesteams (ZAT). Intensieve (gespecialiseerde) thuisbegeleiding voor ouders met verstandelijke beperking. Aanpak spijbelaars en vroegtijdige schoolverlaters, ontspoorde jeugd (leerplicht, casusoverleg risicobeleid). Casusoverleg risicojeugd in veiligheidshuizen. Buurtgerichte aanpak van overlast, hinderlijke of criminele jeugd. Signalering en aanpak huiselijk geweld, kinderen als getuige of slachtoffer en de regionale aanpak kindermishandeling. ………….

Bewezen goede interventies WIG, IOG, Jeugdhulp thuis, Beter met thuis, MDFT, MST, PPG, etc. http://nji.nl/nl/Kennis/Databanken/Databank-Effectieve-Jeugdinterventies/Erkende-interventies Van eigen bodem: ‘En, wie zorgt er voor morgen?’ over de VIG methode, die toegepast wordt bij MPG’s in Rotterdam. Volgende week een gastdocent uit een wijkteam Rotterdam.