Vitamine B5 (Pantotheenzuur). Vitamine B5 en ons lichaam  Bouwsteen co-enzym A  Sleutelpositie koolhydraat- en vetzuurstofwisseling  Vorming  Antistress-vitamine.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

je dagelijkse gezonde energieleverancier
De actieve voedingsdriehoek
Materie, energie en leven
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Renata, Antonio en Marcel
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Voeding en zwangerschap
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitamine B (PP).
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Vitamine D Renée en Roos. Wat voor soort vitamine is het? Calciferol In vet oplosbaar Kan het lichaam zelf aanmaken Twee vormen van vitamine D.
Vitamine B12 2. Waar zit vitamine B12 in? 1. Wat doet vitamine B12?
Vitamine A SHALEEN & BART. Waar zit het in?  Dierlijke producten -Lever -vlees & vleeswaren -vis -eidooier -Zuivelproducten.
Koolhydraten
Wat is kinderkanker?.
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Groen op je bord.
H3. Sportvoeding voor betere prestaties
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Hoeveel kabouters wonen er in de paddenstoelen?
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Stofwisselingsziekte…
Transcript van de presentatie:

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Vitamine B5 en ons lichaam  Bouwsteen co-enzym A  Sleutelpositie koolhydraat- en vetzuurstofwisseling  Vorming  Antistress-vitamine

Vitamine B5 in onze voeding  Pantotheenzuur  Pantos = overal

Voorkomen B-5 in enkele voedingsmiddelen  Orgaanvlees  Eigeel  Melk  Vis  Pluimvee

Voorkomen B-5 in enkele voedingsmiddelen (plantaardig)  Graanproducten  Pinda’s  Aardappelen  Bladgroenten  Bloemkool  Broccoli  Sinaasappels  Aardbeien

Voorkomen B-5 in enkele voedingsmiddelen VoedingsmiddelPer 100 gram Bakkersgist12,0 Kalfslever8,0 Noten1,1-2,8 Paddenstoelen2,2 Spliterwten2,0 Sojabonen (gedroogd)1,7 Rijstmeel1,3 Broccoli1,2 Zilvervliesrijst1,1 Tarwemeel1,1 Avocado1,1 Bloemkool1,0

Hoeveelheid vitamine B-5  Onbekende ziekteverschijnselen  Burning foot syndrome  Nadelige bijwerkingen teveel B-5  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Geschatte aanbevolen dagelijkse hoeveelheid BevolkingsgroepADH Zuigelingen2 Kinderen3-4 Volwassen mannen5 Volwassen vrouwen5 Zwangere vrouwen5