De Bijbel Inleiding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Principes over het ontstaan en de overlevering van het Oude Testament
Advertisements

Alle rechten © 2007, sheet: 1 De Bijbel: Eén boek, Eén Boodschap De Bijbel De Bijbel is een éénheid. Deze eenheid is de ‘som.
Judit en de Apocriefe boeken
Waarom geloven Christenen (nog) in de Bijbel?
Wijsheidsliteratuur Hooglied van Salomo.
Redeneren over bronnen
Beste verkochte boek aller tijden?
Wat wil je worden? Je wilt iets worden in het leven Je doet je werk, je bent niet je werk Je identiteit: wie ben je? Wat voor mens wil je zijn? Hoe wil.
Efeze 1:11-14 Tekstboekje Hoofdstuk 4
Deel 2 De Bijbel.
Het ontstaan van de bijbel
Reformatie en renovatie
Verwondering in de natuur
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 1. Verhalen over God, mens en de wereld De bijbel bestaat uit twee delen Oude testament en Nieuwe Testament.
Gaven gegeven ... totdat Efeze
Godsdienst.
Godsdienst.
Multiculti.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Jongerenbijbel.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Geloofsbelijdenis (Evangelische Gemeente Halle en Omstreken vzw)
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Deuteronomium 30: 19 Ik neem heden de hemel en de aarde tegen u tot getuigen; het leven en de dood stel ik u voor, de zegen en de vloek; kies dan het.
De Statenvertaling ‘Het Boek der boeken’.
Praktische handvaten voor het lezen van de Bijbel
Hoofdstuk 3 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 3.
OPENBARING AAN JOHANNES
Kvl, 26 ad 1) Tacitus, Josephus, Suetonius ad 2) met vele tijd-en plaatsgegevens, NT volledige manussripten uit 350 n.Chr.
WOORD Het WOORD is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene.
ALPHA Cursus Wie is Jezus?
Kaarten op tafel.
Een nieuw geloof: het christendom
De doop in de Heilige Geest
Gods stem verstaan 1. Geloof je in de bijbel? 2. Heb je de bijbel nodig? 3. Hoe moet je de bijbel lezen? Gods stem verstaan (leerdienst 1/3)
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
De Bijbel De leer Het christelijk leven
De Bijbel Inleiding.
Docent: Rileen Noordermeer.
De Bijbel Inleiding.
Docent: Hans Bruning.
Bijbel en Koran.
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
Bijbel en Koran. Vragen Tot welke religie reken je jezelf? Ben je goed thuis in die religie? Ben je enigszins thuis in de (een) andere religie? Waarom.
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
Structuur in de Heilige Schrift Zijn de teksten van de heilige Schrift uit de losse pols opgeschreven? of met precisie en structuur?
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
De bijbel is Gods Woord Ook voor de levenswandel. Maar hoe dan?
Komt de Heerbaan naar Nederland? Geraakt door een oude profetie
Bijbellezen? Helemaal niet moeilijk!. Er bestaan ontzettend veel verschillende Bijbels.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
De Geest en een Heilig Leven
Leer de woorden van Meester Jezus: Dan zal hij in je wonen (1); dan gaan we elkaar leren (2); dan gaan we zingen en danken (3). Laat Christus’ woorden.
De bijbel van boven.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Zo vrij als een vogel, in de naam van de HEER. 1
Schattebout. Schattebout Er is meer tussen hemel en aarde! Ècht wel! Eindeloos bewustzijn bij God. Zo heet dit schilderij. Dat is net zoiets als eeuwig.
DE HEILIGE GEEST • verzegeling • verlichting • versterking
Zoeter dan honing.
De God van de Schriften.
Moeilijke Bijbelpassages: een vloek of een zegen?
Hoofdstuk 5: Eigenheden en eigen accenten van elk evangelie
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Cursus 5.3 : Het ontstaan van de Arabische Wereld 1 BB Lesweek 2
Het Christendom Circa het jaar 0.
Gods doel met ons Alles wordt nieuw
Het Evangelie van Patmos
Korte cursus bijbellezen 3e avond
De exegese van de tekst Of te wel, begrijp je wat God door de bijbel tegen je zegt? Lees niet alleen wat er staat. Onderzoekt alles, maar behoud het goede.
Transcript van de presentatie:

De Bijbel Inleiding

Opvattingen over de bijbel

Opvattingen over de Bijbel

Stellingen 1 De bijbel is letterlijk door God ingegeven God heeft er voor gezorgd dat deze teksten in de bijbel kwamen, daarom kunnen we de bijbel Heilige Schrift noemen. De bijbel bevat de door mensen, in eigen woorden overgebrachte, woorden van God. De bijbel is geschreven door mensen die oprecht in God geloofden en van dit geloof getuigden. In de bijbel spreekt God zelf, maar op een manier die voor ons mensen te begrijpen is: duidelijke wetten, verhalen, beelden, etc. De volle waarheid kunnen we niet bevatten.

Stellingen 2 De bijbel is in alle opzichten onfeilbaar waar. Historisch onderzoek bevestigt dit. De bijbel bevat voldoende aanwijzingen om de waarheid over God en mens te kunnen afleiden. De bijbel is in essentie waar (de geestelijke inhoud), niet in de historische details. De bijbel bevat wat we nodig hebben voor het geloof. De bijbel onthult ons wie Jezus was (is).

Stellingen 3 De bijbel vertelt van religieuze ervaringen van vroeger, maar zulke ervaringen komen nu net zo goed voor. De bijbel is één van de manifestaties van God, naast de Koran, de Veda’s, etc. Gods woord vinden we uitsluitend in de bijbel.

Stellingen 4 De oorspronkelijke tekst is volmaakt, maar die is in de loop der eeuwen verbasterd. Het eeuwenlange proces van ontwikkeling en selectie heeft geresulteerd in een gelouterde en juist daarom waardevolle tekst.

Heilige boeken Tenach Misjna Nieuwe Testament Gemara Koran Jodendom = Tal- moed Misjna Nieuwe Testament Gemara Koran Jodendom Christendom Islam

De Bijbel Oude Testament Nieuwe Testament 66 boeken Eerste Testament Hebreeuws (Aramees) Nieuwe Testament Tweede Testament 27 boeken Grieks

De bijbelboeken

Indeling Boeken Bijv. Ex. 20:1-17 Hoofdstukken Verzen Bijv. Ex. 20:1-17 Boek Exodus, hoofdstuk 20 vers 1 tot 17 Deze indeling is niet oorspronkelijk (hoofdstukken 12e eeuw, verzen 16e eeuw) De kopjes boven de tekstgedeelten zijn van de vertalers.

Nederlandse bijbelvertalingen Statenvertaling Willibrord vertaling NBG-vertaling Groot-Nieuws bijbel Nieuwe bijbelvertaling 2005 Naardense bijbel Herziene statenvertaling 2009

Vertaalmethoden Letterlijk of vrij? Idiolect, concordant, dynamisch equivalent? Om te lezen of om voor te lezen? Interpreterend of objectief? Toegankelijk of moeilijk? Plechtig, alledaags of hedendaags?