Symbolische daden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Advertisements

Godsdienst.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Jezus en de wet van Mozes.
1 De HERE zeide tot mij: Ga weder heen, bemin een vrouw, (die zich door een ander laat beminnen en overspelig is), gelijk de HERE de Israëlieten bemint,
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
05 Het Hemelse Heiligdom Gezegende Sabbath “Gods woonplaats...”
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
de genezing te Bethesda
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Jozua Hoofdstuk 8 Zonde ontdekt en ontkend
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
VERBOND “opdat het u welga !”.
Bestemming God eren ….
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
WELKOM OP TOV!. Bidden Wie trekt er aan je touwtjes?
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Zingen Vers 1 Een engel zegt Maria aan:
Zingen Vers 1 HEER, U doorgrondt mij van omhoog,
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Verpakt.
= spelen met vuur in een cultuur van eer
Raven en een weduwe Van boven bekeken – 7.
Geloven en nu….
‘voor de kinderen’.
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Alles draait om liefde!.
“Geef en je zal gegeven worden.”
Welkom in de samenkomst
Jesaja 62:6,7 6. Op uw muren, Jeruzalem, heb Ik wachters aangesteld. Nooit zullen zij zwijgen, heel de dag en heel de nacht niet. U die het volk aan.
Verlangen naar licht.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Koen Minderhoud 30 november 2014
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Spreuken: De nederige wijze.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Startdia Klik om naar de volgende dia te gaan..
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Welkom in de samenkomst
Preek. Het kruis van Christus als baken wijst je de weg naar het leven.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Jezus volgen kan niet in deeltijd
2 Korinthe 3. 5 Niet dat wij uit onszelf bekwaam zijn iets als ons werk in rekening te brengen, maar onze bekwaamheid is Gods werk, 2Korinthe 3.
18de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar de lofzang bidden wij tot de handen van Jezus (“Ad manus” v Buxtehude) die de Broden vermenigvuldigden Regina.
GOD BELOOFT EEN NIEUW EN BETER VERBOND Jeremia 31:31-34.
Welkom Zondag 30 augustus 2015
Jochem Schermers DE PIJN VAN GOD. JEREMIA 2: Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2. Ga ten aanhoren van Jeruzalem: Zo zegt de HEERE: Ik denk aan.
1. Jeremia’s roeping. Een profeet… Een ziener (Ro’eh / chozeh Een woordvoerder (nabi / prophetès) 1.Zien en spreken: Wat zou een ‘hedendaagse profeet’
JEREMIA'S JUK Les 9 voor 28 november, 2015.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Les 12 voor 19 december Gedalia was tot gouverneur aangesteld over Juda (Jeremia 40:6-12). Ishmaël doodde Gedalia en nam het overblijfsel gevangen.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
30 januari 2016 Urk Jozef bij Potifar (Genesis 39)
Strijdmakkers « En Hij stelde er twaalf aan, opdat zij met Hem zouden zijn en opdat Hij hen zou uitzenden om te prediken. » (Marcus 3: 14)
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Welkom Samenkomst bij de begrafenis van Geurt Wisselink.
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
De rechtvaardige God kiest en verwerpt – wees stil en geef hem eer! (DL I, art.15) DE RECHTVAARDIGE GOD KIEST EN VERWERPT – WEES STIL EN GEEF HEM EER!
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen na de preek.
2. Het werk begint.
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.
Transcript van de presentatie:

Symbolische daden

Het was gebruikelijk voor profeten om te onderwijzen door middel van symbolen en zo hun boodschap begrijpelijk te maken. Jeremia was geen uitzondering hierop. In zijn boek vind je ongeveer 12 symbolen…

Het gebruik van symbolen is vandaag de dag nog steeds heel gebruikelijk in onze samenleving. Kun je voorbeelden geven? Zijn beelden en symbolen geschikt of zijn er andere, meer effectieve methoden om een boodschap over te brengen? Waarom denk je dat God deze methode gebruikte? Niet alleen in het boek Jeremia, maar in de hele Bijbel vinden we een verscheidenheid aan symbolen. De regenboog is er een van. Zijn er andere symbolen in de Bijbel die jou speciaal aanspreken en waarom? Zijn beelden en symbolen ook geschikt om het evangelie te brengen, of zijn er andere, meer effectieve methoden om het Goede Nieuws te delen met anderen? Ingewikkelde theologie? Uiteenzettingen over leerstellingen? Hoe zou onze boodschap moeten zijn zodat onze tijdgenoten het kunnen begrijpen?

Soms maakten symbolische daden deel uit van het leven van de profeet Soms maakten symbolische daden deel uit van het leven van de profeet. Bijvoorbeeld: het huwelijk van Hosea (Hos 1- 3), het celibaat van Jeremia (Jer 16, 1-4), het weduwschap van Ezechiël (Ez 24,15-27). De symbolische daden hielpen niet alleen om een boodschap te illustreren, maar ook om de interesse op te wekken van de toeschouwers voor een bepaald aspect van de werkelijkheid van het moment.

Samen overleggen Valse profeten gebruikten ook symbolische acties (Jeremia 28:10s). Hoe kunnen wij de eerlijkheid van een boodschap vaststellen? De toehoorders moesten de waarachtigheid vaststellen, rekening houdend met de inhoud en de kwaliteit van het leven van de boodschapper, zijn inzet voor het Woord en zijn engagement in de realiteit waarmee het volk te maken had... Geldt dit ook voor ons vandaag? Is ons leven coherent met onze boodschap?

De linnen gordel (Jeremia 13:1-11) “De Here zeide tot mij aldus: Ga heen, koop u een linnen gordel en doe die om uw middel, maar laat hem niet in water komen.” (1) “Want zoals de gordel kleeft aan het middel van een man, zo had Ik het gehele huis van Israël en het gehele huis van Juda aan Mij doen kleven, luidt het woord des Heren, om Mij te zijn tot een volk, tot een roem, een lof en een sieraad; maar zij hebben geen gehoor gegeven.” (11)

Samen overleggen Lees Jeremia 13:11: Welke gedachten komen in je op? " …om Mij te zijn tot een volk, tot een roem, een lof ". Op welke concrete manieren kunnen we God eren? Gaat het alleen om God loven door te zingen? Draagt de manier waarop wij met anderen omgaan bij aan het beeld dat ze over God hebben? In hoeverre is het gezond om trots te zijn op iets? De inwoners van Jeruzalem waren er trots op de tempel te bezitten. Was dit fout op zich? En hoe zit het met ons als kerk? Trots zijn op onze geloofspunten of tradities… is dat positief, negatief? Moeten we daar voorzichtig in zijn? Deel uw mening met elkaar...

De gebroken kruik – Jeremia 19 Het thema van dit hoofdstuk is de dreigende vernietiging van Juda en Jeruzalem omwille van hun zonden

Een van de redenen voor het oordeel over het volk was, " omdat zij Mij verlaten"… Is het zo'n een ernstige fout om afstand te nemen van God? Waarom (wees concreet!)? In de verzen 4 en 5 vinden we een gradatie van de redenen voor het oordeel van God: >Omdat zij mij verlaten >reukwerk verbranden voor andere goden >dal doordrenkt met het bloed van onschuldigen >hoge altaren gebouwd voor Baäl waarop zij hun kinderen als offers verbranden. Kun jij de reactie van God in deze passage begrijpen? Wat zegt dit over God (Zoiets heb Ik hun nooit bevolen en dat zou ook nooit in Mij zijn opgekomen!)? God lijkt meer bezorgd over het welzijn van mensen dan over zijn eigen eer... Zou het kunnen dat er ook vandaag nog in de godsdienstbeleving dingen zijn die eigenlijk niet van God komen?

Samen overleggen In het Museum of Natural History in Israël, kunt u een collectie zien van afbeeldingen van de god Baal. Sommige zijn gemaakt van ijzer: figuren die lijken op mensen, met de armen omhoog en hun handpalmen geopend. Het volk ging met de ijzeren beelden naar het dal van Hinnom, legden ze in het vuur totdat ze roodgloeiend waren, daarna namen ze hun kleine baby’s en legden ze in de brandende armen van de beelden zodat de baby’s levend verbrandden terwijl ze zelf ronddansten tot eer van Baal... Kun je Gods waar­schuwingen begrijpen om hieraan een einde te maken? In onze samenleving worden geen kinderen meer geofferd… Hoewel… Kun je voorbeel­den geven van hoe kinderen ‘opgeofferd’ kunnen worden in naam van een ideologie, een godsdienst? Welke situaties in onze samenleving leiden tot menselijk lijden en zouden moeten stoppen?